notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így tüntesd el a port az egész lakásból, ezekkel a takarítási tippekkel és trükkökkel ragyogni fog minden!

hirdetes

Így tüntesd el a port az egész lakásból, ragyogjon minden!

CZs

A portalanítással időről időre foglalkoznunk kell, legtöbben hetente legalább egyszer elvégezzük ezt a feladatot, ez az egészségünk megőrzése miatt is nagyon fontos. Biztosan nektek is vannak jól bevált módszereid, vagy egyszerűen csak áttörlöd egy kendővel a lakásban található felületeket? Ne tedd! Ismerd meg a legjobb tippeket és trükköket a portalanításhoz, és ragyogjon az egész lakás!

A portalanítás titkai - Így ragyogni fog minden!

A cikk elolvasása után te is máshogy fogsz portalanítani a lakásban?

Az első dolog, amit mindenképpen tudnod kell az az, hogy melyik felületet milyen eszközzel tisztítsd, vagy éppen ne tisztítsd. A porseprűről például kevesen tudják, hogy semmi mást nem csinál azon kívül, hogy az egyik tárgyról vagy bútorról a másikra viszi át a port. Ráadásul a levegőbe is bekerül róla a szennyeződés, amit egyrészről belélegzel, másrészről szépen visszaül a “megtisztított” felületekre. Sokkal jobb trükkök is léteznek ennél a portalanításhoz, még a nehezen elérhető felületek esetében is.

Tüntesd el a port a falakról

Bizony, a falon is megülhet a por. Ez kifejezetten feltűnő akkor, ha fűrészporos tapéta található rajta, de egyébként is észrevehető. Sokkal tovább maradhat élénk a falfesték színe is, ha tisztán tartod azokat. Nagyon gyorsan és egyszerűen eltávolíthatod a szennyeződéseket egy porszívó segítségével felülről lefelé. Vigyázz, hogy a festéket ne sértsd meg! Ezt a műveletet nem szükséges hetente elvégezned, de ha néhány havonta szánsz rá időt, azzal a lakás levegőjének is jót teszel.

Tisztítsd meg a lambériát

Ha található a lakásban lambéria, akkor biztosan számodra is ismerős a látvány, amikor a felület mélyebb részeiben megül a por. Ebben az esetben mindenképpen érdemes valamilyen folyékony tisztítószert használni, a legalaposabb pedig akkor leszel, ha kétszer törlöd át. Az apró résekhez nehéz hozzáférni, ekkor nagyszerű megoldás az, ha egy vékony tárgyat, például egy kanál nyelét egy ronggyal, vagy törlőkendővel tekered körbe.

Lapozz tovább a következő oldalra még több tippért!

A portalanítás titkai - Így ragyogni fog minden!

Így portalanítsd hatékonyan a vitrineket

Az üvegfelületeket, és a részletesen kidolgozott bútorokat sem könnyű megtisztítani, az apró részeket nehezen érjük el, az üveg pedig gyakran csíkozódik. Valami olyan apró, ugyanakkor természetes sörtéjű eszközt kell találnunk, ami nem sérti a bútort, de hatékonyan eltávolítja a szennyeződéseket. Ha nincs szükség súrolásra, a fogkefével inkább ne is próbálkozzunk! Használjunk helyette kisebb és nagyobb, puha fejű sminkecseteket, amit esetleg már nem használunk, vagy nincs rá szükségünk. Az üveget egy mikroszálas rongy segítségével egyszerűen megtisztíthatjuk a portól anélkül, hogy csíkokat hagynánk rajta. 

hirdetes

Ne feledkezz meg az elektronikai eszközökről 

hirdetes

A laptopok, TV-k, DVD lejátszók, a hangfalak, de még a nyomtatók is hírhedt pormezők. Ügyeljünk rá, hogy a készülékeket minden esetben áramtalanítsuk, mielőtt megtisztítjuk őket. Így a kábelek között is nyugodtan felporszívózhatunk. Ahelyett, hogy valamilyen tisztítószert fújnánk rájuk, használjunk inkább nedves portalanító, vagy mikroszálas kendőt. Az apró réseket egy vékony, tiszta sminkecset segítségével tisztítsuk meg!

A puha játékokat is tisztítsd meg

Legyen szó plüssállatról vagy szövet babáról, biztosan szükség van olykor a megtisztításukra. Helyezd a játékokat egy műanyag zsákba, és szórj hozzájuk egy csésze szódabikarbónát. Zárd le a zsák tetejét, és rázd össze a benne lévő játékokat a szódabikarbónával. A szódabikarbóna szépen el fogja távolítani a port, és az apróbb szennyeződéseket a játékokról. A művelet után nincs más dolgod, mint egyesével kivennia  tárgyakat a zacskóból, és lerázni róluk a rajtuk maradt szódabikarbónát.

Lapozz tovább a következő oldalra még több tippért!

A portalanítás titkai - Így ragyogni fog minden!

A készülékek mögött is megülnek a szennyeződések

Porcicák, morzsák, és egyéb törmelékek is felhalmozódhatnak az olyan bútorok vagy eszközök mögött, amiket ritkán mozgatunk, a kanapétól kezdve a tűzhelyen át, egészen a hűtőszekrényig. Ezek a szennyeződések táplálékforrást jelentenek a rovarok és más kártevők számára, így időnként bizony el kell tüntetnünk azokat. Fontos, hogy a bútorok és eszközök hátulját is áttöröljük, ehhez érdemes akár porszívót is használni, hogy ne a padlón kössenek ki a szennyeződések. A porszívó használata után is töröljük át ezeket a felületeket, a padlóhoz forró, tisztítószeres vizet használjunk!

Így portalanítsd a mennyezeti ventilátort

A mennyezeti ventilátort is érdemes rendszeresen portalanítani, nem csupán akkor, amikor hosszú kihagyás után ismét használni szeretnénk. Ne felejtsük el, hogy rengeteg port kever a levegőbe, aminek belélegzése legkevésbé sem egészséges. Ilyenkor is érdemes elővigyázatosnak lenni, és lekapcsolni az áramot. Nedves törlőkendővel, vagy egy enyhe tisztítószer segítségével távolítsuk el a szennyeződéseket a felületről. 

A szellőzőknek és klímaberendezéseknek is szükségük van a megtisztításra

Soha ne feledkezz meg a szellőzőkről és klímaberendezésekről sem, hiszen ha ezeket elhanyagolod, a munkád többi része is kárba vész, amikor ezeken keresztül elkezd áramolni az el nem távolított por az egész lakás területén. Amennyiben a készülék engedi, akár forró, tisztítószeres vízzel is lemoshatod azt, de a titok az apró nyílások megtisztításában rejlik, hiszen ott nagyobb eséllyel telepedik meg a kosz. Egy sminkecset ebben az esetben is csodákat művelhet, így a családtagokat és saját magadat sem teszed ki annak a veszélynek, hogy nagy mennyiségű port lélegeztek be.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Gyertya

Gyertyát házilag is könnyedén készíthetünk, hiszen a boltban már egyre drágábbak. Akár... Tovább

Programok Budapesten

Minden hol jó, de legjobb otthon – tartja a mondás. Néha azonban nem árt egy kicsit... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Fürdőszoba Hálószoba Háztartás Konyha Nappali Színes ötletek