notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Megérkezett az első napelemes okos út, ami saját magát takarítja!

hirdetes

Megérkezett az első napelemes okos út, ami saját magát takarítja!

Rendkívüli újítást készülnek végezni az USA-ban. Folyamatban van ugyanis egy projekt, melynek segítségével az utakat sokkal biztonságosabbá és fenntarthatóbbá lehetne varázsolni. Az indítvány akkora sikert aratott, hogy nemcsak az amerikai szövetségi közlekedési minisztérium fejezte ki támogatását, hanem a közvélemény is, melynek segítségével már össze is gyűlt a beruházáshoz szükséges pénzösszeg. Ez lesz a világ első napelemes útja!

Megérkezett az első napelemes okos út, ami saját magát takarítja!

A tervezetet „Solar Roadways”-nek keresztelték el, ami azt jelenti, hogy Napenergiás utak. Olyan közlekedésre alkalmas felületet szeretnének létrehozni, ami elektromos, ezenkívül pedig beépített LED-égőkkel és napelemekkel van ellátva. Ez az intelligens útburkolat teljesen megbízható és akár 113 tonnát is elbír, ami egy nagyobb teherautó súlyának is megfelel. Ezek mellett természetesen tökéletesen kompatibilis a járművek kerekeivel és biztonságos közlekedést tesz lehetővé, mindenki számára.

A hosszútávú cél természetesen az, hogy a napelemes megoldás előbb-utóbb mindenhol leváltsa az aszfaltot. Először azonban a parkolókban, kerékpárutakon, a járdán és néhány játszótéren szeretnék elvégezni a cserét és tesztelni a működését.

hirdetes

Ennek az újszerű útburkolatnak rengeteg előnye van. Egyfelől mivel napenergiával működik, rövid időn belül megtéríti a megépítésébe fektetett költségeket. Másfelől pedig lehetővé teszi, hogy a rajta közlekedő elektromos autók utazás közben feltöltődjenek.

hirdetes

A harmadik és egyben az egyik talán leghasznosabb tulajdonsága a Solar Roadwaysnek, hogy a téli időszakban képes megolvasztani a jeget/havat. Tehát nem kellene többé aggódnunk, hogy vajon felsózták e már az utakat, egy-egy nagyobb havazás után!

Az eszköz különleges felépítése azt is lehetővé teszi, hogy az esőzések után a csapadékot gyorsan és hatékonyan elvezesse az útról. A LED-es égőknek hála pedig a közvilágításon is rengeteget lehetne spórolni. Az okos utak képesek felismerni a közúti baleseteket, a járművek meghibásodásait és adott esetben értesíteni a hatóságokat, illetve megkönnyíteni a körülmények feltárását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ottomán

Az ottomán egy török eredetű, díványszerű, ovális támlájú ülőbútor Tovább

Komposzt

Komposztálható anyagok konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás