notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Pizzasütő kemence házilag

hirdetes

Pizzasütő kemence készítése házilag

VZS

Könnyen beszerezhető anyagokból áll, elkészítését bárki meg tudja oldani, egyedibb, mint a bolti társa és nem utolsó sorban olcsóbb is! Építs pizzasütő kemencét házilag

Pizzasütő kemence házilag

Habár számtalan előre elkészített kemence kapható sütésre készen, mégis csak más, ha az ember saját készítésű sütőalkalmatosságával készítheti el kedvenc fogásait – itt természetesen a pizzákról van szó. Egy szabadtéri kemence elkészítése nem kell, hogy építészeti diplomát igényeljen. Léteznek egyszerűbb, követhetőbb módszerek is, amelyeket bárki képes elkészíteni – a megfelelő nyersanyagok és idő ráfordításával. A házi készítésű pizzasütő kemencéket (mint például az itt bemutatott darabot) azt teszi könnyedén elkészíthetővé és praktikussá, hogy könnyedén beszerezhető alkatrészekből és anyagokból készülnek, és egy adott méretű pizzát képesek egyenletesen és alaposan megsütni.

1. A projektről

Számos kemencedesign létezik, amelyek más és más hőelosztást biztosítanak a sütéshez. Mi most egy kupolás kialakításút fogunk elkészíteni. A kemence egy állványra kerül majd a könnyebb hozzáférés érdekében. A kupola egy drótváz köré lesz megformálva, így nincs szükség egy kisebb, átmeneti homokkupola felépítésére majd későbbi kiásására, mint a legtöbb házi készítésű kemence elkészítésénél.

 

2. Méretek 

A kemence kupolája következő méretekben készül el:

A kupola magassága 64 cm

A kupola hossza az ajtóval együtt 120 cm

A kupola szélessége 112 cm

Az ajtó nyílása 35 cm széles, a kerete pedig 12,5 cm vastag

Az ajtó nyílása 34 cm magas, a kerete pedig 44 cm magas

Az ajtó 27 cm hosszú

Fontos: Természetesen nem mindenkinek lesz szüksége pontosan ugyanekkora kemencére. Amennyiben nagyobb vagy kisebb méretűt szeretnél készíteni, úgy ehhez igazítsd a kemence méreteit is.

Lapozz egyet és már mutatom is hogyan készítheted el ezt a pizzasütő kemencét házilag!

Pizzasütő kemence házilag

3. Anyagok

Az anyagok az elvárásoktól és a körülményektől függően eltérhetnek az itteni példától. Elképzelhető, hogy van hová tenned a kemencét, és nem szükséges külön állványt építeni hozzá.

4x4 cm fa gerendák (hosszukat az igények diktálják)

Betontáblák

5”-os csavarok

3/4”-os menetes rudak

Cement, homok és sóder (betonhoz)

Lapos téglák (2x4x8”)

Közönséges téglák (3x4x8”)

Drótkupola

Műanyag fólia

Habarcs

Szalma

Tehéntrágya

Lapozz egyet és már mutatom is hogyan készítheted el ezt a pizzasütő kemencét házilag!

Pizzasütő kemence házilag

4. Az állvány megépítése

Ha van hová tenned a kemencét és nincs szükséged külön állvány megépítésére, akkor ezt a lépést átugorhatod.

Az alábbiakban egy fal mellé épített állványt fogunk elkészíteni. Ha nem fal mellé szeretnéd építeni az állványt, akkor is hasonlóképpen kell eljárnod, csak éppen összesen 4 lábat kell biztosíts neki. Ha fal mellé építed az állványt, akkor egy olyan falra lesz szükséged, amin egy kis párkány képes megtartani a szerkezet egyik felét, míg a másikat két láb támogatja.

hirdetes

Akárhogy is jársz el, vágd ki a lábakat megfelelő magasságban a 4x4” gerendákból, és vágj ki egy-egy merevítő gerendát a lábak közé. Ezek a merevítők olyan hosszúak kell legyenek, amilyen messzire szeretnéd helyezni egymástól a lábakat. Rögzítsd egymáshoz a lábakat a merevítők és néhány menetes rúd segítségével.

Ezt követően áss lyukakat a lábaknak, majd fúrj 5”-os csavarokat az alsó végükbe. Állítsd a lábakat a lyukakba, és támaszd ki őket úgy, hogy mind egyenesen álljanak – átmenetileg érdemes néhány betonlappal kitámasztani őket.

Készíts betont a homokból, sóderből és cementből, majd öntsd a lyukakba a lábak köré. Miután a beton megszáradt, és a lábak stabilan állnak, fektess el néhány betonlapot a merevítő gerendákon.

A betonlapokra végül egy fél hüvelyk vastag habarcsréteg kerül, majd erre néhány vékoknyabb tégla. Az állvány ezzel elkészült.

Lapozz egyet és már mutatom is hogyan készítheted el ezt a pizzasütő kemencét házilag!

Pizzasütő kemence házilag

5. A kupola előkészítése

A kupola egy műanyag fóliával bevont drótváz köré készül majd el. A fóliát egyszerű ragasztószalaggal rögzítsd a drótvázhoz. Az alábbiakban ezt drótformaként emlegetjük majd. Helyezd a drótformát az állvány lapjának azon részére, ahová a kupolát építeni szeretnéd. Ügyelj rá, hogy hagyj némi helyet a kupola ajtajának is, ami valamelyest kinyúlik majd belőle. A drótváz mérete attól függ, hogy mekkorára szeretnéd építeni a kupoládat.

6. A kupola megépítése 

Keverj némi habarcsot és kezdd el felépíteni a kupolát. Ehhez a normál méretű (nem lapos) téglákra lesz szükséged. Vigyél fel egy réteg habarcsot a drótváz köré (ne magára a drótvázra) és kezdd el körbepakolni egész méretű téglákkal. Az első rétegre vigyél fel további habarcsot, majd ismételd meg a téglák lerakását egy második réteggel is. Ügyelj rá, hogy hagyj egy nyílást az ajtónak.

Hagyj egy napot a habarcsnak száradásra, majd folytasd a téglák felrakását, azonban most már kettétört téglákkal. A lényeg, hogy sima oldaluk befelé nézzen. Kövesd a kupola formáját – ha a habarcsot döntött szögben viszed fel, és úgy helyezed rá a téglákat, akkor egy idő után kupola formát kapsz majd ahelyett, hogy egyre feljebb növekedő, függőleges falakat építenél.

Az ajtó nyílásának elkészítéséhez szükséged lesz valamilyen támasztékra. Ezt egyszerűen elkészítheted akár néhány egymásra fektetett és állított téglából, hogy megfelelő magasságban tarthasd meg a habarcsot. Vond be a támaszték felső felületét egy kis habarccsal (némi homok segíthet, hogy a habarcs ne tapadjon a támasztékhoz). A lényeg, hogy stabil alapot biztosíts a nyílás felső részének megépítéséhez. Miután a habarcs megszáradt a nyílás felett, távolítsd el a támasztékot és folytasd a téglák felhelyezését, míg a kupola el nem készül.

hirdetes

Miután minden habarcs megszáradt, eltávolíthatod a drótvázat és a műanyagot a kupola belsejéből

 

Lapozz egyet és már mutatom is hogyan készítheted el ezt a pizzasütő kemencét házilag!

Pizzasütő kemence házilag

7. A sárkeverékek elkészítése

A kupola külső és belső részére két különböző sárkeveréket kell készítened.

Belső burkolat:

Arányok: 2 rész sár : 1 rész tehéntrágya : 1 rész szalma

A sár ne tartalmazzon köveket és kavicsokat

A tehéntrágya legyen friss

A szalma legyen durva

Keverd össze az összetevőket annyi vízben, hogy egyenletesen sűrű, ragadós állagot kapj

Csak frissen készítetten használd fel

Vidd fel vastagon

Külső burkolat:

Arányok: 3 rész sár : 1 rész tehéntrágya : 1 rész szalma

A sár ne tartalmazzon köveket és kavicsokat

A tehéntrágya legyen friss

A szalma legyen finom

Keverd össze őket annyi vízben, hogy egységes puha állagot kapj

Takard le és hagyd így éjszakára

Vigyél fel egy vékony réteget és simítsd le, hogy tiszta felületű legyen

A simítást némi vízzel segítheted

Lapozz egyet és már mutatom is hogyan készítheted el ezt a pizzasütő kemencét házilag!

Pizzasütő kemence házilag

8. Az ajtó elkészítése

A kupolával lényegében elkészült a kemence fő része, azonban egy ajtónyílás is szükséges a hő megtartására és a füst elvezetésére. Építs T-alakú támasztékokat téglákból, és ezek köré építsd fel habarccsal és téglákkal a bejárati részt. Használd ugyan azt a támasztó módszert, amit a nyílás feletti téglák elhelyezésénél.

Érdemes továbbá egy üres bádogdobozt elhelyezni a boltíves rész tetején, ahol a füst távozhat a kemencéből. Ha ezzel kész vagy, akkor nincs más dolgod, mint külső sárbevonatot felvinni a bejárati részre.

Lapozz egyet és már mutatom is hogyan készítheted el ezt a pizzasütő kemencét házilag!

Pizzasütő kemence házilag

9. További rétegek 

Ezt követően szükség szerint további szigetelő rétegeket is felvihetsz a kemence külső rétegére, vagy akár habarccsal is bevonhatod azt.

10. Az első felmelegítés

Miután a kemence elkészült, a legfontosabb az első felmelegítés során, hogy fokozatosan végezd. Gyújts benne egy kisebb tüzet és hagyd melegedni úgy 4 órán keresztül. Ezt követően növeld a tűz intenzitását. A kemence innentől készen áll a sütésre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kerti munka

Minden olyan munka, melyet a kertünkben, udvarunkon végzünk. Növényekkel, virágokkal, a... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Kert Konyha Színes ötletek Természet Újrahasznosítás