notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Róma utcái nem olyan hivalkodóak, mint Bécsben és nem is olyan modernek és elegánsak, mint Párizsban. Míg napjainkban a modern építészet lassan átveszi a tökéletes arányokat, Róma őri az örök harmóniát.

hirdetes

Róma építészeti szimbólumai, melyeket minden turistának látnia kell! – 1. rész

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Róma utcái nem olyan hivalkodóak, mint Bécsben és nem is olyan modernek és elegánsak, mint Párizsban. Míg napjainkban a modern építészet lassan átveszi a tökéletes arányokat, Róma őri az örök harmóniát. Rómában bárhová lépsz, egy különleges épületbe botlasz – nincs még egy ilyen város a világon, amely ennyire szép és építészeti különlegességekben gazdag.

Róma utcái nem olyan hivalkodóak, mint Bécsben és nem is olyan modernek és elegánsak, mint Párizsban. Míg napjainkban a modern építészet lassan átveszi a tökéletes arányokat, Róma őri az örök harmóniát.

Összegyűjtöttük Nektek a leggyönyörűbb építészeti szimbólumokat, melyeket mindenképp látnotok kell, ha Rómában jártok! Íme, az első három:


1. Látnivaló Rómában – Colosseum


A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma. Az amfiteátrum római találmány. Lényege az elliptikus alaprajzú aréna, amelyet több emelet magasságban ülőhelysorok öveztek, ahonnan a nézők biztonságosan szemlélhették a látványosságokat.

 

Látnivaló Rómában – Colosseum


A Colosseum Vespasianus császár ideje alatt épült Rómában, a Forum Romanum délkeleti végén. I. sz. 80-ban készült el, ekkor volt megnyitója is. Vespasianus utóda, Titus avatta fel szertartásos ünnepség keretében, amelyen 5000 vadállatot vonultattak fel. A legfelső üléssort a következő császár, Domitianus fejeztette be.
A Colosseum Vespasianus császár ideje alatt épült. A Colosseum elliptikus alaprajzú, 188 m hosszú és 156 m széles építmény. 48,5 m magas; mészkőből, tufából és téglából épült, bonyolult szerkezetű építmény. Az üléssorokat lejárók és sétálófolyosók tagolják, amelyek az amfiteátrumban mintegy 55-73 ezer ember zavartalan elhelyezését és közlekedését biztosították.

hirdetes

 

Látnivaló Rómában – Colosseum


2. Látnivaló Rómában – Piazza Navona


A Piazza Navona Róma történelmi központjának egyik leghíresebb tere. Ez a hely Róma egyik legforgalmasabb tere, melyet kávéházak és éttermek szegélyeznek és állandó nyüzsgés jellemzi. Nem csak remek hely a sétálgatásra, kikapcsolódásra, de egyben szellemi felüdülés is, ugyanis az utcai művészek és az építészeti látnivalók mind energiával töltenek fel. A Piazza Navonán ma három barokk szökőkút áll, melyet minden oda látogató általában felkeres és megcsodál.

 

Látnivaló Rómában – Piazza Navona


A tér helyén 86-ban nagy vízi ütközettel nyílt meg Titus Flavius Domitianus római császár stadionja, a Circo Agonale. Az aréna nagyobb volt, mint a Colosseum: 270 méter hosszú és 55 méter széles; nagyjából 33 ezer ember fért el benne. Elsősorban ünnepségekre és sporteseményekre használták. A középkorban a stadionban lovas versenyeket rendeztek, az árkádok alatt pedig boltok, műhelyek működtek.

 

Látnivaló Rómában – Piazza Navona


A stadion helyét a 15. században lekövezték, de az így kialakuló tér megőrizte a korábbi aréna hosszú, ovális alakját. A reneszánsz idején karneválokat, ünnepségeket tartottak, IV. Szixtusz pápa pedig 1477-ben ide helyeztette a piacot a Capitoliumról. 1653-ban X. Ince pápa bevezette a Festa del Lagót, az ókori Róma vízi játékainak utódját. Augusztus szombatjain és vasárnapjain a teret elárasztották a szökőkutak vízével, amelyben játszani és hűsölni lehetett.

 

Látnivaló Rómában – Piazza Navona


3. Látnivaló Rómában - Traianus-oszlop


Traianus-oszlop, Traianus római császár római fórumának közepén álló 38 méter magas márványoszlop. „Előtte a diadalív, mely a nagy tér bejáratául szolgált, a két könyvtárépület és a bazilica elpusztúltak; ez utóbbinak oszlopromjai sejtetik csak a császári forum fényét".

 

Látnivaló Rómában - Traianus-oszlop


Az oszlop talapzata 5 méter magas. Három oldala domborművekkel díszített, és eredetileg a császár hamvainak elhelyezésére szolgált. Történelmi jelentőségét a spirálisan, mintegy 200 m hosszan a törzsön elhelyezkedő domborművek sorozata adja, amelyen Traianus két daciai hadjáratának eseményei láthatók. A domborműszalag 22 csigavonalat tartalmaz és huszonhárom márványtömbből áll.

 

Látnivaló Rómában - Traianus-oszlop

 

Forrás: www.wikipedia.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Építészet

Lakberendezési szakszótár

Alvás

Mi az alvás?   Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb részét képezi. Egy... Tovább

Játszótér

Kisgyermek van a családban? Te is örülnél, ha többet lenne a szabadban? Akkor készíts neki... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 197

Átlagos értékelés: 4.9