notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Penész ellenszere otthon

hirdetes

10 rejtett zug, ahol a penész elrejtőzhet otthonodban

VZS
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Íme 10 rejtett zug otthonodban, amiről nem gondoltad volna, de a penész nagyon könnyen megtelepedhet! Mutatjuk mivel előzheted meg ezen helyek penészesedését!

Penész ellenszere otthon

Vannak olyan helyek, amikről az ember tudja, hogy a penész hajlamos megtámadni őket. Ilyen például a zuhanyszőnyeg vagy a padlás nyirkosabb sarkai. Ezek, habár problémás részei az otthonnak, általában megelőzhetők, hiszen az ember számít rájuk. A probléma azokkal a zugokkal van, amikről az ember nem is gondolná, hogy penészveszélyt jelentenek, amíg jelentős „tenyészet” nem alakul ki bennük.

 

Rendszeresen ellenőrizd tehát az alábbi helyeket otthonodban, hogy elkerüld a kellemetlen penészedést!

 

1. A hűtőben

A hűtők, különösen a legalsó szintek rengeteg nedvességet és ételmaradékot összegyűjtenek az idők során. Ez ideális körülményeket biztosít a penész elterjedéséhez. Rendszeresen fertőtlenítsd a hűtő minden olyan szintjét, ahol összegyűlhet a nedvesség.

 

 

2. A mosógépben

A mosógépek tömítése igazi melegágy a penész számára, ugyanis sokan rögtön vissza is zárják a gép ajtaját, miután végeztek a mosással. Az így hátramaradó nedvességben azonban a penész zavartalanul hódíthat magának egyre több teret. Hogy ezt megelőzd, töröld szárazra a mosógép tömítését és üvegajtaját, mielőtt bezárnád, és hagyd egy kicsit szellőzni is.

 

Lapozz egyet és elárulom a további rejtett zugokat otthonodban, melyek penészedésre hajlamosak!

Penész ellenszere otthon

3. A ruhákban

A penész a nedves ruhákat is megtámadhatja, ha például túl sokáig hagyod őket a szennyes kosárban. Ugyan ez a helyzet a mosógépben hagyott ruhákkal is. Ha már túl késő, akkor a következőképpen orvosolhatod a problémát: vidd ki a ruháidat a szabadba és keféld le róluk az összes penész spórát. Ez után mosd ki őket az anyag számára biztonságos legforróbb vízzel, illetve egy kis klórral vagy bármilyen anyagon alkalmazható fehérítővel. A foltokat folyékony mosószerrel érdemes lekezelni.

hirdetes

 

 

4. Az elektromos fogkefében

Te sem tennéd szívesen a szád közelébe elektromos fogkefédet, ha tudnád, hogy mi lakozik a fej és a markolat közötti résben. Ha szeretnéd elkerülni ezt a rettenetesen kellemetlen végeredményt, akkor használaton kívül fejjel lefelé, jól szellőző helyen tartsd fogkefédet, és lehetőleg ne egy sötét helyen, mint például a fürdőszoba egyik szekrényében. A rendszeres fertőtlenítés és szárazra törlés szintén javasolt.

 

Lapozz egyet és elárulom a további rejtett zugokat otthonodban, melyek penészedésre hajlamosak!

Penész ellenszere otthon

5. A WC-ben

A WC-k víztartálya egy sötét és nedves hely – tökéletes otthon a penész számára. Valójában minden, a WC közelében használt eszköz (például a WC kefe) is hajlamos penészesedésre, hiszen egy sötét és nedves helyen szokás őket tárolni és használni.

 

 

6. Gyerekjátékok

Ez különösen az olyan gyerekjátékok esetén jelentős probléma, amelyek még nyáladzó babák közelébe kerülnek. Ezek a játékok is hajlamosak a penészesedésre, ezért rendszeres tisztogatást és alapos szárítást igényelnek.

 

 

7. A gyerekek poharaiban

2016-ban több millió „Tommee Tippee Sippee” gyerekpoharat hívott vissza a gyártó, miután több ezer visszajelzést kaptak a nem átlátszó pohárfedők penészesedéséről. 68 gyermeknél jelentettek hasmenést, hányást, és egyéb tüneteket, miután ittak a penészes poharakból. Habár ebben az esetben valóban a gyártó hibája volt a dolog, a szülők felelőssége tisztán és szárazon tartani minden eszközt, amivel a gyerekek napi szinten érintkezhetnek.

 

Lapozz egyet és elárulom a további rejtett zugokat otthonodban, melyek penészedésre hajlamosak!

Penész ellenszere otthon

8. A kávéfőzőben

A kávéfőző sajnos ideális hely a penész megtelepedésére. Ha ilyen problémával találkozol, akkor szedd külön az összes eltávolítható alkatrészt, mosd le őket forró, habos vízzel, majd öblítsd át és szárítsd meg őket alaposan.

Érdemes egyszer-kétszer egy kis fehér ecettel is átfőzni a gépet, majd egy teljes víztartálynyi tiszta vízzel is, ami segít kimosni a maradék penészt és az ecet ízét is.

A konyhában ezen kívül a tányércsepegtetőt is előszeretettel támadja meg a penész. Megelőzni alapos szárazra törléssel, orvosolni pedig egy kis ecettel érdemes a problémát.

 

 

9. A szépségápolási eszközökön

Még ha a penész csak nagyon apró mennyiségben jelenik meg bármelyik piperekelléken, érdemes egyszerűen megválni tőle. Fontos rendszeresen ellenőrizni a különböző fürdőeszközök állapotát is, hiszen ezeket egy nedves, párás környezetben szokás tartani. Nézz be minden doboz és palack alá – ha valahol penészt találsz, érdemes azonnal letörölni és fertőtleníteni a felületet és közvetlen környezetét is.

 

 

10. A mikróban

A mikró nem csak otthonodban, hanem munkahelyeden is a penész melegágya lehet, ahol viszonylag gyakran használják. Ez temérdek baktérium külső lerakódását eredményezi, de a készülék belső tere sincs biztonságban. Egy idő után egyre több kifröccsenő és kiöntött paca jelenik meg a mikróban, amit szinte lehetetlen észrevenni, amíg meg nem történik a baj.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
DIY Fürdőszoba Háztartás Konyha

Lakberendezési szakszótár

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Szürrealizmus

A szürrealizmus a két világháború közötti időszak egyik legjelentősebb művészeti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 206

Átlagos értékelés: 4.9