notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

11 gyönyörű őszi virág, amiket érdemes kipróbálnod idén

hirdetes

11 gyönyörű őszi virág, amiket érdemes kipróbálnod idén

VN, NA
11 legszebb őszi virág

Legszebb őszi virágok: Díszkáposzta

Nem mindenki látja szívesen a káposztát a tányérján, azonban a díszkáposztákkal már egészen más a helyzet – na persze, ezekkel inkább csak az udvarokon találkozhatunk! Bizonyára sosem jutna eszedbe káposztákkal kiegészíteni egy virágos összeállítást, azonban a díszkáposztákat nem is zöld leveleik miatt szokás a legszebb nyári virágok között emlegetni.

Ezek a növények igazán szemet gyönyörködtetők: közepük általában rózsaszín vagy krémszínű, amelyeket zöld levelek vesznek körül. A díszkáposzták késő ősszel virágzanak, szóval még akkor is csinosabbá varázsolhatják kertedet, amikor a többi virág már rég eltűnt.

A díszkáposzták hosszú szárakon nőnek, így akár csokrokban is felhasználhatók, de „szüretelhetők” leveleik társaságában is, hogy rögtön meglegyen a zöld is a csokorhoz.
A teljesen érett díszkáposzták nem ehetők, de éretlen állapotban még lehet fogyasztani belőlük. Nem érdemes azonban kísérletezni, mert állítólag nagyon erős ízük van.

Legszebb őszi virágok: Fáklyaliliom

Ha szeretnéd igazán tüzesen meleg színekbe öltöztetni portádat, akkor ültess fáklyaliliomokat! Ezek az Afrikából származó szépségek nem igényelnek sivatagi körülményeket ahhoz, hogy az őszi hónapok során tündökölhessenek kertedben.

hirdetes

Elég csak egyetlen pillantást vetni rájuk, és máris láthatod, hogy honnan kapták nevüket, és hogy miért illeszkednek olyan remekül az őszi színkavalkádba. A száraik végén tornyosuló virágaik alul sárga, feljebb pedig egyre vörösebb árnyalatokat vesznek fel, és messziről tényleg fáklyákra hasonlítanak.

Érdemes rendszeresen levágni ezeket a virágokat, hogy még több új hajthasson ki a palántákon, és hogy mindig legyen néhány friss „fáklyád”, amivel feldíszítheted otthonodat. A fáklyaliliom a jószerencse szimbóluma, és nagyszerűen mutat olyan komplementerszínekkel, mint a lila.

Legszebb őszi virágok: Sáfrányos szeklice

hirdetes

Tüskés fejével a sáfrányos szeklice elsőre a bogáncshoz hasonlít leginkább, sárga szirmaival és sötétzöld leveleivel azonban kétségtelenül kiérdemelte helyét listánkon. Citrom- vagy narancssárga szirmai miatt remek választás minden őszi kertbe!

A sáfrányos szeklice magjainak olaját a konyhában is fel szokás használni, de díszként is remekül mutat bármilyen őszi csokorban. Leveleiből régebben festéket is készítettek, így nem csoda, hogy eredeti neve az arab „festeni” szóból származik. Mi több, szirmait gyakran használják a sokkal drágább sáfrány helyettesítésére.

A sáfrányos szeklice nyár közepén és végén virágzik, de a magokat ősszel is össze lehet gyűjteni, és a legtöbben ekkor érdeklődnek ezen mutatós virág után.

Legszebb őszi virágok: Cukorcserje

Ez a különleges virág Dél-Afrikából származik, és egyes szakértők szerint a világ egyik legöregebb virágcsaládjának tagja.

A cukorcserje virága leginkább egy tobozra hasonlít, legalább is formájában, hiszen valójában puha, világos szirmokból áll. Azonban senkit se tévesszen meg gyengéd megjelenése, ugyanis többször is találtak már olyan példányokat, amik sikeresen átvészeltek egy-egy bozóttüzet is.

Színüknek köszönhetően a cukorcserjék kiváló őszi virágok, hiszen piros, narancs- és citromsárga színekben is virágzanak ősszel és akár télen is.

A cukorcserjéknek legalább 1500 különböző fajtája van, latin nevüket (’Protea’) pedig valószínűleg Poszeidón görög isten fia, Próteusz ihlette, aki képes volt alakot váltani. Ez találó, hiszen a cukorcserje is változatos formákkal illetve színekben lelhető fel.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Osztott komplementer színek

Ezek azok a színpárok, amelynél a komplementer színpár egyik tagjának a szomszédját... Tovább

Karácsonyi desszert

A karácsonyi desszert kihagyhatatlan a szeretet ünnepekor. Megtaláljátok a legfinomabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert Lakberendezési ötletek Növények Stílusok