notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A skandináv stílus otthonos, biztonságra törekvő és nem fényűző, mégis összehozza a családot az egyéni hangulatával. Lényegében egyszerű és természetes.

hirdetes

Skandináv stílus

A skandináv stílus otthonos, biztonságra törekvő és nem fényűző, mégis összehozza a családot az egyéni hangulatával. Lényegében egyszerű és természetes.

Skandináv stílusú ház

A skandináv stílusról

Sokan, amikor a skandináv stílusra gondolnak, egyből a nagyság, fehérség, modern és élhetetlen jellemzők jutnak az eszükben. Szerencsére ez nem teljesen igaz.

Igaz, hogy ez a stílus lényegében az egyszerűségről és természetességről szól, viszont amint már azt tudjuk, a kevesebb néha több. A skandináv stílust nagyon könnyen felismerhetjük a tárgyak szín- és formavilágáról, melyek tükrözik a természetet. Az otthonosság érzetét a sok fa, gyapjú és pamut használata teszi még hangsúlyosabbá, melyek megadják otthonunk hangulatát, ahova öröm hazatérni egy fárasztó, városi nap után. A skandináv stílus előnyben részesíti a hajlított faszerkezeteket és az egyszerű vonalvezetést, mely leginkább a bútorokon mutatkozik meg.

A skandináv stílust a mai Magyarországon a hagyományos családmodell, ezen belül is az entellektüell életstílus-csoport választja elsősorban. Mivel egyszerűsége ellenére nem a legolcsóbb bútorok közé sorolható, ezen életcsoporton belül is a jómódú családokban válik elérhetővé a skandináv otthon megteremtése.

Skandináv stílusú ház

A skandináv stílus fa használata

A melegség, otthonosság egyik fő eszköze a fa. Ez a stílus igencsak előnyben részesíti a fát, alapanyagként, bútorokon, dísztárgyakon, burkolatként. Nagy, tágas, egybenyitott terek a jellemzők, például a nappali és étkező vagy az étkező és a konyha lehet egy nagy, egybenyitott térben.

A skandinávok jellegzetessége, a szauna

A skandináv népek mindennapjaiból nem maradhat ki a szauna. Ez már ősidőktől fogva a fürdőszoba helyettesítésére szolgál, a tisztálkodás és lelki felfrissülés helye. Építkezésnél odafigyelnek, hogy a szauna mindenképpen része legyen házuknak, nem hagynák ki semmi pénzért, hiszen a családi együttlétek, a kikapcsolódás, testi és lelki megtisztulás helye. A faburkolatot viszont mára már sok helyen a kerámia és a kő váltja fel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Diabétesz

  Még mindíg nem tudjuk, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség vagyis... Tovább

Baldachin

A baldachin eredetileg díszmennyezetet, dekoratív sátortetőt, vagy gazdagon díszített... Tovább

Tovább a lexikonra