notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Raklapból polcos szekrény készítése házilag

hirdetes

Polcos szekrény készítése házilag, raklapokból!

A raklapok híresen sok mindenre felhasználhatók a tároláson kívül. Valamiért pont úgy készítették el őket, hogy tökéletes bútor-alapanyagok legyenek...

Raklapból polcos szekrény készítése házilag

Ezt a tényt bizonyítja a következő polcos szekrény is, amire néhány raklapon kívül semmilyen más alapanyagra nem lesz szükséged!

Ami kelleni fog:

Raklapok, fúró, csavarokkal, bármilyen fűrész, csiszolópapír, festék, fapác, vagy lakk.

A csiszolás kézzel is megoldható, de ha van egy kézi csiszológéped, akkor sokkal gyorsabban végezhetsz majd a projekttel!

 

1. A raklapok kiválasztása és a magasság kimérése

Először is tudnod kell, hogy milyen magas szekrényt szeretnél csinálni. Szintén az első lépéshez tartozik kiválasztani a raklapokat is. Általában minél jobb állapotban van egy raklap, annál egyszerűbb dolgozni vele. Ellenőrizd le őket – nézd meg, hogy nincsenek-e rajtuk súlyosabb karcolódások, törés pedig egyáltalán ne legyen egyikben sem (hacsak nem olyan részen van, amit később úgyis levágsz majd).

Helyezd egymásra őket és döntsd el, hogy melyik oldalukat fogod levágni – ugyanis nem az egész raklapokra lesz szükséged.

A vágás a következőképpen zajlik: a raklapoknak alján három merevítő húzódik meg. Neked úgy kell megfelezned őket (hosszában), hogy az egyik félen két merevítő maradjon meg, tehát ne vágj bele a középső merevítőbe. Azon a félen maradjon két merevítő, amit használni szeretnél a szekrényben.

hirdetes

Lapozz egyet a raklap polcos szekrény készítésének következő lépéséhez!

Raklapból polcos szekrény készítése házilag

2. A szekrény szerkezete

Ebben a lépésben kell eldöntened, hogy hová szeretnéd helyezni a szekrény polcait.

Ha a raklapok deszkái között túl nagy a hézag, akkor a levágott (egy merevítős) felekből óvatosan eltávolíthatod a deszkákat, és ezekkel kipótolhatod azokat a raklapokat, amiket használni szeretnél a szekrényhez.

Az első raklapot lapjával felfelé helyezd a földre (mintha csak simán letennéd). Tegyél rá egy másik raklapot, de ezt már lapjával lefelé, majd erősítsd össze őket egymással a fúró segítségével.

Lapozz egyet a raklap polcos szekrény készítésének következő lépéséhez!

Raklapból polcos szekrény készítése házilag

3. További szintek felszerelése

hirdetes

Ha használható méretű polcokat szeretnél, akkor a harmadik raklapot lapjával felfelé helyezd a másodikra, majd rögzítsd hozzá.

 

Az egyetlen probléma most csak az, hogy a második és harmadik raklap között ott vannak a hosszú merevítők. Ezeket kell levágnod a rövidebb merevítők mellett. Éppen ezért fontos, hogy a két raklapot a rövidebb merevítőknél csavarozd össze, mert a hosszúakat ki kell vágnod közülük.

A negyedik raklap lapjával lefelé kerül a harmadikra. Ezt szintén össze kell csavaroznod a harmadikkal, majd ráhelyezni az ötödiket is, lapjával felfelé. Itt egy ugyan olyan polcot alakíts ki, mint a második és harmadik raklapok között tetted.

Lapozz egyet a raklap polcos szekrény készítésének következő lépéséhez!

Raklapból polcos szekrény készítése házilag

4. A szekrény befejezése

Végül, ha szeretnél, egy ötödik raklapot is felhelyezhetsz a szekrényen, lapjával felfelé. Ezt használhatod kisebb polcként, vagy szerelhetsz bele egy-egy fiókot.

Hogy a szekrény kicsit mutatósabb legyen, csavarozz rá furnérlemezeket, amik elrejtik a kevésbé szép részeket. Mielőtt azonban rögzítenéd ezeket, érdemes alaposan lecsiszolni őket illetve lekenni festékkel, fapáccal, vagy lakkal, hiszen később ez sokkal körülményesebb feladat lenne. Gratulálok, kész is van a bútorod! :)

A következő oldalon megnézheted az elkészítését egy videóban is!

Raklapból polcos szekrény készítése házilag

 

Fotók: instructables.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lépcső

Rengeteg háznál megtalálhatók ma is a régen nagyon általános, beton lépcsők. Annak idején... Tovább

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok DIY Nappali Színes ötletek