notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az otthonunk színének jelentése és hatásai a mindennapjainkra

hirdetes

Az otthonunk színének jelentése és hatásai a mindennapjainkra

VZS

Ha otthonunkba szeretnénk színt választani, akkor legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy mit szeretnénk elérni vele? Hiszen minden szín más más energiát, más hangulatot idéz elő.  Például, ha szeretnénk, hogy energiával töltsön meg minket a szoba, akkor válasszuk a sárga árnyalatait, ha biztonságban szeretnénk érezni magunkat, akkor pedig a barnás  színeket.

Az otthonunk színének jelentése és hatásai a mindennapjainkra

Lehetnek kedvenc színeink, de legelőször is vizsgáljuk meg, hogy az adott helyiség világos vagy sötétebb, alacsony vagy magas a belmagasság, szűk vagy tágas esetleg. Hiszen például egy szűk, kis alapterületű helyiségbe nem ajánlatos sötét színeket használnunk a fal festésekor, mivel a sötét színek kicsinyítik a teret.


Ha szeretnénk harmonizálni a dekorációval, a szobában lévő tárgyakkal a fal színét, akkor tartsuk be az aranyszabályt: Maximum 2 hangsúlyos színt használjunk,  de ezeket kiegészíthetjük még 2-3 kevésbé hangsúlyossal a dekorációban vagy ágyneműhuzat választásában.  Még valami: A kevesebb néha több!


 

Harmonikus és kiegészítő színek


Ha elmegyünk egy festékboltba és kezünkbe adnak egy színpalettát, akkor már rá is jöhetünk, hogy melyeket nevezhetjük harmonikus színeknek. Természetesen azokat, amelyek egymás mellett helyezkednek el, egy árnyalatból valók. Például ha a palettán a zöld színeket nézzük, akkor azok a sárgásakba mennek át.  Ezeket nevezzük harmonikus színeknek.

Kiegészítő színeknek az palettán egymással szemben elhelyezkedő színeket nevezzük, melyek egymással ellentétesek, egymás között valamiféle feszültséget keltenek, éppen ezért annyira izgalmasak. A kiegészítő színek nem csak, hogy vonzzák egymást, de egy kreatív személy gyakorta szereti használni, hiszen a kreativitásra nagyon jó hatással lehet.

hirdetes
 

Mit jelentenek a színek és milyen hatásuk van ránk?A tiszta fehér: Nyugtató, frissítő hatású, a színskála bármely másik színével kimondottan jól párosítható. A könnyedséget, békét sugallja annak, aki vendégségbe jön hozzánk.

A melankólikus fekete: A fekete mindig divat marad, viszont nagyon óvatosan kell bánnunk vele. Ha mindenképpen szeretnénk a feketét a szobába, akkor inkább próbáljunk meg azt, hogy csak az egyik falat festjük be, különben túl komorságot, egyhangúságot fog érzékeltetni. Képesek vagyunk depresszióba esni a túl sötét szobától.

Az energikus sárga: Ha a sárgának nem a megfelelő árnyalatát választjuk, akkor képes olyan hatást generálni, ami mindig feszültséget idéz bennünk. De ha jól választunk, akkor az energiát, a napot és a jókedvet jelképezi. A hatalom jelképe, így emelkedett hangulatról árulkodik.

hirdetes

A kedvelt narancssárga: Mint a sárga, ez is ugyanúgy energiát sugároz, de mivel a citromsárgát pirossal kell keverni, hogy narancs színt kapjunk, ezért ez a szín emeli a libidót és a szellemi intenzitást is.

A tüzes piros: A veszély, a vér, a szexualitás színe. Vigyázzunk vele, ne fessük az egész házat pirosra, mert ha túl sok van belőle, akkor zavaró lehet, ráadásul árulkodik a lakás tulajdonosának az élethez való hozzáállásáról. A bordót is óvatosan kell alkalmazni, mert ha sok, akkor képes összenyomni.
 

A végtelen kék: A világosabb árnyalatai nagyon jó választás, hiszen a végtelenség, az ég, a víz színe, így valami megfoghatatlanságot, kiismerhetetlenséget árul el gazdájáról. A sötétkék bezártság érzetét keltheti.

A pihentető zöld: A megújuló természet, a növekvő élet, a halhatatlanság jelképe, így örök fiatalságot vihetsz otthonodba, ha ezt a színt választod. Fa bútorokkal egy igazi relaxációs oázisban találod magad majd.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Krumpli spirál

A krumpli spirál egészségesebb, mint bármelyik másik, hétköznapi köret és nem telik sok... Tovább

Lakóautó

Sokan választják otthonuknak a lakóautót, hiszen ezzel ott élsz, ahol éppen kedved tartja és... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés