notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Most megmutatjuk neked, hogyan újíthatod fel régi, antik bútoraidat.

hirdetes

Régi bútor felújítása lépésről lépésre

Papp Judit

Az ívelt szék egy bolhapiacon vagy az antik komód a nagyszülők emlékezetéből is egy kicsit rusztikus hangulatot kölcsönöznek a modern apartmanokba - ha a fa bútorok új köntösben bukkannak fel. Nem csoda, hogy sokak fantáziája beindul egy-egy régi bútordarab láttán. Ha nem teszik, egyedi új bútorrá varázsolhatjuk saját magunk! Megmutatjuk hogyan!

Most megmutatjuk neked, hogyan újíthatod fel régi, antik bútoraidat.

Szerezz ideális értékeket


Akár feltárás, akár öröklés útján jutottunk hozzá régi bútordarabunkhoz a munkák megkezdése előtt mindenki felteheti a kérdést, „megéri-e annyit költeni rá, megéri-e a sok erőfeszítést?” Nos, nem minden esetben, legtöbbször bútorainknak érzelmi értéke van, mintsem pénzbeli.
Óvatosnak kell lennünk azonban, ha régi bútorainkat tervezzük felújítani. Nem tudhatjuk ugyanis bútorunk életkorát, vagy azt, hogy bír-e történelmi értékkel. Ha bizonytalanok vagyunk, járjunk utána.


Felújítás előtt meg kell állapítanunk a bútordarab funkcióit, és szükség esetén helyét otthonunkban. Nagyon régi darab felújítás esetén ellenőrizzük, hogy nincs-e esetleges fertőzés a faférgek miatt. Tegyük a bútort egy sík fehér papírlapra. A következő napokban figyeljük a papírt, ha finom fa lisztet találunk rajta, akkor a férgek még mindig bútorunkban élnek, azokat el kell pusztítanunk.

hirdetes

 

Most megmutatjuk neked, hogyan újíthatod fel régi, antik bútoraidat.

Tisztítás


Lehet száraz vagy nedves. Száraz vagy mechanikus tisztítás esetén eltávolítjuk a felületi szennyeződéseket régi bútorunkról. Nedves tisztítást akkor végzünk, amikor a zsíros szennyeződéseket távolítjuk el, valamilyen felületaktív anyag (zsíralkohol-szulfonát) segítségével. Erősebb, zsírosabb szennyeződés esetén ammóniát használjunk. A lakkozott bútorról az ahhoz készült higítóval tudjuk lemosni a lakkot.

 

Hogyan lehet eltávolítani a festéket a legjobban?


Ez függhet attól, hogy milyen a fa felülete, amivel dolgozunk, a korábban használt bevonó anyagtól, de akár saját fantáziánktól is. Festett fából készült bútorok esetén gyakran több réteg festéket kell eltávolítani, amelyre több lehetőség is van. Kémiai festékeltávolítóval, kálilúg vagy lúgkő vizes oldatával, kromofággal, meleg levegővel, vagy esetleg csiszolással. Ezt lehet egyszerű csiszoló papír segítségével, de vannak nagyon jó elektromos csiszoló eszközök is, melyekkel időt és energiát spórolhatunk meg.

hirdetes
 

Most megmutatjuk neked, hogyan újíthatod fel régi, antik bútoraidat.

A csiszolás folyamata több műveletben zajlik. Az első csiszolást végezhetjük durva dörzspapírral, melynek finomsága 80-as szemcseméretű. Ezután finomabb papír jön a 120-as és a következő lépésként a 180-240 szemcseméretű csiszoló papírt alkalmazunk.
Ezt követően lehet a felületet teljesen újként kezelni. Válasszunk bevonó kompozíciót. A fa lehet lakkozott, festett vagy mázas.

 

Szépítsük fa bútorunkat sablonokkal


A fekete-fehér újrafestés csak egy út a friss ragyogáshoz. A szekrényeket és ládákat egyszerűen dobd fel élénk színek és minták segítségével. Erre tökéletesen alkalmasak a fóliák, csomagoló papírok, különböző díszítő technikák.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Catering

A catering szó egy angol kifejezés, elsődleges jelentése: a tömeget ellátni, a... Tovább

Madáretető

Madáretető legnagyobb haszna a téli hidegekben van, amikor is a kerti madaraknak nincs mit... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok