notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezek a legjobb örökzöld növények.

hirdetes

Örökzöldet szeretnél ültetni? Ezek a legjobb örökzöldek

Bettina, GE.

Legszebb örökzöldek amiket érdemes ültetni. Főleg, h egy kis privát életre vágysz messze a szomszéd kíváncsiskodó tekintetétől

örökzöld növények

Leylandi ciprus


Ez a gyönyörű örökzöld egy nagy növésű, széles kúpos vagy oszlopos alakú fenyő, a nutka álciprus és a monterey ciprus természetes hibridje. A két szülő legjobb tulajdonságait egyesíti magában. Nagyon gyorsan nő, hsiszen éhány év alatt embermagasságú, és tízévesen 7-8 méter magasra is megnő. Kifejletten a 30 métert is eléri. A századfordulón Angliában létrejött hibridsorozatból termesztésbe került klónjai főként a korona zártságában és a lomb színében különböznek egymástól. Nálunk a kúpos, lazább, kissé szabálytalan ágrendszerű növényt szaporítják.

Elég igénytelen növény, jó szárazság- és fagytűrő, a talajban sem válogat, minden féle talajban megtalálja örömét és gynyörűen növekszik. Abban az esetben, ha mély rétegű, nedves talajba van ültetve akkor nagyon hirtelen növekszik. Kitűnő szélvédő, egyedüliként és csoportosan is ültethető, tökéletes sövénynek is. Amire figyelni kell, hogy az átültetést rosszul tűri, ezért fiatalon és kontérerből telepítsük. 

Babérmeggy


A babérmeggy metszés nélkül 2-3 méter magasra nő. Két típust különböztetünk meg, az alacsony növekedésű, keskeny levelű balkánit és a magasabbra növő, nagylevelű kaukázusit. Ha sövényt szeretnénk létrehozni, akkor az utóbbit érdemes ültetni. Nem annyira kedveli a telet, fiatal hajtásai érzékenyek az erős fagyra. Emiatt kora tavaszi metszését érdemes kicsit előrébb hozni, már novemberben érdemes alakítani rajta. 

hirdetes

Fagyal


A fagyal – Ligustrum ovalifolium, magyar neve Széleslevelű fagyal, vagy Télizöld fagyal kiváló ha sövényt szeretnénk. Teljes napon vagy félárnyékos helyen is jól érzi magát.  a tarka levelű fagyal teljes napsütésben érzi legjobban magát. Jó nyírhatósága és gyors növekedése miatt kedvelt sövény. A fagyal lombhullató, félörökzöld illetve örökzöld levelű sövény növény, amelyet leveleikért, némelyeket virágaiért vagy illatukért ültetnek.

Teljesen télálló, fagytűrő cserje. Hajtása sima zöld, enyhébb teleken tavaszig is megtartja levelét. Apró fehér virágai június – júliusban nyílnak. Termésük általában fekete, kékesfekete bogyó. Erőteljes növekedésű, sűrűn ágas, enyhe teleken örökzöld, amúgy félörökzöld növény fényes, középzöld, szabályos ellipszis alakú levelekkel. A levelek enyhe teleken zölden a bokron maradnak és csak tavasszal hullanak le. Nyár közepén hozza sárgásfehér illatos virágait.

hirdetes

Az első 2 évben vágjuk vissza ágait, és nyírjuk erősen. A 3. évtől évente egyszer júliusban vágjuk vissza a friss hajtásokat, de megtehetjük a tél végén is kora tavasszal.
Félárnyékban a levele tovább az ágakon marad.

Japán kecskerágó


Fénylő, sötétzöld levelei keresztben átellenesen helyezkednek el a hajtásain. Az alapfajon kívül számtalan nemesített változata ismert. Öntözött kertekbe kell ültetni, és az egészséges és szép fejlődéséhez szüksége van megfelelő tápanyag ellátásra is. Fölfelé álló ágaival 2-3 m magasra nő meg támaszték mellett 5-6 m-re is följut. Világoszöld, négyélű hajtásain a levelek 3-6 cm hosszúak, visszás tojásdadok, fölül fénylő sötétzöldek, alul világosabbak, szélük csipkézett.

Japán déli részéről származik, sok csapadékra és bőséges napfényre van szüksége. Árnyékos helyen hajtásai deformálódnak. Széltől védett, napos fal tövében, mély rétegű, tápdús talajban erőteljesen fejlődik. Nyírható, sövényként mutatós.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Eklektikus stílus

Eklektikus stílus - azaz a stílusok egyvelege. A legjobb az eklektikus stílusban, hogy nem kell... Tovább

Falu

A hazai magyar falvaknak valamilyen kedves kis bájuk van, ahová a városi ember szívesen... Tovább

Tovább a lexikonra