notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a petúnianevelés titkait!

hirdetes

Egész nyáron át tartó virágzás - a petúnianevelés 8 titka

Szélesi Ferenc

A futó petúnia a legkedveltebb balkonnövények egyike. Töretlen népszerűségét egész nyáron át nyíló, színpompás virágainak köszönheti. Ezért cserébe viszont rendszeres gondoskodást igényel. Kellő odafigyelés nélkül szépsége gyors hanyatlásnak indul. Hajtásai megnyúlnak, levelei elsárgulnak, virágai elhervadnak. Ha szeretnéd, hogy petúniád késő őszig szép dísze legyen a balkonodnak, fogadd meg gondozási tanácsainkat.

Petúnianevelés

Futó petúnia

  • Egynyári növény, mely egészen a fagyokig hozza tölcsér alakú virágait.
  • A növénynemesítőknek hála már nagyon sokféle színben kapható.
  • Virágai körülbelül 5 centiméter nagyságúak, de léteznek ennél kisebb (3 cm) és nagyobb (10 cm) virágú hibridek is.
  • Egy-két fajtájának illata is van, de a legtöbbjük csak megjelenésével kápráztat el minket.

Az idei nyár slágere a fekete petúnia. Ugyan egy kicsit bizarr ez a sötét szín, hiszen a színes virágokhoz vagyunk szokva. De élénk színű petúniákkal párosítva igazán különleges látványt nyújt.

Idén megjelent a narancssárga petúnia is, de amilyen gyorsan érkezett, olyan sebesen távozott a kertészetek polcairól. Ugyanis a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Magyarország teljes területén megtiltotta a forgalmazását, tekintettel arra, hogy géntechnológiai módosítással hozták létre. A következő oldalon elmondom, mit kell tennetek ahhoz, hogy egész nyáron csodaszépek legyenek a petúniátok! 

Szerző: Út a kerthez.hu

Petúnianevelés

Cserepét állítsd napos helyre

A petúnia igazi napimádó növény, még a tűző napot jól viseli. Ezért dús virágzása csak akkor számíthatsz, ha növényedet legalább 6 órán keresztül éri a nap.

hirdetes

Rendszeresen öntözd

A petúnia a legvízigényesebb növények egyike, ezért öntözd naponta. Száraz, meleg időszakban akár naponta kétszer is. Az ideális napszak a locsolásra a kora reggel, valamint az este. Tűző napsütésben a leveleken megülő kis vízcseppek által megéghet a növény. Ráadásul a víz jelentős része a nagy melegben gyorsan elpárolog, ahelyett, hogy lefolyna a gyökerekhez. Arra azért figyelj, hogy a táljában sohase álljon a víz.

Hetente tápoldatozd

A folyamatos virágzáshoz a növénynek tápanyagra van szüksége, ezért hetente kedveskedj neki tápoldattal. Használj balkonnövényeknek vagy csüngő növényeknek adható tápoldatot. Az ajánlott mennyiséget a dobozon találod, ezt minden esetben feltüntetik a gyártók.

hirdetes

Vágd vissza a hajtásait

Talán már te is tapasztaltad, hogy a kertészetben még csodaszép petúniád néhány hét elteltével veszít dús habitusából és tartásából. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, rendszeresen meg kell metszened. Az akár 1 méteresre is nyúló hajtásait vágd vissza a felére. Ettől növényed új erőre kap, és besűrűsödik.

Szerző: Út a kerthez.hu

Petúnianevelés

Szedd le az elnyílt virágokat

A petúnia elszáradt virágait rendszeresen távolítsd el, mert még ezek az elnyílt virágok is tápanyagot vonnak el a növénytől. Ráadásul nem is esztétikus a látványuk. Ha ezt az 1-2 két perces műveletet naponta megismétled, növényed a törődést új virágokkal hálálja meg.

Forgasd meg a cserepét

Ha függő kosárban neveled petúniádat, valószínűleg csak az egyik oldalról éri a nap. Ha ez így van, forgasd meg minden héten a cserepét, így növényed minden része egyformán fog fejlődni.

Óvd a széltől és az esőtől

Az erős szél és a zivatarok megtépázhatják, ezért érdemes védett helyet keresned neki.

Ha a növényed haldoklik, vágd erősen vissza

Megesik, hogy nyaralás vagy egyéb elfoglaltság miatt nem tudtál foglalkozni növényeddel, ezért szárai, levelei megsárgultak, virágai elhervadtak. Sajnos én is jártam már így. De ne csüggedj, a haldokló növénybe még életet lehelhetsz. Csak erősen vágd vissza. Kb. 5-10 centiméteres szárakat hagyva metszd le az elfonnyadt részeit. Nagyon gyorsan fejlődik, ezért 2-3 hét múlva új hajtásain már virágok is nyílnak.

Szerző: Út a kerthez.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Étterem

Tágabb értelemben vendéglőnek, üzemnek, intézménynek, közlekedési eszköznek étkezésre... Tovább

Szúnyogriasztó

Házilag sokkal jobb, kellemesebb illatú és vegyszerektől mentes szúnyogriasztót... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert