Egy elképesztő hangulatú kicsiny falu a Mátra szívében

Parádsasvár a Mátra rejtett kis ékszerdoboza

T.B.
hirdetes

A Mátra országunk egyik olyan helye, ahol mindig akad látnivaló. A természeti kincsekben gazdag táj mindig nyújt valami lélegzetelállító! Most egy piciny, de annál elképesztőbb falut, Parádsasvárt fogjuk kicsit jobban szemügyre venni, hiszen ez valóban az a hely a Mátrában, ahova egyszer az életben érdemes elmenni.

Elképesztő élményekben lehet részetek ebben a kis titkos faluban

A Mátra legnagyobb különlegessége, a szinte teljesen érintetlen természet, ami már az odavezető úton teljesen lenyűgözi az embert. A szerpentin bár nem veszélytelen, de hála a folyamatos karbantartásnak, és felújításnak, nagyon könnyed, és érdekes vezetés élményt nyújt, ha éppen kocsival érkeznétek. A Falu a kanyargós főút végénél található, és hála a tábláknak, szinte egyenesen odakalauzolja az embereket.

 

Ez egy igazi érintetlen falu, komoly történelemmel, ami a mai napig átjárja a falu hangulatát. Kevesen maradtak itt, akik életvitel szerűen a falu lakói, ezért sajnos egy kisebb élelmiszer bolton kívül, csak kisebb sörözőket találhatunk, azonban a sok hétvégi háznak köszönhetően, a nyári hétvégékre mindig megtelik élettel. Ilyenkor turisták is szép számban választják ezt a helyet kikapcsolódásra, ami nem véletlen. Lássuk is miért olyan csodás, és különleges ez a falu.

hirdetes

 


A híres üveggyár


Parádsasvár fénykorában igazán sokan lakták a falut köszönhetően az itt felépült üveggyárnak. Elképesztő üvegtárgyakat csodálhattunk meg akkoriban, és tényleg ez adta a falu legfőbb látványosságát. Sajnos a gyár már nem működik, és csak az üres, félig lebontott épületeit csodálhatjuk meg, de mindenképpen érdekes élmény még így is. szerencsére a gyárban dolgozók egy része még mindig foglalkozik üvegfúvással, így kisebb házaknál, előre bejelentkezve még mindig megcsodálhatjuk az üveggyártás folyamatait, illetve mesés üvegből készült tárgyakat is vásárolhatunk, melyek teljesen egyedülállóak az országban.

hirdetes

 

Sokan Velencébe a Muranoi üveg miatt látogatnak el, és ez a helyzet Parádsasvárral is. Ez egy olyan különlegessége az országnak, amit egyszer az életben látnod kell, amellett, hogy nem árt a hagyomány fenntartásához, ha a belépő árával támogatjuk kicsit őket, hogy igenis van még a gyár működésének leállítása után is igény arra szaktudásra, amit képviselnek.

 

 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Utazás

Lakberendezési szakszótár

Takarítás

Takarítás A takarítás teljes spektrumát lefedjük! Csapatunk megbízható és profi,... Tovább

Karácsonyi dekoráció

A karácsony már egy szívet melengető szó, egyetlen dolog van ebben az ünnepben, amit rengeteg... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb lakberendezési hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.