notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Róma utcái nem olyan hivalkodóak, mint Bécsben és nem is olyan modernek és elegánsak, mint Párizsban. Míg napjainkban a modern építészet lassan átveszi a tökéletes arányokat, Róma őri az örök harmóniát.

hirdetes

Róma építészeti szimbólumai, melyeket minden turistának látnia kell! – 1. rész

Róma utcái nem olyan hivalkodóak, mint Bécsben és nem is olyan modernek és elegánsak, mint Párizsban. Míg napjainkban a modern építészet lassan átveszi a tökéletes arányokat, Róma őri az örök harmóniát. Rómában bárhová lépsz, egy különleges épületbe botlasz – nincs még egy ilyen város a világon, amely ennyire szép és építészeti különlegességekben gazdag.

Róma utcái nem olyan hivalkodóak, mint Bécsben és nem is olyan modernek és elegánsak, mint Párizsban. Míg napjainkban a modern építészet lassan átveszi a tökéletes arányokat, Róma őri az örök harmóniát.

Összegyűjtöttük Nektek a leggyönyörűbb építészeti szimbólumokat, melyeket mindenképp látnotok kell, ha Rómában jártok! Íme, az első három:


1. Látnivaló Rómában – Colosseum


A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma. Az amfiteátrum római találmány. Lényege az elliptikus alaprajzú aréna, amelyet több emelet magasságban ülőhelysorok öveztek, ahonnan a nézők biztonságosan szemlélhették a látványosságokat.

 

Látnivaló Rómában – Colosseum


A Colosseum Vespasianus császár ideje alatt épült Rómában, a Forum Romanum délkeleti végén. I. sz. 80-ban készült el, ekkor volt megnyitója is. Vespasianus utóda, Titus avatta fel szertartásos ünnepség keretében, amelyen 5000 vadállatot vonultattak fel. A legfelső üléssort a következő császár, Domitianus fejeztette be.
A Colosseum Vespasianus császár ideje alatt épült. A Colosseum elliptikus alaprajzú, 188 m hosszú és 156 m széles építmény. 48,5 m magas; mészkőből, tufából és téglából épült, bonyolult szerkezetű építmény. Az üléssorokat lejárók és sétálófolyosók tagolják, amelyek az amfiteátrumban mintegy 55-73 ezer ember zavartalan elhelyezését és közlekedését biztosították.

hirdetes

 

Látnivaló Rómában – Colosseum


2. Látnivaló Rómában – Piazza Navona


A Piazza Navona Róma történelmi központjának egyik leghíresebb tere. Ez a hely Róma egyik legforgalmasabb tere, melyet kávéházak és éttermek szegélyeznek és állandó nyüzsgés jellemzi. Nem csak remek hely a sétálgatásra, kikapcsolódásra, de egyben szellemi felüdülés is, ugyanis az utcai művészek és az építészeti látnivalók mind energiával töltenek fel. A Piazza Navonán ma három barokk szökőkút áll, melyet minden oda látogató általában felkeres és megcsodál.

 

Látnivaló Rómában – Piazza Navona


A tér helyén 86-ban nagy vízi ütközettel nyílt meg Titus Flavius Domitianus római császár stadionja, a Circo Agonale. Az aréna nagyobb volt, mint a Colosseum: 270 méter hosszú és 55 méter széles; nagyjából 33 ezer ember fért el benne. Elsősorban ünnepségekre és sporteseményekre használták. A középkorban a stadionban lovas versenyeket rendeztek, az árkádok alatt pedig boltok, műhelyek működtek.

 

Látnivaló Rómában – Piazza Navona


A stadion helyét a 15. században lekövezték, de az így kialakuló tér megőrizte a korábbi aréna hosszú, ovális alakját. A reneszánsz idején karneválokat, ünnepségeket tartottak, IV. Szixtusz pápa pedig 1477-ben ide helyeztette a piacot a Capitoliumról. 1653-ban X. Ince pápa bevezette a Festa del Lagót, az ókori Róma vízi játékainak utódját. Augusztus szombatjain és vasárnapjain a teret elárasztották a szökőkutak vízével, amelyben játszani és hűsölni lehetett.

hirdetes

 

Látnivaló Rómában – Piazza Navona


3. Látnivaló Rómában - Traianus-oszlop


Traianus-oszlop, Traianus római császár római fórumának közepén álló 38 méter magas márványoszlop. „Előtte a diadalív, mely a nagy tér bejáratául szolgált, a két könyvtárépület és a bazilica elpusztúltak; ez utóbbinak oszlopromjai sejtetik csak a császári forum fényét".

 

Látnivaló Rómában - Traianus-oszlop


Az oszlop talapzata 5 méter magas. Három oldala domborművekkel díszített, és eredetileg a császár hamvainak elhelyezésére szolgált. Történelmi jelentőségét a spirálisan, mintegy 200 m hosszan a törzsön elhelyezkedő domborművek sorozata adja, amelyen Traianus két daciai hadjáratának eseményei láthatók. A domborműszalag 22 csigavonalat tartalmaz és huszonhárom márványtömbből áll.

 

Látnivaló Rómában - Traianus-oszlop

 

Forrás: www.wikipedia.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Üvegfáklya

Egy hangulatos fényt árasztó üvegfáklyát nagyon könnyen, te magad is el tudsz készíteni... Tovább

A tetrád színkombináció - azaz a négyes komplementer színpár jelentése

Ez a színkavalkád nagyon szépen alkalmazható minden művészeti ágban. Gyakorlatilag itt... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet