notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A rönk és gerendaházak előnyei

hirdetes

Rönkházak és gerendaházak luxuskivitelben

 

A rönk és gerendaházak utánozhatatlan érzést és hangulatot teremtenek és a legmagasabb kényelmet biztosítják.  A fa illata és színe barátságos atmoszférát sugároz és az otthonosság érzését élhetjük meg, amint belépünk egy fából készült házba. Hazánkban is egyre több rönk és gerendaház épül. Nézzük meg, hogy miért népszerűek ezek a házak. 

Gerendaház

A faházak építésének több évszázados hagyományai vannak szerte a világban, elsősorban a Skandináv országokban, Kanadában, Egyesült Államokban, Oroszországban. Ausztriában, Észak-Németországban, és Erdélyben is népszerűek a faházak. Hazánkban is egyre jobban terjednek a rönkházak, gerendaházak.

A fa, mint építőanyag meglehetősen régi keletű, gondoljunk csak Velence vízre épült házaira, amik közel ezeréves vörösfenyő cölöpökre épültek. Nyugat-Európában több, mint ötszáz éves földbe ásott cölöpökön nyugvó favázas épületek (fachwerk) máig állnak.

Mivel a fa él, lélegző anyag, ezekben a házakban mindig optimális a páratartalom. A fa jó szigetelő tulajdonsággal is rendelkezik, a hőt és a hangot is optimálisan szigeteli.

A környezetvédelem is az energiatakarékosság is egyre jobban előtérbe kerül, így növekszik az igény az ősi módszereken alapuló, de az új igényekhez is alkalmazkodó természetbe illő házak iránt.

Mi a különbség a gerenda és a rönkház között?

Felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a két háztípus között. Míg a rönkház kör keresztmetszetű rönkökből épül (amelyet kézzel, vagy géppel munkálnak meg), a gerendaház pedig szögletes alakú gerendákból készül.

Az építkezési mód előnyeiről, az alapanyagokról és az esetleges hátrányokról a következő oldalakon lehet olvasni. 

Gerendaház

A gerenda és rönkházak előnyei

 

Számtalan előnnyel rendelkeznek. Nézzük a legszembetűnőbbeket:

A fő előnye, hogy egészséges és természetes életteret nyújt. A házak belső atmoszférája és meleg színvilága nyugalmat áraszt, stressz oldó hatású.

Ezekben a házakban ritkák az allergiás és asztmás megbetegedések, a fa semmilyen káros anyagot nem bocsát ki. 

hirdetes

Egészségbarát házakról van szó. A párakiegyenlítődés folyamatosan megy végbe a falakon keresztül. A fa megújuló, természetes építőanyag, folyamatosan lélegzik, ezáltal a helyiség belső pártartalmát képes szabályozni. A páralecsapódás, illetve a penészedés teljesen kizárt

Mivel a fa jó hőszigetelő, télen jelentős fűtés energiát spórolhatunk meg és nyáron sincs szükség klimatizálásra.

Bármilyen fűtési rendszer beszerelhető. Modern, energiatakarékos és környezetbarát fűtési rendszerek alkalmazása (napkollektoros, geotermikus, stb.) is lehetséges a faházakban.

A fa alapanyag bármilyen építési technológiával kombinálható. A gerenda és rönkházakban végzett gépészeti munkák jóval egyszerűbbek, mint a hagyományos technikával épülő házaknál. Nincs szükség falbontásra, vésésre és vakolásra.

A faanyag tartós. Míg a hagyományos épületeket 80-100 évre tervezik, addig a fenyőből készült házak megfelelő karbantartással több száz évig is egészségesek maradnak.  

A házak falait csupán a csapadék és a Nap UV sugárzása ellen kell védeni. A házak bármilyen színre festhetőek és pácolhatóak. A felületkezelő anyagok a legszélsőségesebb esetben is öt évig védelmet biztosítanak.

Az év bármely szakaszában felépíthetőek. Karbantartásuk egyszerű és gyors. A kivitelezés is meglehetősen gyors.

Kisebb keresztmetszetű szerkezetének köszönhetően jelentős építési terület takarítható meg a hagyományos építmények falazatához viszonyítva.

A következő oldalon az alapanyagokról, a házak hőszigeteléséről és az esetleges hátrányokról lehet olvasni. 

Gerendaház

Az alapanyag és a költségek

hirdetes

 

A fa származási helye meghatározó a költségeket illetően. Az is számít, hogy szárított, vagy nedves fából épül-e a ház. A „nedves” fa lényegesen olcsóbb, a fa száradása esetén később repedések keletkezhetnek és rések is a rönkök, vagy a gerendák között.

A gerendaházak készülhetnek Finnországban növekedett erdei és luc fenyőkből. Magas a gyantatartalmuk és tömör a szerkezetük. A finnországi éghajlat miatt lassabban növekednek a fák, ezért hosszabb élettartammal és kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek.

Az Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából importált faanyag olcsóbb.

A házak hőszigetelése

 

A fa hőszigetelő képessége jónak mondható, de ha igazán jól szigetelt falat szeretnénk kapni, akkor vastagabb rönkökből (27-30 cm átmérőjű), vagy szélesebb gerendákból kell építeni. Ami jelentősen növeli a költségeket.

10 cm-es kőzetgyapot, vagy cellulóz szigetelésre is van lehetőség. A szigetelő anyagokat a gerendák között helyezik el.

A rönk és gerendaházak hátrányai

 

Sajnos a hátrányokról sem feledkezhetünk meg. Mindenki eldöntheti mi a fontos számára. 

Ezek a házak állandó karbantartást és felügyeletet igényelnek (pl. rovarok költözhetnek a házakba), valamint legalább 5 évente illik kívülről lefesteni.

Gerendaház

Íme néhány hangulatos belső tér: 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üvegfal jelentése

Az üvegfal egy olyan üvegből készült szerkezet, amelyet irodákban, középületekben... Tovább

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok