notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rönkház tippek szakértőktől

hirdetes

A tökéletes rönkház építésének leghasznosabb tippjei szakértőktől!

VZS

A rönkházak egyre elterjedtebbek már hazánkban is. Most 10 profi tippet hoztunk el nektek, amiket a világ vezető rönkház szakemberei javasolnak nekünk!

Rönkház tippek szakértőktől

A rönkházak egyre népszerűbbé válnak hazánkban is, ezért most megosztunk 10 profi tanácsot a világ legtapasztaltabb szakértőitől. Az alábbiakban 10 tippet olvashatunk, amelyeket biztosan hasznosnak fogsz találni saját rönkházad elkészítése és karbantartása idején!

1. Rönkház tipp


Tartsd szárazon a farönköket! Mindig győződj meg róla, hogy száraz farönköket használsz otthonodban. A legfeljebb 20% nedvességet tartalmazó farönköket még elfogadhatónak tekinthetjük. A mesterségesen szárított farönkök még jobbak, ezek akár 19, 15 vagy 12% nedvességtartalommal is megtalálhatók.

Érdemes hosszabb, kiálló részeket, fedett teraszokat kialakítani, kevesebb víz kerüljön a szerkezetre. Az ereszeket akár 90 centivel is megtoldhatjuk, az öntözőrendszereket pedig érdemes távol tartani a faszerkezettől – egy selejtes öntöző akár hónapokon keresztül is a rossz részeket áztathatja!

2. Rönkház tipp


A ház kialakítása a következő okokból nagyon fontos: Ezzel egyrészt hatékonyabbá tehetjük energiafogyasztási szempontból, illetve a későbbi karbantartások szükségét is minimalizálhatjuk, ha előre gondolkodunk. Természetesen az adott design bele kell férjen a rendelkezésre álló költségvetésbe is.

Lapozz egyet a következő hasznos rönkház tippekhez!

Rönkház tippek szakértőktől

3. Rönkház tipp


Minden esetben körültekintően tervezzük meg rönkházunkat:
- Építsünk hosszú, nagy kiálló részeket a tetőre
- Az első rönkréteget legalább 0,6 méterrel a föld felett építsük meg
- Próbálj arra törekedni, hogy a naptól és a víztől a lehető legjobban védve legyen a ház

Ha túl sok napfény éri a házat, akkor gyakrabban lesz szükség az épület újra festésére. A nedvesség nagyban felgyorsítja a fa korhadásának folyamatát is. Ha előre gondolkodunk és figyelembe vesszük ezeket a szempontokat, a ház karbantartása sokkal egyszerűbbé válik.

hirdetes

4. Rönkház tipp


Számomra a ház elemektől való védelme az első – nedvesség, hó, eső, termeszek, bármi. Ugyanezekre minden épület esetén érdemes odafigyelni, a rönkházak sokkal érzékenyebbek az ilyen környezeti behatásokra, mint a hagyományos otthonok.

5. Rönkház tipp


Kapásból a legfontosabb, ami az eszembe jut, hogy ne az árak alapján válassz magadnak kivitelező céget. Minden cégnél különbözik, hogy mennyire teljeskörű szolgáltatásokat biztosítanak, és mindezt milyen minőségben teszik. Ne hamarkodjuk el a döntést, hanem jól fontoljuk meg, és majd a legfontosabb szempontok alapján döntsünk!

Lapozz egyet a következő hasznos rönkház tippekhez!

Rönkház tippek szakértőktől

6. Rönkház tipp


Az egyik legfontosabb, hogy megfelelő helyről vásároljuk a házhoz használt alapanyagokat. Minden esetben egy stabil, megbízható céget kell keresni, akik az első megbeszélésektől kezdve a ház elkészültéig minden ígéretüknek eleget tesznek.

hirdetes

Ez azt jelenti, hogy nem csupán minőségi építőanyagokat biztosítanak, hanem átfogó és alapos szaktudással is rendelkeznek a rönkházakról, és ezt a tudást érthető és egyszerű módon képesek elmagyarázni akár egy kezdő rönkház-építőnek is.

7. Rönkház tipp


Számos rönkház megépítése után egyszerű tanácsom van: találd meg a lehető legjobb helyet, ahová felépítheted a házadat! A legjobb, ha a Nap keletről nyugatra körbejárja az épületet. És ne feledd: légy barátságos a szomszédokkal! ;)

8. Rönkház tipp


A leghasznosabb tanács amit adhatok a következő: keress magadnak olyan kivitelező céget, ami megfelelő tapasztalattal rendelkezik (tehát nem a te házadon gyakorolnak) és ahol az első pillanattól kezdve tisztelettel kezelik az ügyfelet, azaz téged.

Lapozz egyet a következő hasznos rönkház tippekhez!

Rönkház tippek szakértőktől

9. Rönkház tipp


A levegővel tisztított rönkök sokkal jobbak, mint a mesterségesen szárított darabok. Ha a rönköket megfelelően szárítják (nagyjából 6-8 hónapon keresztül) akkor kiegyenlítődik bennük a nedvesség mennyisége. Így később, amikor már a szerkezet részét képezik, csupán ritkán lesz szükség az állítgatásukra, mert beépítés után már nem változik annyit a nedvességtartalmuk.

A mesterségesen szárított fa hajlamos a szárítás után újra megszívni magát nedvességgel. Ha ezeket a rönköket azonnal a szárítás után építik be a házba, akkor később sokkal nagyobb elváltozásokra számíthatunk, mint a levegővel szárított rönkök esetén.

10. Rönkház tipp


Szerintem a legfontosabb hogy olyan rönkházat építsünk, ami a leginkább passzol a személyes stílusunkhoz. A rönkházak éppen annyira egyediek, mint azok a szerencsések, akik ilyen gyönyörű épületekben élhetnek. Lehet akár nagyon egyszerű – kiálló gerendák, természetes építőanyagok (kő, fa, stb.) vagy nagyon modern is rengeteg üveggel, fémmel és festett felületekkel, a rönkházban lakók közel érezhetik magukat a természethez.

Érdemes továbbá a részletekre összpontosítani, nem a hatalmas méretekre. Régebben divat volt nagyméretű házakat építeni, de manapság sokkal inkább elterjedtek a kisebb, személyre szabottabb verziók.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

A triád, azaz a komplementer hármas színpárok jelentése

A triád esetében a színkört harmadolva kaphatunk nagyon meghökkentő, mégis passzoló... Tovább

Tökéletes esküvőhelyszínek Budapesten

Most készülsz az esküvődre de nem találod a tökéletes helyszínt? A főváros dugig van... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Épületek Lakásbemutatók Lakásfelújítás Természet Újrahasznosítás