notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Te mit teszel a víz megóvásáért?

hirdetes

Az éltető víz - Drágább, mint az arany!

Piszter Henriett

Hiába van nagyobb arányban víz a földön, mert az, ami a rohamosan növekvő népességnek iható formában van, mindösszesen 2,5 %. Az ENSZ felmérései szerint már napjainkban minden hatodik ember nem jut megfelelő mennyiségű vízhez! Ez főként Ázsiát, Afrikát érinti, viszont a mezőgazdaság szempontjából Ausztrália is és Mexikó is komoly gondokkal küzd. Van-e megoldás?

A földfelszín 70.8%-át borítja víz - Akkor mi a baj?

A fő probléma az, a kutatók szerint, hogy a mezőgazdaságnak őrült mennyiségű vízre van szüksége és ez folyamatosan növekszik a klímaváltozás miatt. Mindeközben a talajvizek megcsappantak, ami az ivóvíz legfőbb utánpótlása. A legpesszimistább előrejelzések szerint 2020-ra a legtöbb sivatagi ország egyszerűen kiszárad. 

A földfelszín 70.8%-át borítja víz - Akkor mi a baj?

A mérések szerint az USA lakossága használ naponta 573, Olaszországé 375, Svájcé 250, az Európai Únió lakossága 150 litert. Mi, magyarok 110 liternél járunk napont fejenként. Tudva levő, hogy a Kárpát-medencében nagy vízlelőhely van, a kőzetlemezek közötti vízrétegek kialakulása miatt. Mindemellett legyünk okosak vízfogyasztásunkkal kapcsolatban! Mozambikban mindössze 10 liter jut egy főre naponta!

hirdetes
A földfelszín 70.8%-át borítja víz - Akkor mi a baj?

A szkértők szerint elsődleges figyelmet követel az, hogy mennyire tudjuk visszaszorítani a vízhasználatot. Másodsorban arra törekednek, hogy olyan technológiákat fejlesszenek ki, amik lehetővé tezsik az ipari és háztartási szennyvizek újrahasznosítását. MAgyarország annak ellenére, hogy évente drasztikusan csökken a lehullott csapadék mennyisége, még mindig biztonságban van a vízhiány tekintetében. Éves szinten a talajvíz utánpótlás 2 milliárd köbméter! Ez jóval meghaladja a felhasznált víz mennyiséget.

Átgondolandó ezek az adatok mellett a visszetérő felhívás, hogy takarékoskodjunk tiszta vizünkkel háztartásunk minden területén!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ragasztószalag

A ragasztószalagot nagyon szuper módon felhasználhatjuk egy lakás vagy szoba festésénél, és... Tovább

Bordűr

  Bordűr, avagy díszítőszegély, más néven: szegélydísz, keret; Valamilyen tárgy... Tovább

Tovább a lexikonra
Természet