notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a skandináv lakberendezés trükkjeit

hirdetes

8 tipp skandináv enteriőrhöz

Szélesi Ferenc

Amikor skandináv lakberendezésről beszélünk, akkor mindenkinek rögtön a nagy kék-sárga áruház jut eszébe, pedig jóval többról van szó. Dánia, Norvégia, Svédország és Finnország számos híres tervezőt, designert adott a világnak, akik megmutatják e stílus félreismerhetetlen jegyeit: egyszerűség, funkcionalitás, praktikum és letisztultság. 

8 tipp skandináv enteriőrhöz

1.tipp: semleges színek használata

 
A megnyugtató halványkék, galambszürke, fehér és krém színek a skandináv lakberendezés stílusjegyeivé váltak. De nem minden skandináv enteriőr ilyen visszafogott szín összeállítású. Számos nagynevű skandináv designer használ erős színeket és rendkívül erős, feltűnő mintákat, mint pl. Marimekko, a finn designcég. 
 
Szóval mindegy: akár az erős, merész, akár a visszafogott színeket részesíted előnyben, mindenképp elérhető és kialakítható skandináv enteriőr az otthonodban.
 
 
8 tipp skandináv enteriőrhöz

A skandináv tervezők előszeretettel használják a fehér színt padlótól a mennyezetig.  Ennek megértéséhez elég rápillantani egy skandináv enteriőrre: a szoba tágasnak, nyitottnak és szellősnek hat, ráadásul így jobban tudnak érvényesülni a tárgyak, bútorok, kiegészítő dekorációk és a térszervezettség.
Ha esetleg mégsem szeretnénk fehér padlót, válasszunk nyersebb halvány fa színt, pl. nyír vagy fenyő, esetleg szürke hajópadlót.  Az ilyen tér mindig frissnek és üdének fog hatni.

hirdetes

 

8 tipp skandináv <a class="autolinkeles" title="enteriőr" href="http://www.almaimotthona.hu/lakberendezesi-stilus-kviz.html">enteriőr</a>höz

A földrajzi adottságokból fakadó hideg, sötét napok túléléséhez rendkívül fontos, hogy a fény becsalogatásával nyári napsütés érzetét keltsük. És hogy mi ennek a legjobb módja? Amennyire lehet hagyd szabadon az ablakokat, ne takard el sűrű szövésű drapériával és persze az óriási ablakok kialakítása is lendít a dolgon.

 

8 tipp skandináv enteriőrhöz

A skandinávokat mély gyökerek kötik a természethez és minden alkalmat megragadnak, hogy a szabadban legyenek. Természetesen a hideg téli nappalok és éjszakák erre nem adnak lehetőséget, ezért inkább a természetet viszik be magukhoz a házba, hogy elkerüljék a téli depressziót. Ezért használnak sok természetes anyagot és organikus formát.

8 tipp skandináv enteriőrhöz
Hosszú a tél, úgyhogy mindenképp szükség van kandallóra! De a tradicionális skandináv otthonokban általában nem középre helyezték el, hanem inkább valamelyik fal mentén, kizárólag a meleget adó funkcionalitást hangsúlyozva. Természetesen a mai, modern lakberendezésben már nem igazán a funkcionalitásán van a hangsúly, egy kicsit inkább a szoba fókuszpontját adják.
hirdetes
8 tipp skandináv enteriőrhöz

A szaunázás a skandináv életstílus elengedhetetlen tartozéka. Csak Finnországban kb. 2 000 000 szauna van az otthonokban és szigorú szabályok betartása mellett használják. Mára a szaunázás szeretete hazánkban is egyre nagyobb teret hódít a különféle wellness and spa szállodák keretein belül. 

 

8 tipp skandináv enteriőrhöz

A skandináv formatervezők előtérbe helyezik a tárgy funkcionális használatát a formával, díszítettséggel szemben. Sok geometriai mintát használnak, mint pl.: körök, cikk-cakk forma, csíkok, és még több organikus formát; szőnyegen, párnákon, függönyökön és takarókon is.

8 tipp skandináv enteriőrhöz

Bútordarabjaik élethosszig tartó, művészeti alkotások, magas minőségű anyaghasználattal és részletkidolgozással.  Vannak kultikus skandináv bútorok, melyek híres skandináv formatervezők munkái, ezek reprodukciói minden skandináv lakásban megtalálhatók. A képen a híres EGG-Chair, Arne Jacobsen tervezése 1958-ból.

Forrás: képek: Pinterest, szöveg: AUDREY'S Design Office

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Étterem

Tágabb értelemben vendéglőnek, üzemnek, intézménynek, közlekedési eszköznek étkezésre... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok