notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Szigeteld le otthonod - 4 tipp!

hirdetes

4 olcsó tipp otthonod szigetelésére

Ha házad nincsen leszigetelve, akkor mélyen a zsebedbe nyúlhatsz, ha megérkezik a fűtésszámla... Íme 4 rendkívül olcsó tipp, mellyel leszigetelheted otthonod!

Szigeteld le otthonod - 4 tipp!

Akár esik a hó, akár nem, a tél általában fagyos hőmérsékletekkel jár, ha pedig házad nincs megfelelően leszigetelve, akkor jóval mélyebbre kell majd nyúlnod a zsebedbe, amikor megérkezik a fűtésszámla. A hidegproblémát (és a költségeket) tovább fokozhatja, ha az otthonod melegen tartásáért felelős berendezés nem képes az egész épületet – vagy legalább a szükséges helységeket – befűteni. Ezt sokan hősugárzók beszerzésével igyekeznek ellensúlyozni, ami további költségeket jelent.

A falak szigetelése tehát a leggazdaságosabb hosszútávú megoldás ezekre a problémákra, de sajnos nem a legolcsóbb. Azonban ha idén nem fér bele az éves költségvetésedbe, akkor is tehetsz azért, hogy otthonod melegét (legalább is egy részét) megőrizd. Lássunk néhány házi praktikát, amelyek segítségével szigeteltebbé teheted házad!

Zárj el minden olyan nyílást, ahol kiszökhet a meleg levegő

hirdetes

A szigetelőszalagok és tömítések segíthetnek mindenféle kisebb rés elzárásában az ablakaid vagy ajtóid keretei körül. Ezek olcsón beszerezhetők, és nagyon gyorsan felszerelhetők. Egy másik megoldás öntapadós szigetelő csíkokat alkalmazni.

Szerezz vastag függönyöket

A vastag függönyök segítenek benn tartani a meleget otthonodban. Ha nem szeretnél csak ezért teljesen új függönyöket vásárolni, akkor rögzíts valamilyen vastagabb bélést meglévő függönyeidre (gyapjú, vagy akár egy műanyag zuhanyfüggöny is megteszi).

Nap közben tartsd széthúzva őket, hogy a napfény besüssön és melegítse a szobát, naplementekor pedig húzd őket össze, hogy ne engedjék kiszökni a meleget.

Használj huzatfogót a huzatos ajtóknál

Huzatfogókat ugyan vásárolhatsz az üzletekben, de házilag is készíthetsz magadnak ilyen alkalmatosságot. A huzatfogó lényegében egy vastag szövetguriga, amit az ajtók vagy ablakok alá szokás fektetni, hogy gátolja a huzatot okozó légáramlást. Házilag például régi harisnyákból, párnatömítésből és kukoricamagból állíthatók össze.

hirdetes

Zárd el a padlás réseit

A legtöbb otthonban a padlásban köt ki a megtermelt hő, ahol nem sok hasznát veszik az alacsonyabb szinteken tartózkodók. Habár jó eredményeket érhetsz el egy réteg habszivacs szigeteléssel a padláson, némi reflektív fólia is segíthet a hő megtartásában, ráadásul sokkal olcsóbban.

Elég csak a padlás szarufáihoz szögelni a fóliákat, amik reflektív felületükkel visszaverik a hőt az élettérbe. Más maradandó szigetelésekhez hasonlóan ez a megoldás időigényes ugyan, de jóval olcsóbb is. Hosszú távon is jól jöhet, de egy valódi, profi szigetelést nem helyettesíthet 100%-os hatékonysággal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Szürrealizmus

A szürrealizmus a két világháború közötti időszak egyik legjelentősebb művészeti... Tovább

Télikabát

A télikabát egy általában csípőn alul érő, esetleg derékban szabott, hátul hasított vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Lakásbemutatók Lakásfelújítás