notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Milyen a nappalid? Hogy érzed benne magad? Ha úgy érzed valami hiányzik, nem teljes, ha nem vagy elégedett, mert a komfortérzeted nem az igazi, itt az ideje egy kis átalakításnak. Lehet, hogy a nappalid megjelenése látszólag tökéletes, mégis változtatnod

hirdetes

3. rész Pihentető otthon - Hogyan alakítsunk ki pihentető nappalit?

Tinta Krisztina

Milyen a nappalid? Hogy érzed benne magad? Ha úgy érzed valami hiányzik, nem teljes, ha nem vagy elégedett, mert a komfortérzeted nem az igazi, itt az ideje egy kis átalakításnak. Lehet, hogy a nappalid megjelenése látszólag tökéletes, mégis változtatnod kell, mert nem érzed benne magad olyan kényelmesen, mint szeretnéd. Néhány dolog átrendezésével, megváltoztatásával csodákat lehet tenni.

Ha családod van és szerettek együtt lenni, ez jelenti a legjobb kikapcsolódást. Érdemes ekkor a nappalit úgy kialakítani, hogy az a lazítást, pihenést szolgálja.

Milyen a nappalid? Hogy érzed benne magad? Ha úgy érzed valami hiányzik, nem teljes, ha nem vagy elégedett, mert a komfortérzeted nem az igazi, itt az ideje egy kis átalakításnak. Lehet, hogy a nappalid megjelenése látszólag tökéletes, mégis változtatnod

Néhány jó tanács a nappalid átrendezéséhez, hogy pihentetőbb, kényelmesebb érzetet keltsen:

Gondold át a bútorok elhelyezését!

Hol van a fókuszpont? Ez egy kandalló? Egy nagy öböl ablak? Egy pihenő sarok? Ha a televízió van a központban, már rögtön érthető, hogy miért érzed a diszharmóniát a nappaliban. Mindenképpen próbáld úgy átrendezni a nappali, hogy ne úgy nézzen ki, mint ahol csak tévét lehet nézni. Fektess hangsúlyt például az ablakra egy szép függöny segítségével.

Ha azt szeretnéd, hogy az ablak és a függöny legyen a fókuszpont és még pihentető is legyen a nappali berendezése, válassz egy mélyebb tónusú zöld, kék vagy csoki szín függönyt. Legyen a textil lágy tapintású, jó minőségű, mert ez biztonságot és nyugalmat sugall.

Szép függöny, lágy színek nyugalmat sugároznak.

Dobj néhány extra párnát a kanapéra!

A párna már önmagában egy hívogató, átölelni való tárgy. Hát még ha sok van belőle! Az ember úgy érzi, hogy be kell feküdnie a sok párna közé és ellazulni. Végül is most pont ez a célunk. Válassz olyan párnahuzatot, mely összhangban van a függönyöddel. Ha ugyanaz a textilia több helyen is megjelenik, az egységet, rendet sugároz és ezáltal növeli a nappali relaxációs indexét is.

Legyen egy ottomán a kanapéd közelében!

A kedvenc bútordarabjaim az ottománok. Nem véletlen, hogy a mai lakberendezésben gyakorlatilag az ottománok kiűzték a nappalikból a „dohányzóasztalokat”. (A siker titka egyrészt, hogy ezeket a kis asztalkákat elég rossz névvel látta el a magyar nyelv. ) Az ottomán és dohányzóasztal harcban azért győzedelmeskedik az ottomán mert arra nem csak pakolhatunk, hanem a lábunkat is kényelmesen felrakhatjuk. Ha vágatunk rá egy dekoratív bútorlapot vagy üveglapot és vendégek jönnek, tökéletesen funkcionálhat „dohányzóasztalként is”.

hirdetes

Sok párna, sok fény, kényelmes ülőhelyek

Ne dohányozz a lakásban!

Ha már ennyit beszéltünk ezekről a kis, rövid lábú asztalkákról, amiket nem tudom, hogy miért pont így kel nevezni, ejtsünk néhány szót a dohányfüstről. Remélem, hogy ha van is dohányzóasztalod, sosem dohányzol mellette. Sajnos a dohányfüstöt nem lehet kiűzni a lakásból, ha benn dohányzol. Beivódik a nikotin a falakba, a bútorokba és a textíliákba, melyeknek nagy részét nem tudod sehogyan sem eltávolítani. Szóval ha a lakásod és bútoraid értékét meg akarod őrizni, de azt válaszd, hogy füsttel tartósítod, mert pont az ellenkező hatást fogod elérni. Visszatérve a pihenésre, ha a dohányfüst beivódik a textíliákba, akkor már azon a kanapén párnákon, takarón nem is esik olyan jól a pihenés és ezt főleg azok a családtagok érzik, akik nem dohányoznak.

Dobj egy takarót a kanapéra!

A takaró is olyan, mint a díszpárna. Hívogat egy ölelésre. Ha betakarózunk egy puha takaróval, az is segíti az ellazulást.

Virágot a nappaliba! Minél nagyobb, annál jobb, de ha lehet, hanyagoljuk a kaktuszféléket. Válasszunk látványos, mélyzöld levelű fajtákat. A növény javítja a levegő minőségét a lakásban és színével nyugtatólag is hat.

Helyezz el boldogságot sugárzó tárgyakat, emlékeket!

Egy családi fotóra ránézni, amely pozitív emlékeket idéz, mindig segít az ellazulásban. Ilyen tárgy lehet bármi, amit például egy nyaralásról hoztunk magunkkal, egy kagyló vagy egy üveg homok felidézi a tengerpartot és az ott töltött kellemes perceket.

hirdetes

Lágy színek, szellős elrendezés

Tarts minél nagyobb rendet a nappaliban!

Bosszantó, az ember le szeretne ülni pár percre, de ahhoz először át kell magunkat verekedni a gyerekek játékhalmain. Alakítsunk ki játszósarkot a nappaliban, mert a gyerkőcök úgyis ott szeretnek játszani, ahol anyu és apu vannak, ezzel elkerülhetjük, hogy a nappali minden szegletét beterítsék a játékok. Annak pedig örüljünk, hogy a gyerek velünk szeretne lenni.

Válassz puha szőnyeget!

Ha mezítláb rálépünk egy puha, kellemes tapintású, vastag szőnyegre, az azonnal hatást gyakorol a talpon lévő rengeteg idegvégződésre és máris beléptünk a pihenő állapotba.

Engedd be a természetes fényt!

Úgy helyezzük el a függönyt az ablakon, hogy a lehető legkevesebb takarjon el belőle. Ehhez megfelelő méretű karnist kell választanunk. Minél szélesebb a karnis, annál jobban el tudjuk húzni az ablakról a függönyt, amikor nem szükséges, hogy eltakarja azt. Ha tehetjük válasszunk olyan karnist, amely túllóg az ablakkereten legalább 25-30 cm-rel. A függönyünk viszont legyen alkalmas arra, hogy ha kell, teljes mértékben betakarja az ablakot. Ehhez is az szükséges, hogy a függöny jóval túlérjen az ablakkereten.

Legyen a fókuszpontban egy kandalló. A tűz látványa is nyugtatólag hat.

Rejtsd el a magazinokat!

Szereted a magazinokat? Meg is őrzöd őket és időnként újraolvasod? Ez egy nagyon szuper időtöltés, viszont a magazinok között nehéz rendet tartani. Ezért érdemes találni nekik egy fiókot vagy egy ládikát, amibe elrejtheted őket és nem keltik a rendetlenség érzetét.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Húsvéti dekoráció

Húsvétra könnyedén készíthetünk házilag is dekorációkat, melyek meghozzák az ünnep... Tovább

Mészkő

A mészkő színe   A mészkő színe anyagi összetételétől függően nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
Nappali