notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Őszi lámpa készítés

hirdetes

Őszi lámpa készítése saját kezűleg

VZS

Ez a színes lámpa lehullott őszi levelekből és egy farönkből készül. Valójában nagyon olcsón elkészíthető, hiszen szinte minden része megtalálható a természetben.

Őszi lámpa készítés

Nagyon könnyen elkészítheted házilag ezt a csodaszép őszi lámpát, és ráadásul nem is kerü sokba, hiszen a hozzávalókat a természetből szerezheted be. ;) Az eredmény pedig egy olyan lámpa, amely az év minden napján biztosítja az őszi hangulatot otthonodban. Még ha éppen nem is ősszel készíted el ezt az alkotást, akkor is biztosan találsz néhány érdekes, csinos levelet otthonod környékén.

1. Gyűjts néhány levelet

Ez a lépés nem igényel túl sok magyarázatot. Sétálj rengeteget, nézelődj, és gyűjtsd össze a legszebb lehullott leveleket, amelyeket szívesen látnál otthonodban. Ha egy erdő vagy park közelében élsz, akkor nyert ügyed van. Nem feltétlenül muszáj őszi színű (barna, vörös, sárga árnyalatok) leveleket gyűjtened. A frissebb, zöld darabok is kiválóan mutathatnak egy ilyen díszben. Ez teljes mértékben az ízlésedre van bízva! Érdemes sokkal több levelet szerezni, mint amennyire gondolod, hogy szükséged lesz.

2. Préseld ki a leveleket könyvek segítségével

Ki ne emlékezne erre gyerekkorából? Miután elegendő levelet gyűjtöttél össze, fogj néhány nagy, nehéz, keménykötésű könyvet és helyezd a lapok közé a leveleket. Ha szeretnéd megőrizni a könyvek épségét, akkor helyezd a leveleket műanyag lapok közé, mielőtt a könyvekbe tennéd őket. Ügyelj rá, hogy ne legyenek szamárfülesek, míg préseled őket!

A levelek szárait meghagyhatod, de ezek nem szükségesek a dísz elkészítéséhez (habár nem is zavarnak benne), így ez is az ízlésedre van bízva. Amíg a levelek préselődnek (ami akár 1-2 hetet is igénybe vehet), folytasd projektet a többi lépéssel.

Lapozz egyet és mutatom a lámpa elkészítésének következő lépéseit!

Őszi lámpa készítés

3. Keress egy farönköt és távolítsd el a közepét

A farönk alkotja a lámpaburát. Keress egy farönköt, amiből ki tudsz vágni 15-18 cm vastag és 30 cm hosszú szakaszt. A szükséges méreteknek valójában az általad választott égőhöz kell igazodjanak, így ezek a számok csupán példákként kezelendőek. Keress tehát egy akkora farönköt, amelybe kényelmesen elfér majd lámpád.

Ha megvan a farönköd, akkor fűrészelj le az egyik végéből egy 2,5 cm vastag korongot – ezt később vissza kell majd csavaroznod ugyan ide, szóval jelöld meg, hogy pontosan vissza tudd illeszteni. Ez a korong alkotja majd a lámpabura tetejét, amellyel felakasztod azt és amelyen keresztül a vezetékeket vezeted majd be a lámpához. Ügyelj tehát arra, hogy a farönk kiválasztásakor elég hosszú részt fűrészelj le, hogy ez leválasztható legyen róla, és még maradjon elég hely az égőnek is. Fontos továbbá, hogy elég vastag legyen a rönk széle, hogy később néhány csavart fúrhass a végébe.

Fogd ezt a lefűrészelt korongot és fúrj bele néhány lyukat (például egy kör formájában). Ezeken a lyukakon keresztül távozik majd a meleg levegő a burából. Ha ezekkel kész vagy, fúrj egy másik lyukat pontosan a korong közepébe – ide kerül majd az akasztó, amivel felfüggesztheted a lámpát. Tedd félre a korongot.

hirdetes

Vedd elő a farönköt, és kezdj el az egyik végébe lyukakat fúrni egy olyan fúrószárral, amivel teljesen keresztül tudsz fúrni a rönk másik végéig. Fúrj minél több lyukat a rönkbe, olyan közel egymáshoz, amennyire csak lehet (ezek segítenek majd, hogy eltávolítsd a közepét az égő számára), ügyelve arra, hogy a rönk széléhez ne fúrj túl közel. Ha két lyukat véletlenül összefúrsz, amiatt nem kell aggódnod.

Miután elég lyukat fúrtál, a középső részt számos módszerrel eltávolíthatod. Foghatsz például egy kézi fémfűrészt, kiszerelheted a pengéjét, átdughatod azt valamelyik lyukon, majd újra beszerelheted. Ezt követően könnyebb lesz kifűrészelni a fa felesleges részeit.

Bármilyen módszert is választasz erre, miután elkészültél, alaposan csiszold át a rönk belső felületét, hogy ne maradjanak hegyes szálkák és durva felületek.

Lapozz egyet és mutatom a lámpa elkészítésének következő lépéseit!

Őszi lámpa készítés

4. Javítsd ki a repedéseket

Javasolt alapból olyan rönkkel kezdeni, amin nincsenek repedések. Azonban ha ilyet nem találsz, akkor most van itt az ideje, hogy kijavítsd az esetleges szépséghibákat. A repedéseket és töréseket ragasztóval, vagy „összevarrással” is megerősítheted (fúrj lyukakat a repedés két oldalára és drótok segítségével erősítsd egymáshoz azokat).

Érdemes itt elvégezni a fa lekezelését (beleértve a korábban előkészített korongét is). A vízbázisú poliuretán kiválóan alkalmas erre, de más anyagokat is használhatsz. Győződj meg róla, hogy tartósan ellenállnak-e a lámpa által termelt hőnek.

5. Lakkozd be a leveleket

Miután a levelek teljesen megszáradtak, vedd ki őket a könyvekből és apró tűkkel szúrd őket egy kartondobozhoz, vagy bármi máshoz, amihez könnyedén hozzátűzheted őket, és nagy felülettel rendelkezik. Bármit is választasz, készülj fel rá, hogy össze fogod lakkozni.

Fogj külön erre a célra készített lakkot és fújd be vele a levelek mindkét oldalát. Ízlés szerint választhatsz kevésbé vagy jobban csillogó fajtát. Ezek a védőrétegek nem tartósítják a leveleket a végtelenségig, csupán lelassítják a barnulásukat. 6-12 hónap múlva előfordulhat, hogy új leveleket kell majd szerezned a régiek helyett.

Lapozz egyet és mutatom a lámpa elkészítésének következő lépéseit!

Őszi lámpa készítés

6. Fúrj lyukakat a farönkbe

Látogass el a közeli műszaki üzletbe és vásárolj néhány fémdrótot több különböző hosszban. Ezek vastagsága nagyjából a zongorahúrokéhoz hasonló kell legyen. Mindenképpen olyan vastagságúakat válassz, amelyek képesek elhajlás nélkül megtartani a leveleket. Hogy milyen hosszúra szeretnéd a drótokat, az rajtad múlik, de a 15-30 cm közötti tartomány jó választás lehet.

hirdetes

Fogj egy vékony fúrószálat és fúj lyukakat a farönk oldalába. Fontos, hogy a lyukak elég nagyok legyenek, hogy 1-1 drót átférjen rajtuk, de ne túl nagyok, hogy lötyögjenek bennük. A lyukakat rendezetten vagy véletlenszerűen is elhelyezheted, ahogy jobban tetszik. Minden egyes lyuk 1-1 levelet jelent majd.

7. Helyezd be a drótokat

Dugd be a drótokat a lyukakba és hajlítsd meg a belső végüket egy L-alakban, hogy ne csússzanak ki. Kezdd a farönk aljával és haladj felfelé, hogy ne kelljen több tucat dróton átnyúlnod az újak meghajlítására.

Vágd méretre a drótok kinti végét, hogy a levelek ne ugyan olyan távolságra helyezkedjenek el a rönktől. A változatosság sokkal látványosabbá teszi a lámpát.

Lapozz egyet és mutatom a lámpa elkészítésének következő lépéseit!

Őszi lámpa készítés

8. Ragaszd fel a leveleket

Fogj egy levelet és szúrd át a középső, vastagabb élét egy kiálló dróttal. Ez után nyomj egy kevés szilikonos ragasztót a levél hátsó részére. Semmiképpen ne használj ragasztópisztolyt, mert a nyúlós ragasztó csak gondot okoz majd a precíz, türelmet igénylő ragasztgatás során. Ragaszd fel az összes levelet a drótokra, mindegyikre 1-1 darabot.

9. Kábelezd be a burát

Fogj egy foglalattal rendelkező lámpa kábelt és dugd fűzd át az akasztó kampón illetve két szellőző lyukon, amiket még a 3. lépésben fúrtál a korongba. Ehhez le kell szerelned a foglalatot a kábelről, ezért válassz olyat, aminél ez megoldható. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább kérd egy tapasztaltabb villanyszerelő segítségét ehhez a lépéshez. Fontos, hogy olyan égőt használj, ami csak minimális hőt termel, elvégre egy fa burában működteted majd.

Lapozz egyet és mutatom a lámpa elkészítésének következő lépéseit!

Őszi lámpa készítés

10. Csavarozd vissza a korongot a rönkre

Helyezd vissza a rönkre a korongot a jelölések segítségével, majd csavarozd vissza rá.

A lámpa ezzel el is készült, már csak egy megfelelő helyet kell találnod neki. Ne feledd, hogy a levelek a kezelés ellenére egy idő után barnulni kezdhetnek, ezért azok felhelyezését (beszerzés, préselés, lekezelés, ragasztás) újra és újra el kell majd végezned néhány havonta.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Párnafa

Nem egy olcsó mulatság egy szép, jó minőségű teraszburkolat, ezért jogosan várhatjuk el,... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció DIY Kiegészítők