notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Rendrakás stressz nélkül

hirdetes

Rendrakás stressz nélkül

Szita Lili

A téli hónapokban kezdjük el leginkább halmozni a dolgokat magunk körül, és mire a tavaszi nagytakarítási szezon megérkezik, már mindent elborít a rendetlenség. Ez valószínűleg most már az idegeidre megy, de szerencsére mindenre van megoldás, íme hét gyakorlati fogás, ami segíthet. Mindegyik olyan problémás területeken kínál megoldásokat, ahol gyors tettekre van szükség, időt spórolva Neked, hogy értelmesebb dolgokkal is eltölthesd az idődet, mint az állandó keresgélés, vagy takarítás.

 

Rendrakás stressz nélkül

 

Első lépés: a pénztárcád rendbe rakása

Névjegyek, receptek, bevásárló listák – mintha csak exponenciálisan szaporodnának a kis papírdarabkák szerteszét a kézitáskáidban. Ezek azok a dolgok, amiket ráadásul általában gyorsan kéne tudni elővarázsolni a táskából, ha éppen kellenek. A pénztárca csak a bankkártyák, készpénz és fontos igazolványok helye lehet, minden más egy táska rendszerezőben kellene, hogy helyet kapjon, ahhoz, hogy esélyed legyen a megtalálásukra. Ja igen, ezt is azért illik hetente átnézni, és kiszelektálni a már nem aktuális fecniket belőle.
 

Második lépés: A hivatalos papírok rendberakása

Rengeteg körülöttünk a felesleges papírhalmaz. A havi számlákat és blokkokat a mindennapi vásárlásokról ki is dobhatjuk miután már az megjelent a havi egyenlegünkön. Néhány kivétel: tárolj másolatokat minden adóügyi témájú papírodból a biztonság kedvéért és természetesen a fontos szerződésekből és személyes dokumentumokból is. Minden egyéb esetben, ha lehetőség van rá, számítógépen tárold, szkenneld be a dokumentumot (garanciajegyek, kezelési útmutatók). Így sokkal könnyebben visszakereshető.

Harmadik lépés: rendszerezd a konyhaszekrényeket

Igazából ezt a küldetést akkor érezhetjük sikeresnek, ha amikor valamiért be kell nyúlnunk a konyhaszekrénybe, azt könnyen meg tudjuk tenni, mivel látható helye van mindennek. Ez csakis a konyhaszekrény felosztásával lehetséges, megfelelő kiegészítők alkalmazásával. Ki kell használnod a polcok közötti helyeket. A mélyebb fiókokban és szekrényekben használhatsz függőleges rendszerezőket a tálcák és vágódeszkák tárolására. És nincs többé edénylavina, amikor elő akarod venni az egyik sütőedényt.
hirdetes
 

Negyedik lépés: találj minden ruhádnak helyet

Minek mindig újabb ruhát venni, ha az egész szekrény egy dzsungelhez hasonlít leginkább? A szekrényrendezés biztos kudarcba fullad, ha minden rendszer nélkül pakolunk bele. A trükkös fogasok, vagy az, hogy a ruhákat típus és szín szerint rendezed, az egész helyet átláthatóbbá fogják tenni, fogasból pedig az a legszerencsésebb, ha csak egyfajtát alkalmazunk. Tárold a pulóvereket, és sálakat inkább fiókokban, és így több hely marad azoknak a ruháknak, amiket valóban kiakasztva tanácsos tárolni. És az a legideálisabb, ha a fiókokat szezononként azért átrendezed, az évszaknak megfelelően.
 

Ötödik lépés: a rendetlenség gyors kezelése a nappaliban

Legtöbbünknek azért a nehezére esik, hogy nyugodtan hátradőljön a nappaliban, amikor újságpapír halmok, játékok, takarók és párnák hevernek szétszórtan körülötted. Az emberek rengeteg dolgot használnak a nappaliban, és aztán nem tudják hová elpakolni. Azzal, hogy tárolókat jelölsz ki (címkézve) az egyes dolgoknak, mint pl. a takarók, játékok stb. máris egyszerűbb az elpakolás. Az ilyen, nappaliban rendszeresített kosarak, dobozok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a lakás más helyiségeiből idetévedő dolgokat egy pillanat alatt elpakold, hogy aztán hetente pár alkalommal egyszerűbb legyen visszavinni az eredeti helyére.
hirdetes
 

Hatodik lépés: számold fel a fürdőszobai fiókok káoszát

Ha minden reggel a rúzsod, testápolód keresésével kell eltöltened az időt, és emiatt mondjuk kimarad a reggelid, akkor máris ugrott a jókedvű napkezdés. A fiókrendezők belakásakor jó olyan szempontokat is figyelembe venni, hogy miket használsz egy időben, vagy egész egyszerűen típusonként is pakolhatod a dolgaidat. És a biztonság kedvéért a kis címkék itt is jól jöhetnek.
 

Hetedik lépés: 

Besétálsz az ajtón egy fárasztó nap után, a kulcsaiddal, szemüveggel és az aznapi postával felszerelkezve a kezedben, amiket belépés után azonnal el is hajítasz. Aztán másnap semmit sem találsz meg. Fontos, hogy szokásból tegyük helyére az ilyen fontos dolgokat, mindennek kell, hogy helye legyen: a kulcsoknak akasztók, a leveleknek zsebes tárolók esetleg, és akár egy tábla is jól jöhet, ahová a fontosabb dolgokat felírhatjuk, hogy ne felejtődjenek el másnap.
 
 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mobilház

Magyarországon is egyre jobban terjednek a mobilházak. Ami szerencse, hiszen nagyon hasznos kis... Tovább

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők