notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Számoljunk kicsit, mennyibe kerül egy saját lakás, mennyibe kerül egy albérlet 20 év távlatában.

hirdetes

Saját lakás vagy albérlet? Most akkor mi is a „nagytőke” érdeke?

Máté Balázs és Csapó Krisztián

A magyarok nagy többsége a saját lakás mellett rakja le a voksát, küzd és kiáll amellett, hogy a magántulajdon a legjobb konstrukció, minden más, amit bárki állít, csak a „nagytőke” manipulációja. Számoljunk kicsit, mennyibe kerül egy saját lakás, mennyibe kerül egy albérlet 20 év távlatában. És nézzük meg, mi a nagytőke érdeke, és mi a Tied….

Lakásvásárlás vagy albérlet? Előnyök és hátrányok

Számoljunk együtt! Vegyük azt, hogy egy 20 millió Ft értékű ingatlant akarunk vásárolni vagy bérelni.

 

Ingatlan költségek vásárlás esetén

Tegyük fel, van 5 millió forintunk és 15 millió forint hitelt kell felvennünk. Kerestünk a Neten egy hitel kalkulátort (http://www.hitelkalkulator.com/?kalkulacio=435950#talalatok) és kiszámoltuk vele, 15 millió forint, lakáscélú hitel felvétele esetén mennyi lesz a tölresztő részlet, és mennyi az egyéb költség. A legkedvezőbbnek az OTP bizonyult, mely 142.000 Ft kezdeti költséget és 157.000 havi törlesztő részlettet mutat. 240 hónappal szorozva a 157 E forintot a 20 év alatt a 15 millió forint hitelre 37,6 Millió forintot kell visszafizetnem. Ehhez még hozzá kell vennem az 5 Millió forint saját tőkét, és annak kamatait 20 év viszonylatában. Persze, ennek az 5 millió forintnak is van kamata, sőt kamatos kamata. Átlagban számolhatunk éves szinten 500.000 Ft kamatjövedelemmel. 20 év távlatában az 10 millió forint. Adjuk hát össze a vásárlás költségeit! 37,6+5+10. A 20 millió forint értékű lakásunk így 20 év alatt 52,6 millió forintunkat emésztette fel. Ehhez jönnek még a karbantartási költségek, felújítás, adók. Éves szinten ez egy ilyen lakásnál legyen csak 300.000 Ft. Biztos, hogy ennél sokkal több… 20 évre így még 6 millió forintot kell hozzáadnunk. Kell még számolni az ügyvédi ellenjegyzés költségével, ami az érték fél-egy százaléka. Különösen érdemes jól választani ügyvédet, ha például bonyolultabbak a tulajdoni vagy az adásvételi viszonyok, vagy pl. ha még a fennmaradó bankhitelt is törleszteni kell a vételárból. Ennél nagyobb költség a lakásszerzési illeték, ami több tényezőtől függően akár 200.000 - 720.000 Ft is lehet egy 20 milliós lakásnál (http://ingatlan.net/magazin/2010/10/a-lakasvasarlas-utan-tobb-szazezer-forintot-kell-fizetni-ime-hogy-mikre/). A hitel költsée a bank felé kb. 200.000 Ft. Így még egy millió Ft költségünk keletkezett. Összességében tehát számoljunk 59,6 millió Forinttal. 
 

Ingatlan költségek bérlés esetén

Az ingatlan bérleti díjak nagyon változóak lehetnek országszerte, nyilván azért ez összefügg az ingatlan árával is.  Nézzünk egy átéagos bérleti díjat, mondjuk legyen 100.000 Ft/hó. 20 évre nézve ez 24 Millió forint . Egyéb költségekkel nem kell számolnunk, hiszen ez a tulajdonost terhelik. 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Festés utáni takarítás

A festési és mázolási munkálatok után rengeteg szennyeződés marad a helyiségekben, melyeket... Tovább

A triád, azaz a komplementer hármas színpárok jelentése

A triád esetében a színkört harmadolva kaphatunk nagyon meghökkentő, mégis passzoló... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakásfelújítás