notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Egy épület létrehozása jelentős költségráfordítással jár, de a fenntartása még kevésbé elhanyagolható, bár ezzel a szemponttal a tervezés és az építkezés során sok építető sajnos nem foglalkozik. Optimális energiahasznosítás

hirdetes

Optimális energiahasznosítás

Egy épület létrehozása jelentős költségráfordítással jár, de a fenntartása még kevésbé elhanyagolható, bár ezzel a szemponttal a tervezés és az építkezés során sok építető sajnos nem foglalkozik.

Egy épület létrehozása jelentős költségráfordítással jár, de a fenntartása még kevésbé elhanyagolható, bár ezzel a szemponttal a tervezés és az építkezés során sok építető sajnos nem foglalkozik. Optimális energiahasznosítás

 

Napkollektor - Aktív energiahasznosítás


A napkollektorok a napenergia felhasználásával állítanak elő fűtésre, vízmelegítésre használható energiát. Fűtésre való alkalmazása során elengedhetetlen az épület megfelelő hőszigetelése és általában csak tavasszal és ősszel mint átmeneti, illetve télen mint kisegítő fűtés használható. Kifejezetten fűtés céljára hazai viszonyok mellett nem a leggazdaságosabb telepíteni, viszont melegvíz készítésére egész éves üzemben használható. Kétféle rendszer létezik. Az egyik a folyadékos Ennek is több típusa ismert, de az alapvető működési elv itt is egységes. A napkollektor belsejében keletkezett hőt veszi fel a rendszerben keringtetett folyadék, amely elszállítani és a megfelelő helyen felhasználja ezt a hőt. A másik a levegős rendszer, melynél a levegőt egy hőcsapdán fújják át, így az a bennrekedt hőt felvéve felmelegszik, majd az onnan kiáramló meleg levegő már irányítottan felhasználható, A megújuló energiák lakóépületeknél való alkalmazás során azonban sajnos a magas beruházási költségek miatt hosszú megtérülési idővel kell számolnunk.

hirdetes

 

Energiahasznosítás


Apró fortélyok - Passzív energiahasznosítás


Ideális esetben érdemes már a tervezéskor végig gondolni azt, hogy a telek adottságait jól kihasználva az épület tájolása és a helyiségek funkcionális elrendezése is az optimális energiahasznosítást figyelembe véve történjen meg. Meg lehet például tervezni az üvegfelületeket és a fix árnyékolókat úgy, hogy télen spórolva a fűtési energiával az alacsony beesési szögű napsugarakat beengedjék a helyiségbe, míg a nyári forróságot kizárják. Hőségben például a nyílászárokon elhelyezett zsaluziával védekezhetünk hatékonyan a napfény ellen. Az így megtervezett házaknál a meleg évszakokban akár a légkondicionálás is kiküszöbölhető. A passzív napenergia hasznosítás elsődleges feladata az energiahiányos időszakban a temperálási célú napenergia biztosítása ezért a fűtőberendezésének méretezésénél a passzív rendszer hőtermelését nem lehet számításba venni. Így a beruházási költségeknél ugyan nem, viszont az üzemelésnél jelentős fűtési költség takarítható meg.

hirdetes

 

Energiahasznosítás


Energiahasznosítás - Hosszú távú befektetés


Ne feledjük, hogy hosszú távon nem csak pénztárcánkat kíméljük meg bármely fosszilis energiahordozót kiváltó alternatív módszer alkalmazása során, hanem környezetünket is óvjuk vele. Nem utolsó sorban pedig mindig érdemes tájékozódni, hogy milyen támogatást tudunk esetleg szerezni terveink megvalósításához, hiszen az Uniós országok mindegyikében igyekeznek előre mozdítani a megújuló energiafelhasználást.

 

Energiahasznosítás

 

 

Farkas Károly Farkas Károly 

 Építész tanácsadó


 http://farkasepiteszet.hu/

 

Kérdésed van? Tedd fel bátran itt: Online Tanácsadás

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakóautó

Sokan választják otthonuknak a lakóautót, hiszen ezzel ott élsz, ahol éppen kedved tartja és... Tovább

Modern stílus

A modern stílushoz tartozik minden, ami éppen divatos, vagy ami máshová nem besorolható. Talán... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet