notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az okos telefonok világában lassan elmondhatjuk, hogy annyira jó a mobilod, amennyire jók a rajta lévő alkalmazások. Igen, mindannyian tudjuk, hogy számít a kamera, az internet kapcsolat, a tárhely stb. De nézzük, mik azok az okos otthonok!

hirdetes

Okos otthonok 1. rész – Tanítsd meg a termosztátod fűteni

Kiss Dávid

Az okos telefonok világában lassan elmondhatjuk, hogy annyira jó a mobilod, amennyire jók a rajta lévő alkalmazások. Igen, mindannyian tudjuk, hogy számít a kamera, az internet kapcsolat, a tárhely stb. de vonatkoztassunk most el egy kicsit ettől, és nézzük meg, mi mindenre használhatjuk a mobiltelefonunkat, táblagépünket, hogy az otthonunk teljes mértékben a mi irányításunk alatt legyen.

Az okos telefonok világában lassan elmondhatjuk, hogy annyira jó a mobilod, amennyire jók a rajta lévő alkalmazások. Igen, mindannyian tudjuk, hogy számít a kamera, az internet kapcsolat, a tárhely stb. de vonatkoztassunk most el egy kicsit ettől!

 

A technológia fejlődésével az otthoni készülékeink, legyen az egy kávéfőző, vagy egy villanykapcsoló, de egyre „okosabbak”, intelligensebbek lesznek. Most bemutatunk Nektek 5 olyan lakásban fellelhető „kütyüt”, amelyet irányítani tudsz a mobiloddal:
 

1. Okos termosztátok az okos otthonokban

 
Emlékeztek még az iPod-ra? Nos, a kütyüt tervező srác azóta készített egy igen elegáns, és okos kis termosztátot, mely képes WiFi-n keresztül kapcsolódni a világhálóhoz, és azon keresztül egy iPhone alkalmazáshoz mellyel bárhonnan képesek vagyunk szabályozni az otthoni termosztát hőmérsékletét, legyünk akár a munkahelyen, iskolában, vagy moziban, egyszóval bárhonnan ahol a telefonunknak van internet kapcsolata. A kicsiny eszköz olyannyira intelligens, hogy akár képes megtanulni a heti beosztásunkat, és saját maga állítani a hőmérsékletet, ha mi elhagyjuk a lakást, majd be is fűt, mire mi hazaérünk. A tanulás nem ér véget, folyamatosan képes tanulni, így nem kell aggódnunk, ha lefekvés előtt nem vettük lejjebb a termosztát hőmérsékletét, megteszi helyettünk.
 
Okos otthonok - okos termosztát
 

2. Mozgásérzékelős biztonsági kamera az okos otthonokban

 
Egy mozgásérzékelős biztonsági rendszer talán szórakoztatóbb, mint a mostani kábel tv műsorok. Remek alkalmazások vannak a piacon, melyekkel mindig tudhatjuk, hogy mi történik az otthonunkban, azonnal értesülünk róla, ha illetéktelen személy tartózkodik a jól elhelyezett mozgásérzékelős kamerák látószögében, sőt mi több, élő adásban nézetjük az illetőt mit ténykedik a lakásban. Az alkalmazás segítségével a rendszer legtöbb funkcióját kezelni tudjuk, így semmi sem érhet váratlanul. Persze mindig vannak kivételek, akik nem szeretik a hi tech kütyüket az otthonukban, azoknak még mindig ott vannak a jól bevált házőrzők, a kutyák. :)
hirdetes
 
Okos otthonok
 

3. Intelligens riasztórendszerek az okos otthonokban

 
Riasztórendszert most is sokan használnak hazánkban, azonban a technológia sokat fejlődött a néhány éve kapható modellekhez képest. Egy ismerősömmel történt, hogy nyaralni mentek a családdal, a riasztó kulcsát pedig rábízták a szomszéd nénire, aki minden nap be tudott jutni a lakásba, és megetette a cicákat. Nos, ez idáig teljesen rendben is van, a kulcs biztonságban van, mindaddig ameddig nem a szomszéd nénihez törnek be egy pár órás megfigyelés után. Így a riasztókulcsot a ráakasztott számkombinációval együtt könnyedén eltulajdonították a gazfickók, és percek alatt nyom nélkül bent is voltak a lakásban, majd amit találtak el is vitték tokkal, vonóval. 
Ez manapság már nem történhet meg, ugyanis a legújabb rendszerek segítségével, mobilunkon lévő alkalmazással vagyunk képesek élesíteni, és kikapcsolni a riasztónkat, legyünk bárhol.  Az úgynevezett intelligens kulcs segítségével a riasztó ugyan kikapcsol egy időre, de miután Marika néni megetette a macskákat, és kiment, a riasztó már éles is, és a következő alkalommal már ugyanazzal a digitális kulccsal nem tudna visszajutni a lakásba sem ő, sem pedig a betörők. 
hirdetes
 
Okos otthonok
 

4. Háziállat etető az okos otthonokban

 
Háziállat barátok figyelem, ha nem lenne elég a full extrás riasztó rendszer, vagy nem bíztok szomszéd Marika néniben, ezt nektek találták ki. Rohanó világban élünk, ugyebár, nem mindig marad idő mindenre, amit egyébként szívesen csinálunk. A Pintofeed pontosan nektek szól, ugyanis egy egyszerű alkalmazás segítségével bármikor megetethetjük házi kedvencünket, akár egyetlen érintéssel. A készülék egy tartályt tartalmaz, melybe betölthetjük a szőrmók kedvenc eledelét, majd nap közben a telefonunk, és a letölthető alkalmazás segítségével tálalhatjuk is azt neki, a készülék adagolótálcáján. 
 
Okos otthonok
 

5. Továbbfejlesztett világítási rendszerek az okos otthonokban

 
A Philips megalkotta a Hue névre keresztelt okos villanykörtét, amely lehetővé teszi hogy egy alkalmazás segítségével bárhonnan irányíthassuk otthonunk világítását anélkül, hogy egy komplett rendszert építenénk e célra. Változtathatjuk az izzók színét, fényerejét, és természetesen le és fel is kapcsolhatjuk őket. 
 
Okos otthonok
 

Hamarosan jön a folytatás, melyben 5 újabb berendezést mutatunk be Nektek!

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Eklektikus stílus

Eklektikus stílus - azaz a stílusok egyvelege. A legjobb az eklektikus stílusban, hogy nem kell... Tovább

Tökéletes esküvőhelyszínek Budapesten

Most készülsz az esküvődre de nem találod a tökéletes helyszínt? A főváros dugig van... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet