notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az otthonunk színének jelentése és hatásai a mindennapjainkra

hirdetes

Az otthonunk színének jelentése és hatásai a mindennapjainkra

VZS, GE.

Ha otthonunkba szeretnénk színt választani, akkor legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy mit szeretnénk elérni vele? Hiszen minden szín más más energiát, más hangulatot idéz elő.  Például, ha szeretnénk, hogy energiával töltsön meg minket a szoba, akkor válasszuk a sárga árnyalatait, ha biztonságban szeretnénk érezni magunkat, akkor pedig a barnás  színeket.

Színek jelentése

Lehetnek kedvenc színeink, de legelőször is vizsgáljuk meg, hogy az adott helyiség világos vagy sötétebb, alacsony vagy magas a belmagasság, szűk vagy tágas esetleg. Hiszen például egy szűk, kis alapterületű helyiségbe nem ajánlatos sötét színeket használnunk a fal festésekor, mivel a sötét színek kicsinyítik a teret.


Ha szeretnénk harmonizálni a dekorációval, a szobában lévő tárgyakkal a fal színét, akkor tartsuk be az aranyszabályt: Maximum 2 hangsúlyos színt használjunk,  de ezeket kiegészíthetjük még 2-3 kevésbé hangsúlyossal a dekorációban vagy ágyneműhuzat választásában.  Még valami: A kevesebb néha több!

hirdetes


 

Harmonikus és kiegészítő színek


Ha elmegyünk egy festékboltba és kezünkbe adnak egy színpalettát, akkor már rá is jöhetünk, hogy melyeket nevezhetjük harmonikus színeknek. Természetesen azokat, amelyek egymás mellett helyezkednek el, egy árnyalatból valók. Például ha a palettán a zöld színeket nézzük, akkor azok a sárgásakba mennek át.  Ezeket nevezzük harmonikus színeknek.

Kiegészítő színeknek az palettán egymással szemben elhelyezkedő színeket nevezzük, melyek egymással ellentétesek, egymás között valamiféle feszültséget keltenek, éppen ezért annyira izgalmasak. A kiegészítő színek nem csak, hogy vonzzák egymást, de egy kreatív személy gyakorta szereti használni, hiszen a kreativitásra nagyon jó hatással lehet.

hirdetes
 

Mit jelentenek a színek és milyen hatásuk van ránk?A tiszta fehér:

Nyugtató, frissítő hatású, a színskála bármely másik színével kimondottan jól párosítható. A könnyedséget, békét sugallja annak, aki vendégségbe jön hozzánk.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Füzérdísz

A füzérdísz, másként feszton vagy girland szalaggal összefont virágokat, gyümölcsöket,... Tovább

Virágcserép

A hagyományos fazekasság legfontosabb alapanyaga az agyag, melyet kiégetve a... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés