notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Reneszánsz stílusú templomok és várak hazánkban

hirdetes

Reneszánsz stílusú magyar épületek

Petra

Mátyás király idejében hatalmas változások mentek végbe a templomok és várak építészetében. Gyönyörű templomokat építettek fel ebben az időszakban.

Reneszánsz

A 15 században változás állt be a magyar építészet stílusában, ugyanis a francia hatást felváltotta az olasz. Ennek értelemszerűen politikai okai voltak. Az akkoriban új stílusirányzatot Mátyás király és a felsőbb rétegek, vagyis a nemesség és a főpapság kezdeményezte. Mátyás palotái és a Budai vár már ebben a stílusban épültek. Az épületek homlokzatai félkörívesek lettek, az oszlopsorokat gerendákkal kötötték össze és megszaporodtak a dekoratív motívumok is. Ezt az új fajta építészeti stílust az egész ország szép lassan átvette és már Esztergomban, Szabolcsban, Biharban és még a Csíki-havasokon is ilyen stílusú épületeket építettek. ilyen stílusban épült például a Bakócz-kápolna is, amit a képen láthatunk.

Reneszánsz

A mohácsi vész viszont rányomta a bélyegét az országra minden téren. Az építkezési stílus terén is változások történtek: máshogy építkeztek Erdélyben, a Dunántúlon és a Felvidéken. Viszont mindenhol érezni lehetett még az olasz hatást. Például az olasz hadmérnököknek köszönhetjük az olasz bástyás rendszert. Ilyen épület a soproni tűztorony is.

Reneszánsz

A felvidéki építészeti stílus nagyon egyedi és változatos volt, viszont az olasz hatást itt is nagyon lehetett érezni. A kezdeti reneszánsz stílust képviselő első épületük a sárospataki vár, majd később még erősebb reneszánsz hatással épült meg a például Ugróc vára és a besztercebányai városháza, amit a képen is láthattok. Az eperjesi és a lőcsei házak viszont már a késő reneszánszot képviselték.

Reneszánsz

Erdélyben is igen sajátos arculata alakult ki az építészetnek. A képen látható a fogarasi vár, ami már a késő reneszánsz jegyében épült a 16. század vége felé. Ehhez hasonló a nagyváradi és a szilágysomlyói vár. Ebben a korban egyébként Budán és Erdélyben egyaránt kőfaragó műhelyek alakultak ki, ami szintén az olasz építészeti stílus hatásának köszönhető. Viszont az építkezések Erdélyben csak a 17. században indultak be igazán, ekkor épült a radnóti és a borosjenői vár.

Reneszánsz

Az első kőfaragóműhely Budán alakult ki Mátyás idejében. A kőfaragók olasz motívumokat vettek át és tovább is vitték őket. Később már az egész országban készítettek munkákat megrendelésre.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Gyógyszertár

A modern korban a gyógyszerek már nem csupán gyógyhatású növényeket takarnak, de akár igen... Tovább

Mosódió

A mosódió a mosódiófa vagy szappanfa termése, melyet előszeretettel használnak mosás során.... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek