notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ha falhibákról beszélünk, általában téglafalakat érintünk, pedig az otthonaik számos helyen találkozunk gipszkarton felülettel. Gipszkartonból számos nagyon látványos megoldást alakíthatunk ki

hirdetes

Sérült gipszkarton javítása

Ha falhibákról beszélünk, általában téglafalakat érintünk, pedig az otthonaik számos helyen találkozunk gipszkarton felülettel. Gipszkartonból számos nagyon látványos megoldást alakíthatunk ki, de sajnos van egy óriási hátránya: könnyen sérül, lyukad

Ha falhibákról beszélünk, általában téglafalakat érintünk, pedig az otthonaik számos helyen találkozunk gipszkarton felülettel.  Gipszkartonból számos nagyon látványos megoldást alakíthatunk ki

Ennek javítása eltér a „hagyományos” falhibák javításától, a sérült gipszkarton javításának menete a következő:


Jelöljünk ki a hibás rész körül egy négyzetet, majd fogjuk meg a kis fűrészünket vagy késünket, és kezdjük el körbevágni. Azért a négyzetet javasoljuk, mert majd a pótlást így lesz könnyebb beilleszteni.
Tisztítsuk meg a lyuk széleit! A vágás után maradnak apró papírdarabok, kis gipszmorzsák, amelyek odaragadnak. Ezeket egy kis sniccerrel tüntethetjük el. Ha már egyenes és sima a felület, fogjunk egy nedves rongyot, és tisztítsuk le a széleket, hogy a por se üljön meg rajta.


Fogjunk egy vékony fa lapot, amelyet a kivágott lyuk tetején és alján csavarral rögzítünk hátul a gipszkartonhoz. Süllyesztett fejű csavart használjunk. Mielőtt a csavart bevinnénk, fogjuk a csillagcsavarhúzót és egyszer-kétszer forgassuk meg a csavar bemeneténél. Így a csavarfej jobban belesüllyed a gipszkarton anyagába, és nem áll ki később, amikor a glettet és a festéket felvisszük rá.


Helyezzük be a pótló gipszkarton darabot. Ezt tulajdonképpen nem a „nagy” gipszkartonhoz, hanem az előbb felrakott falaphoz kell rögzíteni. A darabot értelemszerűen előbb vágjuk akkorára, amekkora helyünk van. Lyukasszuk át két helyen, ahol a csavarok belemennek, majd fogjuk oda a helyre és finoman csavarozzuk oda. Ne túl erősen!

hirdetes


Takarjuk el az eddigi munkálkodásunk nyomait. Először is a háló anyagú ragasztószalaggal fedjük be a felületet. Ez odaragad és lehetővé teszi, hogy a javítóanyag és a festés is megtapadjon. Ezután a gipszkartonhoz való glettanyagra lesz szükség, amelyet spaklival kell felvinnünk. Kicsit habosabb ez,mint a hagyományos glett,ne keverjük túlzottan sűrűre. Lassan és határozott mozdulatokkal vigyük fel olyan rétegben, hogy a ragasztószalag hálója éppen csak átüssön rajta. A széleit kenjük el, vékonyítsuk, hogy a festéskor ne látsszon ki a széle.


A munka végé felé közeledve először is vegyük elő a csiszolópapírt. Szép egyenletes felületet kell elérnünk a javítási területen vele, így aztán végezzünk alapos munkát.
Most jön a glettelés második rétege. Ez azonban legyen 15-20 centivel nagyobb minden irányban az első rétegnél. Itt már az a cél, hogy eltakarjuk a javítás nyomait, és közben a felület ugyanolyan laposnak tűnjön, mint a mellette húzódó többi fal. Vagyis itt több anyagot is kell használnunk. A száradási idő itt is ugyanannyi mint előbb.


Száradási időn, ismét csiszoljuk át finoman a felületet.

hirdetes
Ha megfelelő simaságú a felület, jöhet az alapozó, majd a végső festékréteg.
És a végére hagytam két fontos tippet: az első, hogy csiszolásnál körkörös mozdulatokkal végezzük, és vigyázzunk, hogy nehogy túlcsiszoljuk a falat, a második pedig, hogy a falhiba körüli részt olyan méretűre vágjuk, amelyhez kényelmes hozzáférünk egy kézifűrésszel, de feleslegesen ne tágítsuk a lyukat.


Ezekre lesz szükségünk sérült gipszkarton javítása esetén:

Sérült gipszkarton javítása
• Kés vagy kisebb fűrész
• Mérőszalag
• Sniccer – a kilógó papírdarabok levágásához
• Spakli – a gletteléshez
• Csiszolópapír – a felületkezeléshez
• Gipszkarton pótlás
• Hálós ragasztószalag
• Csillag csavarhúzó
• Glett

 

Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 
 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon
 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Medenceburkolat

A medence burkolására érdemes tartós anyagot választani, hiszen számos környezeti hatásnak... Tovább

Festés

A festést egy szakemberrel végeztethetjük el, de mi magunk is megcsinálhatjuk, nem nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés