notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bemutatjuk, hogy hogyan készítheted fel az otthonodat a tavaszra!

hirdetes

Így készítsd fel otthonodat a tavaszra

LK

Habár még mindig hűs szelek fújnak, és gyakran egy csinos réteg hó is beborítja a tájat, valójában már közelebb vagyunk a tél végéhez, mint a kezdetéhez. Tavasszal a természet újra ébredezni kezd, és újra életre kelnek, megújulnak a növények is.

Bemutatjuk, hogy hogyan készítheted fel az otthonodat a tavaszra!

A tavasz beköszönte tehát kiváló alkalom arra, hogy otthonod is új életre kapjon, az átalakítások tervezgetését pedig sosem lehet túl korán kezdeni. Szerencsére nem kell óriási, drága befektetésekre gondolni – lényegében csak apró, többnyire teljesen költségmentes változtatásokról van szó, amelyeket érdemes elvégezni otthonodban. Készen állsz a tavaszra és a tavaszi nagytakarításra? Biztosítsd, hogy ez otthonodon is látszódjon!

1.Frissítsd fel a verandát

Takarítsd le az összes verandabútort, és mosd ki vagy cseréld le a párnákat. Seperd és mosd fel a padlót, és ha gondolod, akár egy új lábtörlőt is beszerezhetsz a téli helyett. Ha úgy érzed, hogy még mindig nem elég a takarításból, térj át az ablakok külső részének lesikálására is. A ház burkolatát sem árt ilyenkor letisztítani, amennyiben olyan anyagból készült, ami ezt megengedi, és igényli.

2. Mosd ki a szőnyegeket, a huzatokat és a függönyöket

Ha a bútorok puha részei tiszták, akkor az egész otthon frissebbnek, könnyedebbnek, és – nem meglepő módon – tisztábbnak érződik. A huzatokat akkor érdemes felhúzni a bútorokra, amikor még egészen enyhén nedvesek, hogy tökéletesen illeszkedjenek. A kisebb szőnyegeket akár otthon is ki lehet mosni – a nagyobbakat érdemes ezekkel foglalkozó mosókba küldeni. A ragyogó napsütésben érdemes kint szárítani a kimosott függönyöket, mert ez segít természetesen kifehéríteni őket.

Bemutatjuk, hogy hogyan készítheted fel az otthonodat a tavaszra!

3. Tedd rendbe az előszobát

Lassan ideje lesz elpakolni a téli ruhákat (persze csak ha már egyáltalán nincs rájuk szükség), elintézni a felgyülemlett számlákat, és kitakarítani az egész előszobát. Ha még nincs itt semmilyen tárolóegység, akkor találj helyet néhány akasztónak, egy cipős szekrénynek, és esetleg egy kosárnak, amiben minden apróságot tárolhatsz.

hirdetes

4. Takarítsd le az ablakok belső részét, a tükröket, és a lámpákat is

A csillogóan tiszta ablakok és tükrök segítenek világosabbá varázsolni bármilyen szobát. Ugyan ezt a szerepet töltik be a lámpák is, de fogadni mernénk, hogy ritkábban takarítod őket, mint tükreidet. A lámpaburák, villanykörték, lelógatott fényforrások mind-mind rengeteg port és koszt gyűjtenek össze, általában észrevétlenül (hiszen gyakran fejmagasság felett helyezkednek el). Gyakran egy alapos lámpatisztítás is segíthet világosabbá tenni a szobákat! 

5. Teremts harmóniát a konyhapulton

A konyhapulton gyakran gyűlik össze mindenféle konyhai kellék, félkész étel, mosogatnivaló, stb. – ez a dolga. Általában csak egy-egy aprósággal indul, aztán mielőtt észbe kapnál, már egy darab rajzszögnek sincs helye sehol, mert olyan dolgok kerülnek a pultra, amik abszolúte nem odavalók. Végy tehát egy nagy levegőt, és pakolj el mindent a helyére, takarítsd le alaposan a pultot, majd csak azokat a dolgokat pakold vissza rájuk, amikre tényleg ott van szükséged, vagy egyszerűen csak jól mutatnak.

Bemutatjuk, hogy hogyan készítheted fel az otthonodat a tavaszra!

6. Frissítsd fel fényképfaladat

Ha valamelyik szobád egyik falát fényképek díszítik (például parafatáblára tűzdelt formában), akkor már azzal is csavarhatsz egyet gyorsan a helység hangulatán, ha lecseréled az a kiállított képeket. Ha képkereteket használsz, akkor már azok leváltása is sokat dobhat a légkörön.

7. Használj tartós növényeket központi elemekként

Nincs értelme virágokkal vesződni, ha néhány pozsgásnövény éppen olyan csinos díszként szerepelhet asztalodon, ráadásul jóval kevesebb törődést is igényelnek, és tovább is tartanak. Ültess néhányat egy alacsony üvegtálcába, majd helyezd őket dohányzóasztalod, vagy ebédlőasztalod közepére. Ha a pozsgások nem a te stílusod, akkor használj mondjuk búzafüvet!

hirdetes

8. Rendelj néhány fotóalbumot vagy nyomtatott képet

Az emberek lassan már csak a képernyőkön keresztül találkozhatnak majd képekkel, ezért egy kinyomtatott, kézzel fogható változat sokkal elegánsabbnak érződik majd otthonod valamelyik falán. Egy kevésbé díszes, de nagyon kellemes ajándék önmagadnak (vagy szeretteid valamelyikének) fotóalbumot készíttetni egy adag emlékezetes képből.

Bemutatjuk, hogy hogyan készítheted fel az otthonodat a tavaszra!

9. Tegyél rendet a hálószobában

A tiszta hálószoba tiszta álmokat hoz – tüntess el minden felesleges holmit az éjjeliszekrényről (illetve azt a sok mindent mellőle, ami már csak a padlón fért el). Tedd a helyükre a könyveket, újságokat, tollakat, és a használt poharakat is. Ezek helyett vágj egy szál virágot magadnak az ágy mellé, és helyezz el egy hangulatos gyertyát éjjeliszekrényeden.

10. Készítsd elő a teraszt a kinti tevékenységekre

Ahogy az idő javul, egyre több időt töltesz majd a szabadban. Takarítsd le a terasz bútorait meleg, szappanos vízzel, és húzd ki a napra őket száradni. Amíg a holmik száradnak, mérd fel a terasz párnáinak és huzatjainak helyzetét is, és mosd ki őket, amennyiben igénylik (nagy valószínűséggel igénylik). Helyezd ki kedvenc kiegészítőidet (például gyertyatartóidat), és írd össze, hogy idén mi mindennel szeretnéd bővíteni teraszod összeállítását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Irodatakarítás Budapest

Irodatakarítás Budapest Tovább

gyártócsarnok takarítás

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció DIY Háztartás Kiegészítők Színes ötletek