notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket kértük anno a Jézuskától!

hirdetes

Ezeket kértük a Jézuskától a 70-es, 80-as években – retro karácsonyi ajándékok

NA

A mai gyerekeket már annyi információ éri a legújabb telefonokról, laptopokról, játékokról, hogy azt se tudják, hogy mit kérjenek a Jézuskától. A 70-es, 80-as években ez nagyon máshogy ment, a kevéssel is beértük. A következő játékok számítottak igazán menőnek, nosztalgiázzunk együtt!

Fortepan/Kis Péter

Pedálos Moszkovics

Nem csak a kisfiúk álma volt ez, hanem minden gyereké, hiszen ez valóban luxus játéknak számított. Gyerekek százezrei kérték ezt a Jézuskától, viszont többnyire kevesen kapták meg, hisz az akkori ára meglehetősen borsosnak számított: a 70-es években 700 Forint körüli áron lehetett elérni. Összehasonlítva megérthetjük, hogy ez valóban nem volt olcsó: ekkor egy gombóc fagyi 1 Forint volt, egy liter benzin ára pedig 3 forint. 

Diavetítő

Mond valamit neked a tévémentes hétfő? Ha igen, akkor bizonyára ezeken a napokon ti is használtatok diavetítőt saját magatok szórakoztatására, vagy szerettétek volna ezt kérni a karácsonyfa alá. Besötétített szobában az üres falon vagy egy kifeszített lepedőn vetítettük ki a különféle meséket: Hófehérke, Ludas Matyi vagy a Vuk története elevenedett meg előttünk, és imádtuk minden percét. 

hirdetes

Búgócsiga

Mai szemmel nehezen megérthető, de a búgócsigáért oda voltak a gyerekek, teljesen megbabonázta őket. Ámulattal nézték, és szinte hipnotikus állapotba kerültek a csiga pörgésétől, a későbbi világítós változata pedig csak fokozta a rajongást. 

Keljfeljancsi

Egy újabb egyszerű játék, amit megmagyarázhatatlan okokból szerettünk: a kerek aljú bábút hiába lökdöstük, borítottuk, mégis, mindig újra felállt. Ha azt vesszük, ez megtanított minket egy pozitív életfelfogásra is.

Autós kártya

A fiúk nagy kedvence volt, rengetegen játszottak ezzel, mentek a cserélgetések egymás között. Természetesen a szocializmus csodaautói szerepeltek ezeken a kártyákon: Trabant, Wartburg, Barkast és társai.

Tiki-taki

Nem igazán volt veszélytelen játék, mégis hatalmas népszerűségnek örvendett a 70-es években. Ez az ügyességi játék kifejezetten sok balesetett okozott, felépítése nagyon egyszerű volt: egy kis fogantyúra erősített zsinór két végén lógott egy-egy golyó, a feladat pedig csupán annyi volt, hogy ezek a golyók ütemre összeütközzenek és „tiki-taki” hangot adjanak ki. 

hirdetes

Walkman

A tinik álma és kedvence, melynek neve köznévvé formálódott, pedig alapvetően a Sony termékének a márkaneve volt. 1979-ben gyártották az első szériás walkmant, ami úttörőnek számított abban a korban. Ez az övre akasztható, füllel rendelkező kazettás zenelejátszó, ami lehetővé tette a privát zenehallgatást, a fiatalok imádott tárgyává vált: 1979 és 1999 között a Sony 186 milliót adott el belőle. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Dubai

Dubaj (hivatalos magyar átírása szerint[1]) vagy Dubai (az elterjedt... Tovább

Tégla

A tégla a legrégebbi építőanyag, története egyidős a civilizációéval. Az agyagtéglát... Tovább

Tovább a lexikonra