notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Otthoni feladatok, amelyekre végre juthat idő

hirdetes

Otthoni feladatok: ezekre végre időnk lehet a karantén alatt

SzSz

Biztosan veled is megesett már, hogy egy-egy otthoni feladatot nem csináltál meg vagy halogatni kezdted, mert egyszerűen túl sok időbe telt volna megcsinálni. Most azonban a karantén alatt időt szakíthatsz ezekre a feladatokra. De mik azok az otthoni tevékenységek, amelyekre végre időt szakíthatsz, hogy elüsd az időt? Mutatjuk!

Otthoni feladatok, amelyekre végre juthat idő

Sütő takarítás

Ugyan a takarításba bele kellene vennünk a sütő kitakarítását is, azonban sok esetben halogatjuk, mivel túl időigényes feladat. A sütőt rendszeres használat mellett, ahhoz, hogy tisztán tudjuk tartani, legalább havonta egyszer érdemes áttisztítani. A kifolyt zsíradék és ételmaradékok igen makacs odaégett foltokat tudnak hagyni a sütőben, amelyeket nehéz leszedni. Vedd elő a zsíroldót és a legerősebb súrolószeredet, és kezd el a sütő kitakarítását. 

Mosógép/mosogatógép átmosás

A mosógépet és a mosogatógépet is át kell mosni erre alkalas tisztítószerrel, hiszen a bennük található alkatrészek könnyedén meghibásodhatnak a lerakódott vízkő miatt. Alapvetőnek vesszük, hogy a mosógép és a mosogatógép mindig tiszta, mivel tiszításra használjuk őket. Ne csak a dobot és a látható részeket nézd! Mivel elektronikai eszközök, ezek is könnyedén meghibásodhatnak, főleg mivel vízzel dolgoznak, a bennük található alkatrészeknek sem árt a karbantartás. Vegyél külön mosó- vagy mosogatógéphez használható fertőtlenítő folyadékot vagy kapszulát, amellyel átmoshatod az otthoni géped. 

Szőnyeg tisztítás

A szőnyegeket legtöbbször csak átporszívózzuk, viszont abba bele sem gondolunk, hogy a porszívóval nem szedjük ki az összes beleragadt szennyeződést. A szőnyeg szálai között rengeteg szennyeződés, por és baktérium lehet, amit csak alapos tisztítással tudunk eltávolítani. Jó lenne, ha ezt is be tudnánk dobni a mosógépbe, ugye? A kisebb, mint például a lábtörlő szőnyegek, moshatóak – már amelyiken találunk ilyen jelzést. A többi szőnyeg esetén vegyünk szőnyegtisztítószert, amelyen részletesen ismeretetik a használati utasításokat. Általában a tisztószer használata előtt alapos porszívózást kell elvégeznünk, ezután a szerrel át kell kefélni a szőnyeg felületét, majd ismét porszívózás következik. 

hirdetes
hirdetes

Ablaktisztítás

Az ablaktisztítás is hosszadalmas folyamat lehet, hiszen ilyenkor már érdemes a függönyöket kimosni, illetve nem csak az ablakokat, de a párkányt és a rendőnyt is letisztítani. Bár ablakot tisztítani ilyenkor tavasszal amúgy is szokás, most bőven jut időnk is rá. Ne csak az üveget töröljük át, hanem az összes belső és külső párkány, emellett pedig az ablak kereteket is. A rendőnyt sem árt kívül-belül áttörölni, és átnézni esetleg nem-e bújt meg a tokban egy-egy poloska. 

Szelektálás

A szelektálás tavasszal ajánlatos lehet, mivel ilyenkor elővehetjük a lengébb ruháinkat a szekrényből és elrakhatjuk a vastagabb, téli ruhákat. Ebben az esetben, ne csak cseréljük át a rendszert, hanem nézzük át az egész szekrényünket és szelektáljuk ki a nem használt ruhadarabokat. Érdemes a kinőtt vagy méretben nem jó ruhák mellett azokat is kivonni ruhatárunkból, amelyeket már nem szoktunk hordani. Ugyanez vonatkozzon az összes cipőnkre, táskánkra, és minden kiegészítőre, ami feleslegessé vált. 

Alapos portörlés

A portörlés bár beletartozik a gyakori takarítási rendbe, fogadjunk, hogy a szekrények tetejét és a bútorok alatti részeket, Te sem sűrűn takarítod át. A szekrények tetejére az idő előrehaladtával igen vastag porréteg ülhet rá, ami folyamatosan szennyezheti a beltéri levegőnk minőségét. A bútorok alá és mögé pedig ugyanúgy beférkőzhet a sok por és szennyeződés, így ne csodálkozz, ha a lakásban állandóan por van. Könnyen felkavarhatjuk a lakásban a bútorok alá betelepedett porcicákat, amelyek aztán megjelennek a bútor többi részén. Húzd el a bútorokat a lakásban és alul-felül takarítsd át alaposan.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Húsvét

Húsvét előtt mindenki nagytakarítást tart, tojásokat fest, csokitojásokat és nyuszikat... Tovább

Bohém étterem Budapest

A Bohém Étterem különlegességét maga a helyszín is megadja, hiszen a Művészetek Palotáján... Tovább

Tovább a lexikonra