notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ég a ház, mit tehetünk?

hirdetes

Otthonunk tűzvédelme, avagy mit mivel szabad oltani, és hogyan

Kenézlői Csilla

A fűtési szezon kezdetén vagy karácsony előtt, szilveszter előtt, rendszeresen előkerül a téma, hogy hogyan tudjuk kellő odafigyeléssel megelőzni a tűzeseteket. Ez azonban nem szezonális jellegű, hiszen minden háztartásban, egész évben fennáll a veszély. Bár az ilyen jellegű tűzeseteket a tévében, vagy interneten látva úgy gondolhatjuk, velünk ez nem történhet meg, valójában nem tudhatjuk előre, mert a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, bármilyen tűzeset.

Tűz esetén

Hogyan előzzük meg a bajt

Nagyon fontos odafigyelni, hogy gyertya, mécses használat közben ne maradjon felügyelet nélkül. Ha csillagszórót gyújtunk, lehetőleg ne szőnyeg fölött, illetve távol olyan tárgyaktól, bútoroktól berendezésektől, amik könnyedén lángra kaphatnak.  Soha ne hagyjunk a tűzhelyen főzés közben lévő, a sütőben sülő ételt még akkor sem, ha csak a boltba szaladunk ki tíz percre egy fontos hozzávalóért. Ilyenkor inkább zárjuk el a sütőt vagy a tüzet a lábos alatt. Különösen figyeljünk arra, hogy ha olajban, zsírban sütünk ételt, azt ne hagyjuk felügyelet nélkül. 

Amikor új ingatlanba költözünk, hívjunk villanyszerelőt, aki megvizsgálja új otthonunk elektromos hálózatát, hogy tisztába legyünk azzal milyen háztartási gépeket bír el gond nélkül a hálózat. Lehetőleg kerüljük az olcsó, megbízhatatlan elektromos berendezések használatát. Ha családi házban élünk, akár gázzal fűtünk, akár vegyes tüzelésű kazánt használunk a fűtési szezon kezdete előtt, szakemberrel vizsgáltassuk át a fűtőberendezéseinket, illetve az égéstermék elvezetésére szolgáló füstcsövet, kéményt. Nagyon fontos ezek rendszeres karbantartása. Amennyiben van otthon tűzoltó készülékünk, annak használatával legyünk tisztában, ne akkor kezdjük megtanulni amikor már használni kellene.

hirdetes
hirdetes

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Minden gondos odafigyelésünk ellenére bármikor előfordulhat, hogy tűz üt ki otthonunkban. Lássuk hát, mi a teendő ilyenkor. Először is hívjuk a tűzoltókat, amit az alábbi telefonszámokon tehetünk meg:tűzoltóság: 105, egységes európai segélyhívószám: 112. Amíg a szakemberek kiérnek a helyszínre, magunk is tehetünk lépéseket.

A legfontosabb, hogy legyen lélekjelenlétünk. Ne essünk pánikba, higgadtan, kapkodás nélkül, de gyorsan mérjük fel a tűz nagyságát. Kis terjedelmű tüzek esetén megpróbálhatjuk magunk is oltani, de ha a tűz már nagy kiterjedésű, akkor inkább hagyjuk el a helységet. Ajtókat, ablakokat zárjuk be, ezzel csökkentjük a tűz számára fontos oxigén utánpótlást. Az égő szoba, lakás ajtaját is csukjuk be távozásunkkor, hogy gátoljuk a tűz további terjedését, valamint kevesebb füst jusson ki a helységből. Ez kiemelten fontos társasházi tűz esetén. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Madártej

Gyerekkorom nagy kedvence a madártej. Gondolom sokan így vagyunk még ezzel :) Nem is csoda,... Tovább

Pergola

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet