A retro lakberendezési stílus az örök klasszikusok közé tartozik, persze nem szó szerint. Fénykorát egy-két éve élte, ám mindig vannak olyanok, akik a stílus szerelmesei maradnak. Időutazás a hetvenes évekbe - a retro stílus

hirdetes

Időutazás a hetvenes évekbe - a retro stílus

Ságodi Anikó
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 A retro lakberendezési stílus az örök klasszikusok közé tartozik, persze nem szó szerint. Fénykorát egy-két éve élte, ám mindig vannak olyanok, akik a stílus szerelmesei maradnak. Titka abban rejlik, hogy már néhány egyszerű, könnyen mozgatható retro kiegészítő használatával hűen tükrözhetjük a hangulatot, csak figyeljünk rá, hogy ne essünk túlzásba. Jól fűszerezhető vele a minimál, modern és a vintage enteriőr is.

A retro lakberendezési stílus fő jellemzői.

A retro kezdetei

Egy-egy lakberendezési stílus születése nem határolható el élesen, így a retro is valahol az 1960-1970-es évek tájékán született. Összetéveszthetetlen stílus jegyei a II. világháború Amerikájából indultak útnak, amelyek az optimizmust, a jövőbe vetett hitet testesítették meg. Ekkor kezdtek el újra élni az emberek, a jólét magával hozta a lakások épülését, ahol felmerült az igény a helytakarékos, jól funkcionáló bútorokra, amelyek nem mellékesen olcsók is. Az általános megkönnyebbülést és pozitív hozzáállást leginkább az intenzív, vibráló színekkel, és feltűnő formákkal fejezték ki a tervezők. A fantázia szárnyalását segítette az új anyagok megjelenése (formica, rétegelt lemezek, műanyagok stb.), amelyek szorosan kapcsolódtak az űrtechnológia fejlődéséhez. 
 

A retro stílus jellemzői

A retro enteriőr hallatán, ami először eszünkbe jut az a vidám, élettel teli, játékosságot és humort idéző színvilág. Gyakoriak a rózsaszín, meggypiros, napsárga, menta zöld, szürke különböző árnyalatai,  a fekete és a fehér. Élénk színeivel jól megállja a helyét a fiatalabb korosztály otthonában is, de a nagy mintákkal, a barna és fehér kontrasztokkal az idősebb korosztály is bevállalhatja. Előnyben részesíti a geometriai formákat, a nagyméretű mintákat a bútorokon, a falakon és a textileken egyaránt. Megjelennek a virágok, körök, kockák és hullámos minták. Formavilágában szakít a letisztult minimál stílussal, helyette a  gömbölyded, áramvonalas bútorok jellemzőek. A bútorok gyakran fényes felületűek, a fa használata nem jellemző rá. Szakít a természetességgel, a műanyagok és fémes felületek kapnak teret. Az egzotikus stílus is beilleszthető a leopárd és zebra mintákkal. 
 

Lapozz és nézd meg, milyen kiegészítők jellemzők erre a stílusra!

 
A retro lakberendezési stílus fő jellemzői.

A stílushoz használt kiegészítők:

- puha, hosszú szálú szőnyegek és állatbőrök a falakon vagy a padlón
- műbőr kanapé, fotelek
- nagy mintás párnák, függönyök, terítők és ágytakarók a szivárvány színeiben
- élénk színű falak és tapéták, akár azok kombinációja is
- pop-art plakátok, poszterek és kollázsok
- designer futurisztikus fotelek és székek pl. Panton-szék, UP5 fotel
- retro lámpabúrák: nagymintás, hosszan belógó darabok
- konyhai berendezések retró stílusban pl. hűtők, tűzhelyek
- mozaik csempék a konyha pult mögött és a fürdőben
- régi rádió, tévé
- játékos faliórák
- végül minden, amit a nagyszüleinktől örököltünk, bolhapiacon vagy garázsvásáron csaptunk le rá
 
Az előbbieken felbuzdulva, mielőtt elkezdenénk böngészni a bútor gyártók honlapjait, és eszeveszett átalakításba kezdenénk, gondoljuk át, hogy képesek lennénk-e ennyi színnel együtt élni. Lehet, hogy elegendő egy-két ikonikus retro darabbal kezdeni, ehhez jó egy áramvonalas fotel becsempészése a nappaliba. Válogathatunk régi bútorok vagy nagy bútor cégek termékei között egyaránt.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Bútorok

Lakberendezési szakszótár

Hóember

Hóembert már lehet készíteni akár zokniból (elkészítését itt találod), akár műanyag... Tovább

Étterem

Tágabb értelemben vendéglőnek, üzemnek, intézménynek, közlekedési eszköznek étkezésre... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes