notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az okos otthonok ebben az évben egyre szélesebb körben terjednek majd el

hirdetes

Okos otthon lehetőségek, amiket mindig is tudni akartál!

TB

A technikai fejlődésnek hála egyre jobban kezdenek elterjedni az okosotthonok. az új házakat, lakásokat már előre kiépített okos otthon rendszerrel adják át. Számos előnye van, azonban vannak, akik félnek az internet vezérelte otthonoktól. Most megtudhatjátok milyen lehetőségek állnak rendelkezésetekre az okos otthonok kiépítésénél, és mire figyeljetek, ha nem akarjátok megbánni.

Okos otthonokban van a jövő

A technikai fejlődésnek hála, ami a mai napig tart egyre jobban elterjednek nem csak az okostelefonok, de már az okosotthonok is. Az emberi lustaság hihetetlen innovációkat képes szülni, ami nagyban megkönnyítheti a mindennapokat. Azonban ahhoz, hogy ezek a rendszerek egyáltalán kialakuljanak, szükség volt az okostelefonokra is, a fejlett internet hálózatokon kívül. pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy úgy irányítsunk bármit a lakásunkban, hogy nem vagyunk otthon.

Mint kiderült ehhez nem kell más, mint egész országra kiterjedő mobilinternet hálózat, okos telefonok, melyek applikációkon keresztül kapcsolatba tudnak lépni az otthoni rendszerrel, a telefonszolgáltatók hihetetlenül kedvező, és egyre bővülő mobilinternet csomagjai, a nyílt internet hálózatok, és sok okos lusta ember, akik nem szeretnek hidegre hazaérni, és szeretik, ha síelés vagy nyaralás közben is be tudnak pillantani az otthonukba. 


Okos kezdet


Az egész okos otthon mizéria talán az okosnak nevezett lámpa égőkkel kezdődött. Néhányan lusták voltak kikelni az ágyból lekapcsolni a villanyt, ezért fogták magukat és írtak egy okostelefonra telepíthető programot amivel könnyedén az ágyból is letudták kapcsolni a villanyt. Na jó talán nem így kezdődött, de bele gondolva az innovációs folyamatokba, azért elég valószínű.

Ezek után úgy gondolták, hogy mi lenne  ha nem csak lekapcsolni, de fényerőt is tudnánk applikáción keresztül állítani, majd később pedig jó ötletnek tűnt ha az égő színét is megtudnánk változtatni. A technológia már adott volt, innentől kezdve már csak bővíteni kellett, és kényelmessé tenni az átlagfelhasználók számára is. Talán így kezdődhetett az egész okos otthonosdi.

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes
Okos otthonokban van a jövő

Okos biztonság


Aztán a technika már nem csak a kényelmünket szolgálta, hanem a biztonságunkat is. Megjelentek az éjjel látó, WI-FI-s applikációval vezérelhető otthoni felhasználásra gyártott okos kamerák, melyekkel könnyedén megnézhettük bárhonnan, hogy mi történik otthon. Ez a fejlesztés már nagyon hasznos volt, így ráálltak a gyártók a biztonsági berendezések okosítására is. Így születtek meg az otthoni felhasználásra gyártott okos zárak, melyek a bejárati ajtónkon figyeltek az illetéktelenekre.

Ezek a zárak ma már azt is tudják, hogy egy gyűrűbe, kártyába, nyakláncba elhelyezett mini chip-en tárolják adatainkat, és érintéssel beengednek. Így csak olyanok kapnak hozzáférést lakásunkhoz, akiknek mi adunk, és a kulcsmásolással sem kell többet vacakolnunk, ami azért lássuk be nagyon nagy előnyük. 


Okos belső rendszer


hirdetes
A lakásunk fontosabb részei is lassan távvezérelhetővé váltak. Most már odáig is eljutottunk az okosításban, hogy a kazánunkat figyelhetjük a távolból, és télen könnyedén befűthetünk, ha egy hosszabb útról érkezünk haza, még az előtt, hogy valóban hazaérnénk. Fölösleges? Nem gondolnánk, hiszen nagyon jó, hogy már nem kell télen órákat várnunk arra, hogy befűtsön a rendszer. Ha hiba merülne fel, akkor az applikáción keresztül azon is segíthetünk, de a hiba diagnosztizálásában mindenképpen. Nem csak a fűtést, de a vizet, az áramot is vezérelhetjük már távolról.

A cikk folytatásért lapozz a következő oldalra!

Okos otthonokban van a jövő

Okos védelem


Ezek a funkciók a kényszeres embereknek lehetnek nagy segítségek. Ha te is elszoktál gondolkozni rajta, hogy vajon kikapcsoltam e a vasalót/ hajvasalót/ sütőt, becsuktam e az ajtót/ ablakot, sorolhatnánk a végtelenbe. Számos ilyen félelem van az emberekben, főleg ha hosszabb útra indulnak. Az okos rendszerek által nem csak megfigyelhetjük, hogy valami nyitva maradt e vagy bekapcsolva hagytunk e valami veszélyeset, hanem távoltól akár be is zárhatjuk, vagy le is kapcsolhatjuk. A sima konnektorok helyett, az okos konnektorok akár előre be is programozhatók,  de távolról ki vagy be is kapcsolhatók, ami egy nagyon szuper funkció ha folyton bizonytalan vagy ha elmész otthon

Okos szórakozás


Ezeket a funkciókat reggelig szedhetnénk össze, mert olyan nagyon sok van. A szórakozás mindenkinek nagyon fontos, és mivel ebben van a legnagyobb pénz, ezért az innovátorok is ebbe a szegmensbe fektették a legtöbb energiát. Számos játék, és okos eszköz jelent meg, azonban 2017-18-ban számos hasznos okos eszköz is kikerült a piacra. Minden nagyobb cégnek kötelező volt kiadni egy személyi asszisztenssel rendelkező kis hangszórót, amikkel megalapozták a jövő okos otthonait. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy Siri-t vagy Alexát, vagy a Google Home-ot szeretnénk otthon a nappalinkban hallgatni.

Nehéz a döntés, mert egyik rendszer kezdemény jobb mint a másik, de a cégek közötti kompatibilitási problémák miatt fontos, hogy nézzünk jól utána, mielőtt valamelyik mellett lerakjuk a voksunkat. Ezek a kis okos hangszórók képesek beszélgetni velünk, feljegyezni amit mondunk, lejátszani a kedvenc zenénket, és kapcsolgatni az okos villanykörtéket a lakásban. Egyenlőre nem túl sok hasznuk van azon kívül, hogy kiváló bluetooth hangszórók, de a fejlődés irányát tökéletesen prezentálják, és bemutatják, hogy í következő években nagy innovációk lesznek az okos otthon piacon, a személyi robotokról már nem is beszélve.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Játszótér

Kisgyermek van a családban? Te is örülnél, ha többet lenne a szabadban? Akkor készíts neki... Tovább

Hűtő

A hűtőgép olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet... Tovább

Tovább a lexikonra
Háztartás Lakásfelújítás