notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Rám-szakadék, hazánk legizgalmasabb kirándulóhelye

hirdetes

A legizgalmasabb kirándulóhely hazánkban - A Rám-szakadék

VZS

A Rám-szakadék Dömös és Dobogókő között található, ez hazánk legizgalmasabb túracélpontja. A korlátokkal és létrákkal biztosított keskeny, sziklás szurdok kihagyhatatlan izgalom a túrázók körében.

Hazánk legizgalmasabb kirándulóhelye: A Rám-szakadék

A korlátokkal és létrákkal biztosított keskeny, sziklás szurdok kihagyhatatlan kirándulás a túrázók körében. A 2013 őszére teljesen felújított és jóval biztonságosabbá tett útvonal páratlan, kalandos élményt nyújt, egyrészt a csodálatos természeti környezetnek, másrészt a hazánkban egyedülálló, izgalmas turistaútnak köszönhetően.

A Rám-szakadék Dömös közigazgatási területén található. A Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb része. A Dunántúli-középhegység legkeletibb része a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkánitevékenység során keletkezett. A hegy kőzeteire jellemzők a vulkáni eredetű andezit és andezittörmelékes breccsába (szögletes, éles kőzettörmelék-darabokból összecementálódott kőzet) ágyazott kőtömbök, amikből a kőzet felszínre kerülése óta a felszíni vizek és a fagy munkájának eredményeképpen völgyek alakultak ki.

hirdetes
hirdetes
Hazánk legizgalmasabb kirándulóhelye: A Rám-szakadék

Az összegyűlt csapadékvizek mély völgyeket faragtak a hegyek oldalába. A szakadéka a benne vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben a leglátványosabb földtani értékeket lehet megtekinteni. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak.

A szűk, meredek falakkal határolt  szurdokvölgy (mely magassága eléri a 35 métert is, szélessége pedig több helyen 3  méternél is kevesebb!) bemutatja a különböző vulkáni rétegeket. A puha tufában magas,  függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések  alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak végül a Szőke-forrás völgyében a  Malom-patakba folyik. Az egyik legizgalmasabb kirándulóhely szinte minden évszakban, de kiváltképpen tavasszal és ősszel ajánlom meglátogatni, olyankor elképesztően gyönyörű!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vidéki otthon

Manapság sokan költöznek ki vidékre a városokból, és nem is csodálkozom rajta, hiszen... Tovább

Ojmjakon

Ojmjakon a világ leghidegebb olyan települése, amelynek fix lakói vannak, és nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Nyaralás, hotelek Tájak Természet Utazás