notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Egy elképesztő hangulatú kicsiny falu a Mátra szívében

hirdetes

Parádsasvár a Mátra rejtett kis ékszerdoboza

T.B, NA

A Mátra országunk egyik olyan helye, ahol mindig akad látnivaló. A természeti kincsekben gazdag táj mindig nyújt valami lélegzetelállító! Most egy piciny, de annál elképesztőbb falut, Parádsasvárt fogjuk kicsit jobban szemügyre venni, hiszen ez valóban az a hely a Mátrában, ahova egyszer az életben érdemes elmenni.

Elképesztő élményekben lehet részetek ebben a kis titkos faluban

A Mátra legnagyobb különlegessége, a szinte teljesen érintetlen természet, ami már az odavezető úton teljesen lenyűgözi az embert. A szerpentin bár nem veszélytelen, de hála a folyamatos karbantartásnak, és felújításnak, nagyon könnyed, és érdekes vezetés élményt nyújt, ha éppen kocsival érkeznétek. A Falu a kanyargós főút végénél található, és hála a tábláknak, szinte egyenesen odakalauzolja az embereket.

Ez egy igazi érintetlen falu, komoly történelemmel, ami a mai napig átjárja a falu hangulatát. Kevesen maradtak itt, akik életvitel szerűen a falu lakói, ezért sajnos egy kisebb élelmiszer bolton kívül, csak kisebb sörözőket találhatunk, azonban a sok hétvégi háznak köszönhetően, a nyári hétvégékre mindig megtelik élettel. Ilyenkor turisták is szép számban választják ezt a helyet kikapcsolódásra, ami nem véletlen. Lássuk is miért olyan csodás, és különleges ez a falu.


A híres üveggyár

Parádsasvár fénykorában igazán sokan lakták a falut köszönhetően az itt felépült üveggyárnak. Elképesztő üvegtárgyakat csodálhattunk meg akkoriban, és tényleg ez adta a falu legfőbb látványosságát. Sajnos a gyár már nem működik, és csak az üres, félig lebontott épületeit csodálhatjuk meg, de mindenképpen érdekes élmény még így is. szerencsére a gyárban dolgozók egy része még mindig foglalkozik üvegfúvással, így kisebb házaknál, előre bejelentkezve még mindig megcsodálhatjuk az üveggyártás folyamatait, illetve mesés üvegből készült tárgyakat is vásárolhatunk, melyek teljesen egyedülállóak az országban.

hirdetes

Sokan Velencébe a Muranoi üveg miatt látogatnak el, és ez a helyzet Parádsasvárral is. Ez egy olyan különlegessége az országnak, amit egyszer az életben látnod kell, amellett, hogy nem árt a hagyomány fenntartásához, ha a belépő árával támogatjuk kicsit őket, hogy igenis van még a gyár működésének leállítása után is igény arra szaktudásra, amit képviselnek.

Igazi falusi programok


Számomra az egyik kedvenc program a faluban a minden hétvégén megrendezésre kerülő Palóc Piac, ami egy igazi helyi különlegesség. Ilyenkor a környező falvak kézművesei, művészei, és termelői összegyűlnek, és a Parádsasvári leágazás parkolójában árulják portékáikat. Egy kicsit sem hasonlít a nagyvárosokban megszokott vásárokhoz, hiszen itt valóban helyi készítésű ételekkel, italokkal, és különlegességekkel gazdagodatnak a vásárlók. A hangulat mindig üdítően hat a városi turistákra, és az eladók kedvessége is példa nélküli. Ha egy igazán jó kolbászt, vagy egy egyedülállónak számító kézműves sört szeretnétek fogyasztani, akkor ez a tökéletes hely. 


A gyógyvizek találkozása


hirdetes
Hazánk a köztudottan a gyógyvizek hazája, de kevesen tudják, hogy Parádsasváron is működik egy palackozó üzem, ami a mai napig termeli a boltok polcaira az egészséges, és gyógyító hatású vizet. Sajnos az üzembe nem lehet bemenni, de nem kell búsulni miatta, hiszen az épületei kívülről is megcsodálhatók, melyek őrzik a régi 50-es 60-as évek épületeinek stílusjegyeit. Ha erre jártok, mindenképpen keressétek fel, hiszen ilyet ritkán látni ennyire közelről.

Csöndes kis falu egy elképesztő kastéllyal


Hihetetlen, de Parádsasvárnak még kastélya is van, amin sajnos erősen fogott az idő vasfoga. Azonban szerencsére, a 2000-es évek elején a befektetők is láttak benne potenciált, ezért gyönyörűen felújították, és azóta egy igazi kastélyszállóként működik. Bemenni csak akkor lehet, ha vendégek vagyunk, azonban kívülről is elképesztő látványt nyújt, amit nem szabad kihagyni, ha a környéken jártok. 


Parádsasvár egy csöndes kis mese falu, ahol valóban könnyedén kikapcsolódhattok a hétköznapok rohanásából. Városi lakosként elképesztő az a nyugalom, amit áraszt, és itt nem kell rohanni vagy idegeskedni semmi miatt. A hangulata mindenkit elvarázsol, és a falut körülvevő természeti kincsek is lenyűgöző programlehetőségeket tartogatnak. A legtöbb túraútvonal ki van rendesen táblázva, így viszonylag nehéz eltévedni, viszont varázslatos helyekre kalauzolnak el, ha sétálni támadna kedvünk. Elképesztő hangulatú hely, amire tényleg igaz a mondás, hogy egyszer az életben látni kell.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Felújítás

A felújítás vagy renováció a létező építmények, régi bútorok, tárgyak megjavításának... Tovább

Laminált

Fedő védőréteggel összeragasztott. Eredet [laminált < angol: laminate (réteges) <... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás