notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg, hogy miért is veszélyes a rózsaszín hó!

hirdetes

Rózsaszín hó – amilyen szép, olyan veszélyes is

LK
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Azt (remélhetőleg) mindenki tudja, hogy a sárga hóból nem eszünk, de mint kiderült, a rózsaszín hó (vagy másik nevén „dinnyehó”) sem kifejezetten alkalmas emberi fogyasztásra.  Bizony, rózsaszín hó – akármennyire is édesen hangzik a neve, és még ha az illata hasonlít is a dinnyéére (legalább is egyesek állítása szerint), ez a hó egyetlen egzotikus jeges menüre sem kerül majd fel.

Nézd meg, hogy miért is veszélyes a rózsaszín hó!

A dinnyehó ugyanis nem az égből pottyant le (legalább is nem ilyen színben), de még csak nem is egy mesterséges kültéri arculatváltás eredménye. De akkor mégis mi okozza?

 

A New York Times szerint a rózsaszín szín akkor alakul ki, amikor a nap melegétől a hó olvadni kezd.  A fagypont közeli hőmérsékletek és a hó nedvességtartalma ugyanis történetesen épp ideális körülményeket biztosítanak egy bizonyos algafaj számára. A Chlamydomonas nivalis tudományos néven ismert algafaj éppen ilyen viszonyok között szeret kivirágzani, rózsaszín árnyalatúvá varázsolva ezzel a havat, ami így még több napfényt képes elnyelni, tovább gyorsítva ezzel az olvadást.

hirdetes

 

 

A rózsaszín hó, dinnyehó, hóalga, vörös hó, vagy vérhó a világ több pontján is felbukkant már, beleértve az Észak-Amerikában található Sziklás-hegységet, az ázsiai Himaláját, az Arktiszt és Antarktikát is. Legutóbb a Montana állambeli Glacier Nemzeti Parkban lettek figyelmesek rá.

Nézd meg, hogy miért is veszélyes a rózsaszín hó!

A látványos pompa azonban sajnos komoly problémaforrás a környezet számára, ugyanis az algák jelentősen felgyorsítják a gleccserek olvadását. Egy 2016-ban publikált tanulmány szerint a tudósok megállapították, hogy a rózsaszín hó „kritikus szerepet játszik az albedó csökkentésében” (az albedó jelöli azt, hogy egy felület mennyi fényt vagy sugárzást képes visszaverni).

 

Ez azt jelentheti, hogy az algák gyorsabb olvadást okozhatnak, így a kutatócsoport szerint ezen algák hatását is figyelembe kell venni a klímamodellek tanulmányozásakor.

 

Ennek ellenére kétségtelen, hogy ilyen látvány nem minden nap tárul az ember szemei elé.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Utazás

Lakberendezési szakszótár

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás Balaton part? Egy Balaton-parti otthon megvásárlása életre szóló befektetés. A... Tovább

Ojmjakon

Ojmjakon a világ leghidegebb olyan települése, amelynek fix lakói vannak, és nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 5.0