notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Milyen óvintézkedéseket tehetünk vihar esetén? Mutatunk néhány hasznos tippet!

hirdetes

Milyen óvintézkedéseket tehetünk vihar esetén?

Álmaim Otthona Lakberendezési Portál

A héten ismételten viharok várhatóak, így nem árt, ha fel vagyunk készülve rá. Mit is tehetünk, hogy megóvjuk értékeinket és saját magunkat? Mutatunk pár tippet, amit bevethetsz vihar esetén a károk megelőzésére.

Mit tegyünk vihar előtt?

A tavalyi évben több mint 30 ezer bejelentés érkezett a viharok okozta károk miatt, azonban ezek egy része a megfelelő előkészületekkel és óvintézkedéssel elkerülhetőek lennének. A szakértők szerint a lakástulajdonosoknak fontos tudniuk róla, hogy biztosításuk milyen károk esetén jár, szükség esetén pedig érdemes bővíteni a biztosítás által fedezett kockázatok köreit – olvasható a Generali Biztosító közleményében.

A viharok évről-évre jelentős károkat okoznak. A Biztosítóhoz a tavalyi évben több mint 30 000 viharkárral kapcsolatos bejelentés érkezett. Felhőszakadáshoz köthetően két éve még csupán 2500 káresetet regisztrált a társaság, tavaly azonban már közel 6000-re nőtt ez a szám. Nem szabad alulbecsülni a heves zivatarokkal járó villámcsapásokat sem, hiszen az elmúlt évben közel 10.000 esetben okoztak károkat.

A szakértők szerint a károk egy része elkerülhető, illetve elővigyázatossággal és felkészültséggel csökkenthetőek az okozott bajok, ezért hát lássuk, milyen óvintézkedéseket tehetünk vihar esetén:

 

1. Erős széllel érkező zápor, zivatar előtt zárjuk be rendesen az ablakokat, ha van rá lehetőség, engedjük le a redőnyöket is.

hirdetes

 

2. Érdemes elhúzni a függönyöket, melyek ha az ablakok betörnének, megvédenek bennünket az üvegszilánkok okozta sérülésektől.

 

3. Kiadós zivatar előtt húzzuk ki az elektronikai készülékeket is. A konnektorból a TV, a számítógép és a többi elektromos készülék csatlakozóját, illetve a tv-k esetében az antennát is, hogy elkerüljük a közvetett villámcsapások okozta károkat.

 

hirdetes

4. Elektromos készülékek esetében villámvédelemmel ellátott elosztókkal csökkenthetjük a károk mértékét, de fontos tudnunk, hogy a telefon-, internet- vagy TV-kábelcsatlakozáson keresztül még így is kárt tehet egy közeli villámlás a készülékekben. Ha az eszközök csatlakozója (pl. cirkó, elektromos kapu) nem húzható ki a konnektorból a károk többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszer kialakításával csökkenthetők.

 

5. A villámcsapások által keletkező károk miatt fontos a villámhárító állapotának ellenőrzése is, hiszen ha nincs megfelelően földelve, akkor már nem védi otthonunkat. Ha mégis becsapott a villám, érdemes a ház teljes elektromos hálózatát felülvizsgáltatni.

 

6. A kertes házak ereszeit és csatornáit mindig tisztán kell tartani, hiszen a hirtelen lezúduló csapadékot csak így tudják megfelelően elvezetni. Emellett gyakoriak a beázással összefüggő káresetek is, melyeket a tető rendszeres karbantartásával kiküszöbölhetünk.

 

7. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a kertben lévő fákat, szükség esetén pedig le kell vágni az elhalt ágakat, amelyek egy nagyobb szélvihar során letörve kárt tehetnek az épületben vagy az ott parkoló autókban.

 

8. Az udvarból, kertből viharok előtt vigyük biztonságos helyre vagy rögzítsük, amit elfújhat vagy megrongálhat a szél.

 

9. Autónkkal vihar idején lehetőség szerint fedett helyen parkoljunk, azonban ha erre nincs lehetőségünk, akkor is minél távolabb a fáktól és épületektől.

 

10. Amennyiben az épület pincéjébe korábban többször is befolyt a csapadék, érdemes a közelben tartani olyan homokzsákokat, amelyekkel felhőszakadás esetén elzárható a víz útja. A beázásnak kitett értékeket pedig helyezzük biztonságba.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Falfesték

A falfesték falak dekorációs bevonatára szolgáló anyag. Megkülönböztetünk... Tovább

Ecet

Az ecetsav, más néven etánsav, szerves vegyület, képlete CH3COOH. Könnyen felismerhető, mert... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás