notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A rétes nyújtása, készítése közben vidám lakodalmas mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok várják a résztvevőket.

V. Rétes és Lakodalmas Fesztivál

2014 Június 27.


A rétes nyújtása, készítése közben vidám lakodalmas mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok várják a résztvevőket.


Péntek délután 17 órától „Nyújtják, mint a rétest” - igazi Falusi Rétes nyújtással kezdődik a rendezvény. A rétes nyújtása, készítése közben vidám lakodalmas mulatós dallamok , néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok várják a résztvevőket.

Szombaton elleshető a lakodalmas ételek készítése, s természetesen délelőtt a rétes készítés fortélyaiba is még betekintést nyerhetnek a rendezvényre látogatók.

Szombaton délután kezdődik az igazi falusi lagzi a lakodalmas menettel a fiús háztól a lányos házig, ahol a menyasszonyt a lakodalmi ceremóniamester - vőfély – kéri ki, majd búcsúztatja a szülőktől.

Ezután a lakodalmas menet a vőfély vezetésével elindul a lakodalom helyszínére, ahová nem is olyan egyszerű bejutni, hiszen a vendégseregnek a kapuban különböző tréfás kérdéseket tesznek fel, s csak a jó válasz esetén engedik be a násznépet, majd kezdődik a lakodalmi dinom-dánom.

A vőfély a rendezvény folyamán feleleveníti a régi lakodalmi hagyományokat: seprűtánc, menyasszony cipőjének ellopása, kásapénz, Gyertyafény keringő, menyecsketánc, új asszony elrablása. A menyecsketánc után természetesen folytatódik a hajnalig tartó mulatság, ahol mindenki kedvére rophatja a táncot kifulladásig.

Vegyen részt egy igazi falusi lagzin és mulasson hajnalig!

A rendezvény látogatása ingyenes!

 

Forrás: utisugo.hu


címkék: