notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A skandináv stílus otthonos, biztonságra törekvő és nem fényűző, mégis összehozza a családot az egyéni hangulatával. Lényegében egyszerű és természetes.

hirdetes

Skandináv stílus

A skandináv stílus otthonos, biztonságra törekvő és nem fényűző, mégis összehozza a családot az egyéni hangulatával. Lényegében egyszerű és természetes.

Skandináv stílusú ház

A skandináv stílusról

Sokan, amikor a skandináv stílusra gondolnak, egyből a nagyság, fehérség, modern és élhetetlen jellemzők jutnak az eszükben. Szerencsére ez nem teljesen igaz.

Igaz, hogy ez a stílus lényegében az egyszerűségről és természetességről szól, viszont amint már azt tudjuk, a kevesebb néha több. A skandináv stílust nagyon könnyen felismerhetjük a tárgyak szín- és formavilágáról, melyek tükrözik a természetet. Az otthonosság érzetét a sok fa, gyapjú és pamut használata teszi még hangsúlyosabbá, melyek megadják otthonunk hangulatát, ahova öröm hazatérni egy fárasztó, városi nap után. A skandináv stílus előnyben részesíti a hajlított faszerkezeteket és az egyszerű vonalvezetést, mely leginkább a bútorokon mutatkozik meg.

A skandináv stílust a mai Magyarországon a hagyományos családmodell, ezen belül is az entellektüell életstílus-csoport választja elsősorban. Mivel egyszerűsége ellenére nem a legolcsóbb bútorok közé sorolható, ezen életcsoporton belül is a jómódú családokban válik elérhetővé a skandináv otthon megteremtése.

Skandináv stílusú ház

A skandináv stílus fa használata

A melegség, otthonosság egyik fő eszköze a fa. Ez a stílus igencsak előnyben részesíti a fát, alapanyagként, bútorokon, dísztárgyakon, burkolatként. Nagy, tágas, egybenyitott terek a jellemzők, például a nappali és étkező vagy az étkező és a konyha lehet egy nagy, egybenyitott térben.

A skandinávok jellegzetessége, a szauna

A skandináv népek mindennapjaiból nem maradhat ki a szauna. Ez már ősidőktől fogva a fürdőszoba helyettesítésére szolgál, a tisztálkodás és lelki felfrissülés helye. Építkezésnél odafigyelnek, hogy a szauna mindenképpen része legyen házuknak, nem hagynák ki semmi pénzért, hiszen a családi együttlétek, a kikapcsolódás, testi és lelki megtisztulás helye. A faburkolatot viszont mára már sok helyen a kerámia és a kő váltja fel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Üvegfáklya

Egy hangulatos fényt árasztó üvegfáklyát nagyon könnyen, te magad is el tudsz készíteni... Tovább

Olajlámpás

Olajból, vízből, némi dekorációból és befőttesüvegből te is készíthetsz házilag... Tovább

Tovább a lexikonra