notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Retro konyhafelszerelések, tárgyak, amelyek a mai napig megtalálhatóak a legtöbb konyhában, pedig igazán régiek!

hirdetes

Egy kis nosztalgia: tipikus retro konyhafelszerelések!

CsN

Azok a régi szép idők… Biztosan neked is vannak olyan tipikus tárgyak, amelyekre egyből asszociálsz, ha a retro szót hallod! Összegyűjtöttük neked a 10 legtipikusabb konyha-felszerelést, amelynek nagy része valószínűleg a legtöbb háztartásban még mindig megtalálható!

Retro konyhafelszerelés

Mindenki kedvence: a retro melegszendvics sütő!

Ez a nagyszerű találmány szerintem minden egyes konyha egyik központi darabja volt, és sokaknál a mai napig az egyik legnagyobb kedvenc.

A sütő működési elve rettentő egyszerű volt: a rácsra rátetted a szendvicset, majd áram hatására a sütő tetejében lévő izzócsövek felforrósodtak, és mindennél finomabb melegszendvics készülhetett így. A sajt kellemesen megpirulva, a kenyér pedig éppen tökéletesen ropogósra sülhetett – persze ha nem felejtetted el időben kivenni!

Nem tudok annál finomabbat mondani, mint az ezzel készült, sajtos, házi-ketchupos melegszendvics.

 

 

A retro kotyogós kávéfőző, a konyha legjobb része!

Talán ez az a darab, ami a legtöbb háztartásban a mai napig mindennapos használatban szolgálja a reggeli fáradtsággal küzdőket. Pár éven át szinte eltűnni látszott: ám most újra divatba jött a kotyogós kávéfőző, és most már újonnan is beszerezhetünk egy-egy ilyet, szinte akármelyik üzletben. Természetesen ezek az új darabok már csak működési elvükben hasonlítanak az eredeti kotyogóshoz!

Szerencsére azonban az eredeti, tömör darabok olyannyira strapabíróak és tartósak, hogy nem igazán tudnak egyáltalán elromlani, így sokan – köztük én is – élvezhetjük még azt a kávét, amelyet más típusú kávéfőzővel lehetetlen elkészíteni!

Retro konyhafelszerelés

A tipikus, piros zománcos retro tepsi

Szinte szimbolikus már ez a darab, amely anno minden magyar háztartásban megtalálható volt. A jellegzetes piros külső és a márványos belső tartósságában verhetetlen, a legtöbb darab szintén a mai napig használatban lehet, hiszen ebben még volt anyag.

Persze ez azt is eredményezte, hogy nem volt éppen a legkönnyebb konyhai eszköz, és egy kiadós rakott krumpli mellett a gyengébbeknek szükségük lehetett mind a két kezükre, ha tálalni akarták.

Természetesen a tepsi mellé járt a hasonló színekben pompázó piros, zománcozott vájling is!

hirdetes

 

Az utazós pohár, ami gyakran okozott kellemetlen meglepetéseket

Nagyszerű találmány volt, és a maga nemében meg is érdemli a hírnevet, bár azért a legtöbbünknek meggyűjt vele a baja.

A szétnyitható „utazós pohár” ugyanis hajlamos volt összecsukódni váratlanul, ezzel alaposan eláztatva gazdáját! :D

Nem baj, nem lehet minden tökéletes ami a régi, de mi így szerettük.

 

Retro konyhafelszerelés

A retro ételhordó, ami bár hajlamos volt a szétesésre, mégis szerettük!

Ez az ételhordó minden munkásemberhez hozzánőtt egy időben. Kiváló találmány volt, rendkívül praktikus. A több szintben akár több fogást is hordoztunk, és bár eredetileg alkalmas lett volna kevesebb szint tárolására is – ha mondjuk nem 5 fogásos az ebéd – de mégsem volt tanácsos az üres részek leszerelése, ugyanis ekkor könnyen szétesett az ételhordó, és a kifolyt levessel meglepni gazdáját.

Természetesen azonban a praktikus magyar ember erre is talált megoldást: előszeretettel tuszkoltunk mindenféle papírdarabokat a fogantyú alá, ezzel megelőzve a kellemetlen balesetet!

 

 

Minden régi otthon „dísze”: a pilleszék

Most őszintén: kinek nem volt otthon legalább egy darab ebből a… nem túl dekoratív, ám annál praktikusabb darabból? Nálam még mindig van kettő, egy menta zöld és egy rikító citromsárga a tárolóban.

Könnyű, hordozható, praktikus… A dekoratív jelleg akkor még nem volt ekkora kitétel, de egyébként a maga nemében igenis jól passzolt az akkori berendezésekhez, és a retro stílusú otthonokban a mai napig tökéletes kiegészítőként szolgálhat!

Érdekes, hogy bár fröccsöntött műanyagból készült, mégis sokkal jobban bírta mint a mai műanyag székek…

Retro konyhafelszerelés

A retro mérleg

Sütésnél főzésnél az egyik leggyakoribb kellék volt ez a mérleg. Természetesen ez sem volt könnyűnek nevezhető, így nem dobáltuk jobbra-balra mint a mai aprócska konyhai mérlegeket, de nem is ment tönkre olyan hamar!

hirdetes

Mit olyan hamar? Szerintem egytől egyig működnek a mai napig, esetleg csak a tálcarészén fogott valamennyit az idő vas foga…

 

 

Retro szódásszifon

Hol volt még a palackozott ásványvíz – na és kinek kellett?

Volt helyette szódásszifon, amellyel egy perc alatt készíthettél szódát (vagy fröccsöt).

Persze nem volt teljesen veszélytelen, hiszen a patron behelyezése után a kiáramló szénsavtól akár a kezed is odafagyhatott kicsit, ezért nálunk legalábbis a szódakészítés mindig férfimunka volt (nem tudom miért, nekik is rossz érzés lehetett de hát na…:) ).

Retro konyhafelszerelés

Retro számos bögre!

A retro konyha egyik legjellegzetesebb része a számozott bögre volt. Az egész család ebből ivott, kivéve aki a zománcozott darabokat kedvelte inkább (amelyek ugye jellegzetesen vagy pirosak, vagy fehérek voltak fekete széllel…).

Masszív üvegből készültek ezek, szerintem lehetetlen eltörni! Persze a számok azért lassanként lekophattak, de még mindig jóval tartósabb volt, mint bármely mai hasonló darab lenne.

 

 

Retro daráló - amely mindent ledarált a konyhában!

Az univerzális daráló, kávére, dióra, mákra, cukorra… A tetejében lévő kis pöcök nyomta le a gombot, amely aktiválta a daráló pengéit – és amely sok sok év után azért egyszer-egyszer csúnyán be tudott ragadni.

Nálunk mindig a gyerekek dolga volt a darálás, és nagyon élveztük is! Még mindig az orromban érzem azt a szagot, amelyet a gép árasztott ha túl sokáig használtad!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Kerti munka

Minden olyan munka, melyet a kertünkben, udvarunkon végzünk. Növényekkel, virágokkal, a... Tovább

Citrom

A citrom déligyümölcs és egyben fűszer is a citrusfélék csoportjából. Népies nevei:... Tovább

Tovább a lexikonra