notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ingatlanvásárlás - nézzük, milyen plusz költségek merülhetnek fel a vásárló részéről

hirdetes

Milyen plusz kiadások merülhetnek fel egy ingatlan megvásárlásakor?

Váczi Péter

Sokan meglepődnek amikor ingatlant vásárolnak, hiszen számos plusz kiadásról beszélhetünk vele kapcsolatban, melyek gyakran váratlanul érhetik a vásárlót. De mit is fizet a vevő a vételáron kívül? Alábbi cikkünkben szakértőnk válaszol.

Plusz költségek ingatlanvásárlás kapcsán

Az ingatlanvásárlás sajnos egyáltalán nem annyira egyszerű, mint mikor bemegyünk a boltba, leemeljük a polcról, amit szeretnénk és már visszük is a kasszához. 


Ezzel ellentétben itt megjelenik a vevői és eladói oldal, megvan a saját, törvényi menete, melybe az is beletartozik, hogy a vételáron kívül is megjelennek bizonyos költségek. Alábbi cikkünkben most szakértőnk elárulja, mik lehetnek ezek, illetve, hogy mik azok a fontos információk, melyekkel jó, ha Te is tisztában vagy.


Ezek mind eladói, mind vevői oldalról megjelenhetnek.


Milyen plusz költségek merülhetnek fel a vevő részéről?


A lakást vásárló személyt érinti a visszterhes vagyonszerzési illeték, mely maga a fizetési kötelezettség. Emellett még ehhez hozzá kerülnek továbbá az ingatlantulajdonjog átírásával kapcsolatosan felmerülő költségek, melyek szintén a vevőt terhelik. 

hirdetes


A visszterhes vagyonszerzési illeték általánosságban véve magának az ingatlannak – lakásnak és egyéb ingatlannak - vagy adott esetben ingatlanoknak 1 milliárd forintig azok 4 százalékát takarja. 


Mindemellett a vevőt fogja még terhelni a Földhivatali eljárás díja, illetve az ügyvédi munkadíj is, mely szintén nem spórolható le a költségek közül.


hirdetes
Miért nem szabad spórolni az ügyvédi költségeken?


Mint már említettem, az ingatlanvásárlással kapcsolatban számos törvényt kell betartani – ezek közül pedig az egyik, hogy annak szerződése ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas legyen, az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényben meghatározott számos feltételnek megfeleljen, legyen az tartalmi vagy alaki. 


Ezen feltételek közé tartozik, hogy ezen szerződés egy ügyvédi ellenjegyzékkel legyen ellátva, vagy esetlegesen közokiratba foglalják a felek, mely szinten a jogszabályi kikötéseknek felel meg.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Travertin

A travertin meleg és változatos színárnyalatú, sokféle megmunkálhatósággal rendelkező... Tovább

Milyen egy igazi alkalmi takarítás Budapesten? Most megtudhatod!

Mit szólnál hozzá ha az esedékes nagytakarítás helyett csak hátradőlhetnél a fotelben, és... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Épületek Garzonlakás