notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezekről a rossz takarítási szokásokról nem is tudunk addig, amíg rá nem mutatnak mások - így kerüld el ezeket, és legyen tisztább a házad!

hirdetes

Ezek a rossz szokások csak még koszosabbá teszik az otthonod

NA

Mindannyian tiszta otthonra vágyunk: a higiéniai szempontokon túl van valami rendkívül megnyugtató és kielégítő a rendezett otthonban való életben, ezért folyamatosan kutatjuk, hogyan takaríthatnánk jobban. Mégis, minden erőfeszítésünk ellenére otthonaink idővel piszkosak lesznek, és újra tisztításra szorulnak – de vannak olyan módok is, amelyekkel megkönnyítheted a takarítást, és meghosszabbíthatod a takarításmentes időt, mielőtt újra elő kellene venni a tisztítókészletet. Felhívjuk a figyelmedet azokra a rossz szokásokra, amelyekről érdemes leszokni egy tisztább otthonért.

Rossz takarítási szokások

Kinti cipő viselése a házban

Csak néhány másodpercet vesz igénybe a cipő levétele, ezzel pedig több órát takarítasz meg a porszívózástól. Nem is beszélve azokról a baktériumokról és kórokozókról, amelyek kint hagysz az otthonodon kívül. Tedd mindenki számára egyszerűvé ezt a szokást azáltal, hogy biztosítasz egy padot vagy széket a könnyebb cipőlevételhez.
Ez az egyszerű lépés az ajtóban biztosítsd. Ne félj megkérni a vendégeket sem, hogy vegyék le a cipőjüket, mielőtt belépnének – valószínű, hogy ők is ugyanezt kérnék tőled, amikor meglátogatod otthonukat.

Öblítés előtt nem csukod le a WC tetejét

Ez a fedél nem csak azért van, hogy ne ejtsd bele a fogkefédet a WC-be: a kutatások azt találták, hogy ha úgy húzzuk le a WC-t, hogy a teteje nyitva van akár 1,5 méter távolságra is elterjedhetnek a szennyezett aeroszol részecskék, amik teljesen megszüntetik a fertőtlenítést és tisztaságot a fürdőszobában, vagy a WC helyiségben. Annak érdekében, hogy a felületeket tisztán tartsd a nem látható dolgoktól, öblítés előtt zárd le a fedelet – és ösztönözd a háztartás tagjait, hogy tegyék ugyanezt.

hirdetes

Tisztítás piszkos eszközökkel

Egy piszkos felmosó vagy szivacs egyszerűen csak széthordja a szennyeződést és a baktériumokat. Minden használat után szánj időt az eszközök alapos megtisztítására úgy, hogy mosd le forró vízzel és adj hozzá fertőtlenítőszert. Időnként cseréld ki új eszközökre.
Ezenkívül a koszos készülékek, például a mosógépek, mosogatógépek és porszívók nem tisztítanak olyan hatékonyan, így minden, amit tisztít, kicsit piszkosabb lesz, minden használat után. Tartsd minden eszközödet tisztán és jó állapotban, hogy a legtöbbet hozd ki belőlük.

hirdetes

A konyhai törölközők elhanyagolása

Ha már az eszközökről beszélünk: kevés tisztítóeszköz olyan hasznos – vagy olyan gyakran használatos –, mint a te megbízható konyharuháid. Csak győződj meg róla, hogy eleget tisztítod őket. Az adatok azt mutatják, hogy a konyharuhák könnyen beszennyeződnek, és még, ha csak a kézszárításhoz használd is ezeket a törölközőket, valószínűleg nem dobod be eléggé gyakran a mosásba – így baktériumokat és egyéb szennyeződéseket raksz át a tiszta kezedre és más felületekre minden alkalommal, amikor használod a törölközőt. Próbáld meg gyakrabban mosni ezeket a törölközőket, különösen akkor, hússal vagy halakkal való főzés közbeni használat után. 

Hagyod felhalmozódni a takarítási munkákat

A legtöbbünk talál okot arra, hogy elkerülje a takarítást, ameddig csak lehetséges. De ha te és a családod minden nap egy kis takarítást végez, például berakja és kiüríti a mosogatógépet, kimos egy adag szennyest, és kiporszívóz egy vagy két szobát, akkor az egész ház takarítása nem lesz olyan megterhelő folyamat.
Készíts egy rövid napi teendőlistát, vagy adj napi feladatokat a háztartás minden tagjához: ha minden nap szánsz néhány percet ezekre a teendőkre, megkímélheted magad a hétvégi többórás takarítástól.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Inverteres klíma

Az inverteres klíma abban különbözik, hogy a készülék önmagát szabályozza működése... Tovább

Dán lakberendezési stílus

A dán lakberendezési stílusra a fehér falak és világos padló jellemző, sok természetes... Tovább

Tovább a lexikonra
Előszoba