notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az okos telefonok világában lassan elmondhatjuk, hogy annyira jó a mobilod, amennyire jók a rajta lévő alkalmazások. Igen, mindannyian tudjuk, hogy számít a kamera, az internet kapcsolat, a tárhely stb. De nézzük, mik azok az okos otthonok!

hirdetes

Okos otthonok 2. rész – A kevesebb néha több!

Kiss Dávid

Nem is olyan régen írtunk egy cikket arról, hogyan irányíthatod az otthonod a telefonod segítségével - tehát az okos otthonokról. 5 "kütyüt" mutattunk be és ahogy ígértük, most itt a folytatás, 5 újabb fura szerkezettel!

Az okos telefonok világában lassan elmondhatjuk, hogy annyira jó a mobilod, amennyire jók a rajta lévő alkalmazások. Igen, mindannyian tudjuk, hogy számít a kamera, az internet kapcsolat, a tárhely stb. De nézzük, mik azok az okos otthonok!

 

Ha lemaradtál az első részről, olvasd el cikkünk ITT az okos otthonokról!

1. Okos kávéfőzők az okos otthonokban

 
A programozható kávéfőzők bár tucatjával terjednek, azonban ezek közül is igen kevés az, amelyik képes a telefonunkkal kapcsolatba lépni, és azon keresztül utasításokat végrehajtani. Így ha esetleg a reggeli ébredés után nem a jól megszokott cappuccino-t választanánk, hanem egy jó erős feketét, nem kell átgázolni a házon, mielőtt még a gép elkezdi nekünk lefőzni az előre programozott italt. Az ágyunkból a telefonunk segítségével utasíthatjuk a kávéfőzőt, hogy mi mégis inkább egy esspresso-t kívánunk, és legyen szíves azt készítni nekünk. 
 
Okos otthonok
 

2. Hi-tech biztonsági zárak az okos otthonokban

 
Az általunk is használt biztonsági zárak eredete még az 1700-as évekre vezethető vissza, azonban az óta eltelt pár év, és a technika is sokat fejlődött. Mára megalkották az okos ajtózárakat, melyekhez bármilyen hihetetlen is, nincs szükség kulcsra. A zárhoz készült alkalmazással, mobiltelefonunk, táblagépünk segítségével nyithatjuk ki az ajtót, így nem kell többé vaskos kulcscsomókkal a táskánkban kutakodni a sötétben, sőt mi több, szemmel tarthatjuk melyik ajtó mikor volt nyitva, vagy zárva. A rendszer képes ideiglenesen, általunk beállított ideig érvényes kulcsot generálni, mellyel szükség esetén barátainkat, családtagjainkat is beengedhetjük a lakásba, anélkül hogy kulcsot bíznánk rájuk, melyet akár el is veszíthetnek. 
hirdetes
 
Okos otthonok
 

3. Okos konnektorok az okos otthonokban

 
Ha nem szeretnénk mindent lecserélni „okos” készülékre, melyek képesek kommunikálni a telefonunkkal, hát cseréljünk csak konnektort. Már kaphatóak intelligens konnektorok, melyeket egyszerűen ki tudunk cserélni, majd a jól megszokott berendezéseinket csatlakoztatva hozzá, a mobilunk használatával áram alá helyezhetjük őket, vagy épp ellenkező esetben, áramtalaníthatjuk őket. A legjobb az egészben hogy bár nincs teljes irányításunk a berendezések felett, de jóval olcsóbban megúszhatjuk, mint ha mindent lecseréltünk volna, legyen szó akár csak egyetlen eszközről.
 
Okos otthonok
 

4. Önindító autók az okos otthonokban

 
Számos alkalmazás van jelen a piacon, melyek képesek kapcsolódni különböző járművekhez, és lehetővé teszik, hogy távolról indítsuk be azt, majd fűtsük be az utasteret. A találmány itthon inkább télen lehet hasznos, esetleg hidegebb éghajlaton élőknek, akik nem akarnak megfagyni az autóban, mire beérnek munkába. 
hirdetes
 
Okos otthonok
 

5. Komplett otthoni automatika az okos otthonokban

 
Valljuk be őszintén, hogy ha az otthonunkban már mindent le is cseréltünk volna „okos” berendezésre, eljönne az a pillanat, hogy már mi, emberek vagyunk képtelenek eligazodni a telefonunkon lévő számos alkalmazás között, melyek egy-egy berendezést irányítanak. Ne csüggedjünk, erre is van megoldás, méghozzá egyetlen alkalmazás segítségével. Észak-Amerikában egyre inkább elterjedt a Vivint rendszere. A cég komplett energiagazdálkodással, napenergiai ellátással, biztonságtechnikával, egyszóval teljes automatikával rendelkezik e téren, melyet egyetlen alkalmazás segítségével, és némi havidíj ellenében már használatba is vehetünk. Európában a lengyel Quby cég kínálatában található meg majd minden, ami szükséges lehet otthonunk teljes felügyeletéhez.   
 
Okos otthonok
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vendégház

A vendégház legtöbb esetben panziót jelent, de ha családi ház kertjében álló kis házra... Tovább

Château de Castille

Ez a francia kastély, Château de Castille elképesztően szép épület. De nem csak ez a... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet