notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tervezd a jövőd tudatosan: készülj fel a nyugdíjas éveidre is!

hirdetes

Gondolj a jövődre! Te hogyan készülsz a nyugdíjas éveidre?

CsN

Neked mi jut eszedbe arról, ha a nyugdíjas korról kérdezlek? Megnyugtató korszak rengeteg pihenéssel, vagy bizonytalanság? Nézd meg, mire számíthatsz idős korodra, és készülj fel rá még ma!

Nyugdíjas kor tervezése

Az öregedő társadalom valódi veszélyt jelenthet!

Csökkenő népességszám, öregedő társadalom… Ma már nap mint nap találkozunk ezekkel a kifejezésekkel. Nagyjából úgy gondolom, mindenki tisztában is van a jelentésével – a legújabb kutatások szerint azonban még mindig csak periférián, a gondolataink legmélyén fogant meg a probléma, és még mindig inkább hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá söpörni, főleg fiatal korban… Hiszen hol van még a nyugdíjkor, sok víz lefolyik a Dunán, gondolhatnánk.

 

Igen ám, de a népesség szám alakulása nem változik 1-2 generációnyi idő alatt, így sajnos fel kell fognunk és meg kell értenünk, hogy a probléma valós, és MINKET érint.

De lássuk miről is beszélek…

 

Mit jelent az öregedő társadalom?

Alapvetően az elnevezés elég képszerű, és igen: az öregedő társadalom azt jelenti, hogy egyre nagyon arányban van az idősebb korosztály. Ez nem feltétlen csak azt jelenti, hogy magasabb a várható életkor, de azt is, hogy kevesebb arányban van a társadalomban a fiatal, munkaképes korú réteg.

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatait használva a Magyarország korfájának alakulása:

 

 

 

 

 

A fenti ábrákon nyilvánvalóan látszik az öregedő társadalom ténye, amelyet ezen keretek között nem is szeretnénk tovább boncolgatni. Sokkal érdekesebb azonban, hogy milyen hatással lehet ez ránk?

 

Nyugdíj – nyugalom nélkül?!

Az öregedő társadalom számos gazdasági, társadalmi problémát is tartogat, ezek közül pedig kiemelt szerepet kap a nyugdíjas korúak ellátása, gondozása. Ahogy láthattad a fenti korfákat ábrázoló képeken is, ez nem a távoli jövő – hiszen 2060-ra, amikorra már Te is nagy valószínűséggel békés időskorod szeretnéd majd élni, korfánk teljes mértékben eltorzul.

Több kutatás is született arra, hogy hogyan látják a mai fiatalok ezt a problémát – illetve készülnek-e egyáltalán a nyugdíjas korra?

 

Az eredmény pedig nem megnyugtató. Azt gondolnád, hogy tisztában vagyunk a problémával – az adatok mégis azt mutatják, hogy nem foglalkozunk vele. Aggódunk ugyan, és nyugtalanítónak tartjuk a helyzetet, a legtöbben azonban mégsem tesszük meg még a legalapvetőbb lépéseket sem a boldog időskor biztosítása érdekében.

hirdetes

 

 

Nem hagylak adat nélkül, íme a kutatás eredménye:

A nemzetközi kutatás során arról faggatták a résztvevőket, hogy hogyan gondolnak a nyugdíjas korra. A megkérdezettek 46%-ka a nyugdíjas kort a pihenéssel azonosítja, 34% tartja kimondottan aggasztónak a helyzetet, és 19% gondolja úgy, hogy az ő jövője biztosítva van. Hazánkban picit más a helyzet, hiszen nálunk csupán 9% véli úgy, hogy nincs miért aggódnia a jövőt illetően.

 

 

A problémát tehát észleljük, de fel is készültünk rá?

Sajnos az adatok azt mutatják, hogy nem. Az Aegon készített felmérést, amelyben azt vizsgálja, mennyire vagyunk felkészülve nyugdíjas éveinkre.  A felkészültség átlagos szintje pedig hazánkban kimondottan alacsony, a vizsgált országok között az utolsó előtti helyen áll!

 

 

Pedig a felkészülés szükségessége immár nem kérdés, és a takarékoskodás többé már nem kiváltságosság, hanem szükséglet. Gondolj csak bele, és játssz egy kicsit a nyugdíj kalkulátorokkal. Egy olyan férfi, aki 20 éves kora óta dolgozik, és nagyjából minimálbért keres (sajnos sok ilyen van…), körülbelül 50 000 Ft értékű nyugdíjra számíthat havonta…

 

 

Mi a megoldás? Hogy készülhetek fel nyugdíjas koromra?

 

A rugalmas nyugdíjba vonulás már nem kérdés

Várhatóan a fiatal, munkaképes korú generációnak a rugalmas nyugdíjba vonulás az egyik lehetősége… mondjuk ki, a túlélésre. Ez azt jelenti, hogy nyugdíjba vonulás után is vállalnunk kell majd munkát a megélhetésért. Persze, ha egészségügyi állapotunk engedi, és találunk is munkát.

De ez a megoldás sajnos társadalmilag és gazdaságilag sem éppen nyújt kielégítő megoldást, még ha nem is nézzük a kényelmes nyugdíjas évek illúziójának elvesztését – hiszen hazánkban a munkalehetőségek száma is lényegesen alacsonyabb, mint ahányan szeretnének elhelyezkedni. Így az idős emberek gyakran a fiatal munkaképes korúaktól „veszik el” a munkát, így a probléma halmozódik: a következő generációnak is számolnia kell a nyugdíj-problémával.

hirdetes

 

 

A megoldás: nyugdíjtervezési stratégia, megtakarítás, anyagi felkészültség

Ijesztő tény, hogy a fentebb már említett kutatás alapján hazánkban az embereknek csupán 45%-ka tervezi tudatosan jövőjét, és ők is elsősorban készpénzben próbálnak félrerakni, takarékoskodni. Ez a megoldás hosszú távon azonban semmiképpen sem hatékony, hiszen mint tudjuk, a készpénz hamar kifolyik kezünk közül – éppen ezért is hívják ezt a fajta megtakarítást „likvid” megtakarításnak, azaz folyékonynak.

 

Természetesen joggal fogalmazódik meg a legtöbbünkben a kérdés: mégis miből?! Nos, a probléma megoldásában így az állam és a munkaadók is magas szerepet kapnak mind a fizetések egyensúlyba hozatalával, mind pedig az adórendszer ilyen irányú megváltoztatásával, de cikkünk nem ezzel foglalkozik. Sokkal fontosabb jelen pillanatban megértened azt, hogy az egyetlen módja a békés nyugdíjaskor megteremtésének, ha minél hamarabb, minél rendszeresebben tudsz félretenni akár kicsi összegeket is. Ebben a kérdésben szívből ajánlom a Pénznevelde tanácsadó irodát, akik segítenek a legjobb döntést hozni és eligazodni az információtengerben! Nekem rengeteget segítettek, hiszen laikus szemmel könnyen átverheti az ember saját magát is...
 

Kattints az alábbi képre, vagy hívd a 20/333-3071-as telefonszámot bizalommal!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tudomány és technika

A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló... Tovább

Takarítócég budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Tovább a lexikonra
Színes ötletek