notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Te tudod, miről híres a 10. házassági évforduló? Most megtudhatod!

hirdetes

Te tudod, miről híres a 10. házassági évforduló? Most megtudhatod!

CsN

Szerencsések azok a párok, akik valóban megtalálják egymásban azt a személyt, akivel egy életre tervezhetnek, megbízhatnak és számíthatnak rá. Szerencsések, mert napjainkban ez a felfedezés és hűség, kitartás valódi kincs! Hogy köszönthessem és biztathassam ezeket a párokat kicsit utánanéztem a rózsalakodalom fogalmának. Hiszen 10 év az bizony 10 év. Lássuk, hogyan ünnepelték régen és most tudjunk meg többet erről a különleges évfordulóról, a rózsalakodalomról.

Rózsalakodalom

10 éve házasságban – a rózsalakodalom és a méltó ünnepség

Napjainkban sajnos kitolódtak a korhatárok. Van, aki 30 évesen is otthon él és/vagy tanulmányaira koncentrál, jobb esetben néhány éven belül megházasodik. A gyermekvállalásnál szintén hasonlókat tapasztalhatunk, de a jelenlegi társadalmi életünk már ritmust és tempót diktál. Felgyorsult a világ és megváltoztak a szokások – amellyel a hűség és a szeretet talán még fontosabbá vált, már ha lehetséges ez egyáltalán.

Tudtad, hogy összesen 17 házassági évfordulónak van hivatalos neve? Az utolsó, a Koronaékszer lakodalom a 75. éves házassági évfordulót takarja…

A 10. házassági évfordulót megelőzi a hetedik: Rézlakodalom. Vénusz szerelem-istennő és a boldog együttlét őrzőjének szellemében köszöntik a párt. Az ötödik falakodalom, amikor is fából készült tárgyakkal ajándékozzák meg a párt a kitartás jelkepeként. És bizony az első három év sem könnyű egy fiatal pár számára, itt jelképesen a bőrhöz, mint anyaghoz hasonlítják a beérett házasságot, hiszen a bőr, ahogyan a házassági is csak rengeteg munkával válik igazán finommá és különlegessé.

hirdetes

Különleges házassági évforduló: Rózsalakodalom történelmi háttere!

A hagyományok szerint a 10 házassági évforduló az első komoly évforduló egy pár életében. Az évforduló jelképe és jelentése a szerelemvirághoz, a rózsához kapcsolódik. A házasság, ebben az időszakban teljes pompájában virágzik. A szokás a hagyományok szerint a 1870-es évekből származik. Az évforduló elnevezése a rózsaünnep kapcsán alakul ki. Amikor is Péter és Pál apostolok napján június 29-én két derék ifjút és egy hajadont választottak ki, akiket megjutalmaztak magaviseletükért. Ők voltak a rózsa párok, akik 20-20 koronás erénydíjjal gazdagodtak! A rózsa ifjúvá válás feltétel volt, hogy a minimum 18 évesek legyenek, iskolai tanulmányaikat során eredményesen teljesítsenek, és rendszeresen látogassák azt. Mindez párosuljon a fedhetetlen magaviselettel és rendszeres templomba járással. Az Oltványi Pál által létrehozott alapítvány finanszírozta az eseményt, mely egy teljes napon át tartott, zenés mulatsággal, csárdással és finom borokkal fűszerezve. Sok esetben a rózsapárok később ifjú házasokká váltak.

hirdetes

Az alapítvány elértéktelenedése előtti utolsó lakodalom 1948-ban volt, de a hagyományőrzés jegyében 1995-től ismét hallhatunk az eseményről.

Ünnepeld a házassági évfordulót méltóképpen!

A 10. házassági évforduló kiemelt esemény mindenki életében, főleg napjainkban. Teljen ez az ünnep a romantika és hangulat jegyében! Egy egész együtt töltött nap Budapesten, kirándulással egybekötött városnézés a fővárosban és egy kellemes vacsora a város egyik legjobb éttermében biztosan tökéletes hangulatot ad majd ennek a gyönyörű napnak. Nyűgözd le kedvesed egy csodaszép nappal, vagy akár csak egy kellemes, romantikus vacsorával és lepd meg őt egy szál gyönyörű rózsával! 

Ha csak egy helyszínt keresel, ahol méltóképpen ünnepelhetitek ezt a csodálatos napot, kattints ide és fedezd fel a legjobbakat: házassági évforduló Budapesten

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Budoár

Női szoba, pihenés és öltözködés számára. Választékos ízléssel rendezik be, és a ház... Tovább

Virág

A kertekben termesztett megszámlálhatatlan virág mindannyiunk gyönyörködtetésére... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek