notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rózsa ültetése ősszel

hirdetes

Rózsa ültetése ősszel

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A rózsaültetés nem a legegyszerűbb kerti feladat, főként azok számára, akik még nem neveltek rózsát. Most részletesen elmondjuk, hogyan kell rózsát ültetni.

Rózsa ültetése ősszel

A legjobb időszak a rózsaültetésre szeptember közepe és október eleje között van. A rózsának így van ideje gyökeret ereszteni és megszokni a környezetet még az első fagyok előtt, tavasszal pedig könnyebben fejlődik. Ősszel még elég langyos a talaj és a sok esőnek köszönhetően a megfelelő vízmennyiséget is megkapják ahhoz, hogy gyökeret eresszenek.

 

Válasszuk ki a legjobb helyet a rózsának

A rózsák nagyon jól érzik magukat a széltől védett helyeken. Azonban fontos, hogy olyan helyet válasszunk neki, ahol nem gyűlik össze a víz. Ez azért is lényeges, mert télen a hótakaró védi, de amikor elolvad, akkor valahová el kell folynia a víznek. Ne ültessük nagy bokrok, vagy fák mellé, mert szeret napfürdőzni.

 

 

A talaj

A rózsának szüksége van tápanyagokra ahhoz, hogy fejlődjön. Ha a kertünkben a talaj tápanyagokban szegény, akkor egy kis humusszal gazdagítsuk, így a rózsatövek könnyebben gyökeret eresztenek. A rózsák az enyhén savas talajt kedvelik, de az is fontos, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés, ezért a talaj laza szerkezetű kell legyen.

hirdetes

 

Lapozz egyet és tudj meg többet a rózsa őszi ültetéséről!

Rózsa ültetése ősszel

A rózsatövek előkészítése az ültetésre

A szabad gyökeres rózsatő elültetése igényli a legnagyobb figyelmet. A vásárlást követően minél előbb érdemes elültetni. A sérült gyökereket vágjuk le róla és állítsuk vízbe legalább 5 – 6 órára ültetés előtt.

 

A gyökércsomagolt rózsák ültetésekor is körültekintőnek kell lennünk. Ássunk akkora gödröt, amiben kényelmesen elférnek a rózsa gyökerei. Csomagoljuk ki a rózsát és a sérült gyökereket vágjuk le.

A konténeres, vagy más néven cserepes rózsa ültetése a legegyszerűbb, mert csak egy megfelelő méretű gödröt kell ásnunk és el kell ültetnünk.

 

Lapozz egyet és tudj meg többet a rózsa őszi ültetéséről!

Rózsa ültetése ősszel

Ültetés

Miután kiástuk a rózsatövek számára a gödröket, érdemes egy vékony réteg marhatrágyát tennünk bele, azt befednünk földdel és így elültetnünk a rózsatöveket. Ha nem tudunk marhatrágyát vásárolni, humuszos földet szórjunk a gödörbe, így könnyebben gyökeret eresztenek a rózsák. Az ültetést követően érdemes néhány rózsaágat tőből levágnunk, hogy a meglévők könnyebben fejlődjenek. Az ágakon legfeljebb két bimbót hagyjunk.

hirdetes

 

Alaposan meg kell locsolni az ültetés után, akár többször is, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy gyökeret eresszen a rózsa. Még akkor is meg kell öntözni, ha sok eső esett az előző napokban. Az ültetést követően az esőzés gyakoriságától függően locsolni kell a növényt, még akkor is, ha már nincs túl meleg.

A rózsatöveket betakarhatjuk száraz komposzttal, ha tartunk tőle, hogy a fagyok ártanak neki. A száraz komposzt alapja a lenyírt fű és lombok keveréke.

 

Forrás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
DIY Kert Növények

Lakberendezési szakszótár

Terasz téliesítése

A terasz téliesítése alatt azt értjük, mikor a környezeti hatásoktól (esőtől, hótól ,... Tovább

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 222

Átlagos értékelés: 4.9