notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A shabby chic lakberendezési stílus fő jellemzője a vintage, fehérített, koptatott és csiszolt bútorok.

hirdetes

A Shabby Chic lakberendezési stílus jellemzői

Ságodi Anikó

A shabby chic stílus gyökerei egészen az 1980-as évekig nyúlnak vissza. Ma már új köntösben rendkívül kedvelt romantikus, vidékies jellege miatt. Ha ilyen enteriőrt szeretnénk saját otthonunkba is, csupán "öregíteni" kell néhány bútor darabunkat. 

 

A shabby chic lakberendezési vonal az Egyesül Királyságban a született hatalmas vidéki házakban.A stílus fő jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott, elnyűtt jellegűek.

Honnan ered a Shabby Chic?

A shabby chic lakberendezési vonal az Egyesül Királyságban a született hatalmas vidéki házakban, ahol öreg festmények borították a falakat, a fakó heverők és függönyök uralták, a mint a szerény „jó ízlés” kifejezői. Célja az átfogó elegancia elérése. Az újra hasznosított öreg bútorok és anyagok rendkívül népszerűek voltak a bohém stílus kedvelői és a kor kézművesei körében, akik az 1980-as években mozgalmat indítottak a felső középosztály körében elterjedt drága, minőségi bútorok divatja ellen. Az eredeti shabby chic enteriőrökről úgy gondolták, hogy önmagukban is műalkotások.

A shabby chic lakberendezési vonal az Egyesül Királyságban a született hatalmas vidéki házakban.A stílus fő jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott, elnyűtt jellegűek.

Shabby chic - Szépség, kényelem és funkció

A stílus fő jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott, elnyűtt jellegűek. Egyszerre alkalmazzák a vidéki jellegű és antik, vagy csiszolással koptatott, fehérre festet bútorokat. Gyakoriak a mázolt, lakkozott és repedezett felületek, a rozsdafoltok, a lekopott festék és a foszló anyagok. Anyag használatára a vászon és a pamut jellemző, az antik francia vonalakat követve. Színvilágát meghatározzák a nőies pasztellek, a fehér árnyalatai, a bézs, az ekrü. Stílusjegye a bútorok fehérítése, fakóvá tétele, azonban nem feltétlenül olcsó bútor darabokról van szó. Inkább vidéki házakba, nyaralókba illik, de egy kis változtatással városban is megállja a helyét. Alapvetően egy nagyon romantikus, meleg, meghitt lakberendezési vonal, így főként a nők szívébe lopja be magát. 
 

A shabby chic lakberendezési vonal az Egyesül Királyságban a született hatalmas vidéki házakban.A stílus fő jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott, elnyűtt jellegűek.

Hogyan csempésszük be a shabby chic stílust az otthonunkba?

- Fessük be a szöveteket, terítőket, párnákat teával, így azok régies hatásúak lesznek.
- Megunt vagy natúr színben vásárolt bútorainkat alapozó után fessük be a fehér egy árnyalatára, száradás után pedig csiszoljuk meg smirgli papírral a széleket, kiálló éleket. A bútorok „öregítésére” használhatunk repesztő lakkot is. 
- A stílus meghatározó színvilága a mai trendeknek megfelel: vattacukor szerű sárgák, rózsaszínek, kékek vagy zöldek, fehérrel kombinálva. 
- Fektessünk hangsúlyt a szövetek alkalmazására.  Főleg vászonból készült, vidéki stílusú fodros, virágos, pöttyös, kockás puha párnákkal a lakás bármely részét feldobhatjuk.
- Vegyünk elő minden olyan régi tárgyat, amit kidobásra szántunk. Lehet az elnyűtt vizes kancsó, szódás szifon, faládika, nem használt csipketerítő, viharlámpa vagy régi anyagmaradékok. Beszerezhetünk egy kristály csillárt is. 
- Végezetül minden jöhet, ami rózsákkal vagy szívekkel borított: csészék, tányérok, terítők, szövetek, párnák, bútorok. Sőt, még a falat is betapétázhatjuk hatalmas rózsás tapétával. 
 
A stílus szerelmeseinek érdemes szétnézni bolhapiacokon, régiség boltokban vagy vintage boltokban, ahol igazi kincsekre lehet találni. 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Murphy ágy

A tervező William Lawrence Murphy volt, akinek ez a remek ötlet még az 1900-as években pattant... Tovább

Szövet

A szövet a kelmék egyik fajtája, amely két egymásra merőleges fonalrendszerből: a hosszanti... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok