notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Sargasso-tenger - az egyetlen, aminek nincsenek tengerpartjai

hirdetes

Egy tengerpart nélküli tenger: Sargasso

Király Réka

Egy tenger, aminek nincsenek partjai? Kíváncsi vagy, hogyan lehetséges ez? Első hallásra nem is hisszük el, viszont teljesen logikus magyarázat létezik rá. És nem csak e miatt olyan különleges a Sargasso-tenger. Részletek a kép alatt!

Egy tenger, aminek nincsenek tengerpartjai

Mit is érdemes róla tudni?

 
A Sargasso-tenger az Észak-Atlanti-óceán közepén helyezkedik el, körülvéve óceáni áramlatokkal. Három ellentétes irányú áramlás (Golf-áramlat, Egyenlítői-áramlat és az Antilla-áramlat) miatt az óramutató járásával azonos irányba forog. Területe körülbelül 3 millió négyzetkilométer, 1100 km széles és 3200 km hosszú. A víz alatti látótávolság akár 61 m. Átlagos mélysége kb. 5000 méter. A víz hőfoka a felszínen a tengerekhez képest igen magas, hőmérséklete 18-28 C˚ között változik.
Egy tenger, aminek nincsenek tengerpartjai

A sargasso-tenger története

 
Portugál hajósok fedezték fel ezt a területet a 15. században. Nevét a sargassum nevű algáról kapta, ami nagy mennyiségben található meg itt. A nyugodt, csendes körülmények miatt régen a hajók sokszor heteket, hónapokat vesztegeltek, mire tovább tudtak haladni. Kolumbusz Kristóf mikor áthajózott, a felszíni gazdag növényzet miatt optimistán azt gondolta, közel van a szárazföld.
 
A Bermuda-háromszög szomszédsága miatt a legfurcsább és leghírhedtebb tengernek tartják a Földön.
Egy tenger, aminek nincsenek tengerpartjai

Ökológiája

 
A felszíni áramlatok nagy koncentrációban halmoznak itt fel biológiailag nem lebomló hulladékot, általában ami ide bekerül, az kis eséllyel kerül ki innen.
 
A legújabb vizsgálatok arra következtetnek, hogy az itt lévő sargassum őshonossá vált a területen. A Sargassum nemzetségbe tartozó különféle moszatok telepei többszörösen elágaznak, tömegük kb 1,7 t/km2. Egyfajta furcsa moszaterdő ez, ami több száz kilométer távolságra van a legközelebbi szárazföldtől. Ez a hatalmas egybefüggő lebegő hínár (sargassum), egyedülálló ökoszisztéma a földön. Az óceánok sivatagának is nevezik, mert a melegebb vízhőmérséklet és szélcsend ellenére a hínárt leszámítva viszonylag gyér az élővilág.
 
Bár az Atlanti-óceán planktonjainak egyharmada erről a területről kerül ki, hiányoznak azok a tápanyagok, amik vonzanák a kereskedelmileg értékes halakat. Jelentősebb mennyiségben találhatóak rákok és polipok. Itt van az angolnák ívási helye is.
Egy tenger, aminek nincsenek tengerpartjai

És miért is nincs tengerpartja?

 
Ilyen egyedi víztömeg nincs még egy a földön! A Sargasso-tengert ugyanis nem szárazföldek, hanem áramlatok határolják - Golf-áramlat, Egyenlítői-áramlat és az Antilla-áramlat (ez a képeken nagyon jól látszik).
 
Sargasso-tenger

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Mobilfal

A mobilfal egy olyan térelválaszót falrendszer, amelyet legtöbb esetben irodai épületekben és... Tovább

Vintage

A vintage szó jelentése: régies, antik, kopottas. A vintage stílus az 1900-as évek... Tovább

Tovább a lexikonra