notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A római kori London "egész utcáit" tárták fel a régészek a brit főváros üzleti negyedének szívében folytatott ásatás során. Római kori utcákat tártak fel a brit fővárosban

hirdetes

Római kori utcákat tártak fel a brit fővárosban

A római kori London "egész utcáit" tárták fel a régészek a brit főváros üzleti negyedének szívében folytatott ásatás során.

A római kori London

A felszínre hozott mintegy tízezer lelet, amelyek között talizmánok, érmék, edények és amulettek is sorakoznak, a szakemberek szerint "meg fogják változtatni" a római kori Londonra vonatkozó ismereteket. Az ásatási területet "az észak Pompejijeként" is emlegetik, mivel a bőr- és a faanyagokhoz hasonló szerves leletek tökéletes állapotban maradtak fenn a térségben.

 

Római kori utcákat tártak fel a brit fővárosbanA régészek szerint a 12 ezer négyzetméteres területen feltárt leletek értékes információkkal szolgálhatnak a római kori London megalapításának legkorábbi időpontjáról, amelyet jelenleg az időszámításunk szerinti 47-re tesznek. A terület a Bloomberg médiavállalat európai főhadiszállásának fog otthont adni.

A helyszínen található a Walbrook - a brit főváros egyik "elveszett" folyójának - medre, és a régészek számos faszerkezetet, köztük egy teljes római kori szennyvízelvezető hálózatot is találtak. Az ásatási munkálatokat vezető Museum of London Archaeology (MOLA) régészei szerint ez a legnagyobb számú kis lelet, amelyet valaha találtak egyetlen londoni területen.

hirdetes

 

Római kori utcákat tártak fel a brit fővárosbanHozzátették: a leletek az időszámításunk szerinti 40-es évek és a korai 5. század közötti időszakból származnak. "A római kori London egész utcái tárulnak a szemünk elé"- mondta a munkálatokat irányító Sadie Watson, akinek csapata 3500 tonnányi föld eltávolításával tizenkét méter mélyre ásott le hat hónap alatt.

A régészek római kori írótáblák több mint száz töredékére bukkantak, amelyeknek egy részéről úgy vélik, hogy neveket, címeket és leveleket tartalmaznak. Az értékes leletek közé tartozik egy fából készült ajtó is: ez idáig mindössze egyetlen hasonló leletre bukkantak Londonban. A területen található az 1954-ben felfedezett Mithrász-templom egy eddig feltáratlan része is - adta hírül a BBC News.

hirdetes

 

Római kori utcákat tártak fel a brit fővárosbanA kitűnő állapotban megmaradt faminták évgyűrűinek vizsgálata - dendrokronológia - révén a szakemberek azt remélik, hogy sikerül meghatározniuk a római kori London alapításának pontos évét, amely feltehetőleg a jelenleg véltnél korábbra nyúlik vissza. A leleteket a Museum of Londonba fogják szállítani, hogy ott tartósítsák őket. A Bloomberg Place várhatóan 2016-ra készül el: a templom és az ásatásból származó többi lelet egy nyilvános kiállítás része lesz a székházon belül.

 

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakóautó

Sokan választják otthonuknak a lakóautót, hiszen ezzel ott élsz, ahol éppen kedved tartja és... Tovább

Karácsony előtti nagytakarítás

Minden évszakban érdemes egy nagyobb takarítást elvégezned, hiszen ezzel teszed igazán... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet