notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mi lennél, ha boldog lennél?

hirdetes

Mi lennél, ha boldog lennél? Ha a munkád után csak annyi bért kapsz, amiből ételt tudsz venni és a rezsidet kifizeted, akkor ez azt jelenti, rabszolga vagy….. (Mahatma Gandhi)

CsN

Ha te is érzeted már úgy, hogy nem vagy elégedett az életeddel, a fizetéseddel, a munkáddal, akkor ez a cikk most NEKED szól! Szakértőnk elmondja, hogyan változtasd meg az életed!

 

Mi lennél, ha boldog lennél?

 

 

Minden embernek más jut eszébe a szóról: boldogság. Egy valamiben azonban valószínűleg egyetértünk, és az az, hogy a boldogságot gátló tényezők között igen sokszor szerepet kap a munka. De valóban nincs kiút a mókuskerékből?

Tomkó Borbála, az EFEB Felnőttoktatási Központ tanára, mentálhigiénés tanácsadó segít nekünk, hogy más megvilágításba kerüljön ez a kérdés.

Nem szeretem a munkám… Mit tegyek?

Amikor az emberekkel a boldogságról beszélek, rengetegszer előjön a napi rutin, a munka és a pénz kérdése – legtöbbször mint negatív tényező. Ezek az emberek a munkájukra úgy gondolnak, mint szükséges rosszra – ami egy rendszer: megváltoztathatatlan, tartós kényszer.

A valóságban azonban ez nem így van. Az Európai Uniós törekvések az egész életen át tartó tanulás (life long learning) témakörében erre egyértelmű választ ad: életünk folyamán 5-7 szakmaváltásra kell(ene) felkészülnünk.

A valóságban azonban más a helyzet. Elvégzünk egy iskolát, majd abban a szakmában, amit tanultunk, abban igyekszünk boldogulni jól vagy rosszul. Vagy amit tanultunk eredetileg, abban nem tudtunk elhelyezkedni és kénytelenek vagyunk egy nemszeretem munkát végezni, mert a csekkeket be kell fizetni. Ebből pedig csakhamar befásulunk, munkavégzésünk motiválatlan lesz – és ezzel kevésbé sikeres, ami végül is akár az anyagiakon is meglátszódhat.

 

A válasz: egész életen át tartó tanulás!

A Life Long Learning egy nagyon szép kifejezés – de mit is jelent valójában?

Egész életünkben az iskolapadot kellene koptatnunk? Ez már önmagában is ijesztő lenne. Valójában itt arról van szó, hogy egész életünkben készen kell állnunk arra, hogy tanuljunk, fejlődjünk.

Eljátszottál már a gondolattal, hogy beiratkozol egy tanfolyamra, és olyasmit tanulsz, amit már régóta szeretnél?  Vagy megtanulnál valami olyasmit, amihez mindig volt kedved-érzéked, de eddig maximum hobbiszinten űzted? Aztán ha elvégzed, akármi is lehet? Csak talán a bátorság hiányzott, hogy belevágj?

hirdetes
Nos, éppen erről van itt szó. Nap mint nap beszélgetek tanulóimmal az EFEB-nél tartott tanfolyamaim során, és tudom, mennyire nehéz volt nekik is belevágni valami újba.

 

 

Lépj ki a komfort zónádból, és élj úgy, ahogy mindig is szerettél volna!

Belevágni szinte mindenkinek nehéz. Hiszen volt egy megszokott élete, a rutinos mindennapokkal, ahol tudta mire számíthat, tudta mi a következő lépés. És a tanulással, a szakmaváltással ebből kikerült – de azt látom, hogy már az első pár órán elkezdenek ezek az emberek felszabadulni.

Ahogy Lao-Ce mondja: „Az ezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik.”  Nehéz szakítani a régivel, mert az egyben biztonságot is ad. Látszólag. Mert ha elgondolkozol azon, hogy valójában mi történhet, ha pályát módosítasz, kiderülhet, hogy csupa jót is hozhat.

 

Öreg vagyok én már ehhez…

Rengeteg embertől hallottam már ezt a választ a felnőttkori tanulással kapcsolatban. Természetes a félelem, azonban nem igaz hogy idősebb korban már nem lehet tanulni.

Tanulni sosem késő. A legutóbbi tanfolyamom záró vizsgáján egy kedves hallgatóm így fogalmazott:

„Olyan megerősítéseket kaptam az óráidon, amit éreztem és tapasztaltam az életben, de a környezetemben lévő emberek lehurrogtak. Pl. Ne légy már ilyen gyerekes. 51 éves vagyok nekem már ez nem illik.”

És itt a probléma: az emberek, ha a felnőttkori – vagy akár időskori - tanulásról beszélünk, csak a nehézségeket látják. Az érzékszervek persze romlanak, a rövid távú memória sem a régi, és hát az érdeklődés és az időhiány… stb. Ezek a kifogások, amelyeken nem látunk át.

A valóságban pedig az a tapasztalat, hogy ha tényleg önálló akaratodból, belső motivációból tanulsz, akkor örömed leled benne. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy a tanulás a mentális egészség megőrzésében kiemelkedő szerepet tölt be, így ha „edzed” magad, a későbbiek során is sokkal könnyebben tanulsz majd, és később ér utol az „öregedés”.

hirdetes

Arról nem is beszélve, hogy ha felnőtt fejjel adod a fejed tanulásra, sokkal erősebb motiváció hajt majd előre, ami végül is a siker kulcsaként segíti majd utad. A reális önértékelés, a tanulási tapasztalat és a kitartás mind mind segítségedre lesz a tanulás során!

 

Nincs nekem erre időm!

A legtöbbek számára az idő kérdésének megoldása tűnik a leginkább kivitelezhetetlennek. Bizony a munkának sokaknál még a szakmaváltásra felkészítő tanfolyamok esetén is mennie kell – hiszen valamiből enni is szeretnének, valamint a csekkek sem fizetik ki magukat… Emellett ott a háztartás, a család…

Van, aki meg tudja oldani a tanfolyamokat hétvégente, és csak kezdetben tűnik nehéznek, azonban tudjuk, hogy van akinek az életvitele ezt tényleg nem teszi lehetővé.

 

Nem számít, hány éves vagy. Sosem késő elkezdeni. Számtalanszor tapasztalom ezt a jelenséget a hallgatóim körében. Az egyik jellemző, hogy a fiatalkori álmukat valósítják meg, a másik, amikor teljesen más területen dolgoztak, és a hosszú ott töltött idő alatt kiégve döntöttek úgy, hogy másra vágynak. És belevágtak. Nem bánták meg, még úgy sem, hogy lehet, hogy mindent elölről kell kezdeni és felépíteni. De vége valahára azzal foglalkozhatnak, amit szeretnek. És számukra máris más értelmet nyert a Life Long Learning, az élethosszig tartó tanulás.

Vágj bele Te is, tanulj velünk, és kezd új életet – ahol a munkád is a boldogságod szolgálja!

  Tomkó Borbála

  mentálhigiénés tanácsadó, pedagógus, szociálpedagógus az EFEB Felnőttoktatási Központ tanára

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Travertin

A travertin meleg és változatos színárnyalatú, sokféle megmunkálhatósággal rendelkező... Tovább

Absztrakt

Az absztrakt szó jelentése: elvont, formabontó. A művészetben és az építészetben a... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek