notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pergolát mindenkinek!

hirdetes

Pergolák a kertben

A pergolák olyan kerti építmények, amelyek nem nyújtanak teljes árnyékot, de mérséklik a napfényt, ha azonban erős vászonnal, vagy nádszövettel szereljük fel, esetleg növénnyel futtatjuk be őket, akkor már hűsölhetünk is alattuk. 

Pergola építése saját kezűleg

A pergola származása

Származási helyük a mediterrán vidék, méghozzá nem véletlenül. A hőség enyhítésére mindenféle építményeket találtak ki az olaszok, hogy azok alatt sziesztázzanak. Pergolákat gyakran terveznek közvetlenül házak mellé. Általában a déli fekvésű teraszok árnyékolására használják, de manapság a funkcionalitása visszaszorult, mindinkább dekoratív jellege előtérbe került a kertek és udvarok felturbózásában.
 

Pergoláról általában

A ház mellé, terasz fölé húzott pergolák tökéletes kapcsolatot teremtenek a külső és a belső tér között. Azonban a kert egyéb részein is felállíthatjuk őket, akár egy homokozó, akár egy kerti burkolt pihenőhely fölé. Anyagát tekintve leggyakoribb a fából készült pergola, ami kerti környezetben valóban ideális. Természetes megjelenése jól illik a kerti környezethez, viszont a karbantartására sok gondot kell fordítani.
 

Miből készül a tökéletes pergola?

hirdetes

A legszebb és legtökéletesebb anyag pergola építéséhez természetesen az akác, a legjobb az benne, hogy az akácot számos más módon is felhasználhatjuk a kertben, készíthetünk a segítségével kerti bútorokat, játékokat, de még teraszburkolatnak is az akác a legszuperebb! Ha kíváncsi vagy más ötletekre is, akkor látogass el a Robinia Group Kft. weboldalára, én is innen merítettem a legtöbb ötletet! 

További érdekességek és az építés a következő oldalon! 

hirdetes
Pergola építése saját kezűleg

 

Árnyékolás pergolával

A pergola lamelláinak segítségével akár olyan árnyékolást is elérhetünk, ami mellett növényzet felfuttatása nem feltétlenül szükséges. Ehhez pontosan meg kell határozni az árnyékolandó felületet, azt hogy mikor kerüljön árnyékba (délelőtt, délben, vagy délután). Ha kitaláltuk, hogy legyen, akkor a lamellák magasságát, és sűrűségét ehhez mérten állítjuk be. A lamellák sűrűségének és magasságának változtatásával elérhetjük akár azt is, hogy a kívánt időben teljes árnyékot vessen a pergolánk.
 

Hogyan készíts pergolát?

Rusztikus környezetben jól mutat a hántolatlan akácoszlop, melyekre lamella gyanánt szintén akác rudakat erősítünk fel. Ezen jól mutat bármilyen felfuttatott növény, de ha semmit sem futtatunk fel rá, akkor is értékes dísze lesz kertünknek. Házhoz kapcsolódva ajánlott a ház anyagának a folytatása, például jól mutat a kisméretű tégla oszlopon elhelyezett pergola, amire szinte korlátlan mennyiségű növényzetet futtathatunk fel a jó teherbírásának köszönhetően.
 
 
A növények közül, fel lehet futtatni minden olyan növényt, ami vagy csavarodva kúszik ( pl. lila akác, lonc, futórózsa), vagy a kapaszkodó növények is alkalmasak a pergola díszítésére (pl. vadszőlő, trombitafolyondár).
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Levendula

A levendula az egyik legkedveltebb kerti növényünk, ami nem csak, hogy csodálatos dísze lesz... Tovább

Takarítócég budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert