notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A nappali egy zárt terű lakásban kevésbé van kihasználva, mint egy olyan lakásban, ahol az egyes funkcionális helyiségek egymással egy egységet képeznek. Az általunk amerikai konyhának titulált egyterű konyha-nappalin kívül sokkal többet értünk a nyitott

hirdetes

Nyitott terek – az elmúlt évtized legnépszerűbb elrendezése

Tinta Krisztina

A nappali egy zárt terű lakásban kevésbé van kihasználva, mint egy olyan lakásban, ahol az egyes funkcionális helyiségek egymással egy egységet képeznek. Az általunk amerikai konyhának titulált egyterű konyha-nappalin kívül sokkal többet értünk a nyitott terű elrendezésen.

A mostani irányzatok szerint nem csak központosítjuk a belső teret egy lakásban, hanem nyitjuk is azt a külső tér felé.

A nappali egy zárt terű lakásban kevésbé van kihasználva, mint egy olyan lakásban, ahol az egyes funkcionális helyiségek egymással egy egységet képeznek. Az általunk amerikai konyhának titulált egyterű konyha-nappalin kívül sokkal többet értünk a nyitott

Mi az a nyitott elrendezés?

Ahogy a neve is sugallja, a lakásban az a fajta elrendezés egy vagy több nagy, nyitott szobák, működik több szobát egyetlen életterét. A leggyakoribb a "nagy terem", amely egyesíti a konyha, étkező és a nappali egy közös térben. Ezek az alaprajzok általában a munka nagyon jól otthon a kisebb alapterület - néha a szükség -, míg a nagyobb otthonok több mozgásterük dolgozni, ha integrálása nagy szoba egy alaprajzot.


Nagy terek, nagy lehetőségek

Ahogy az a neve is sugallja, a lakásban az a fajta elrendezés, ahol egy vagy több nagy, nyitott szobát egyesítünk egyetlen térré, ami több funkciót is betölt ezáltal. Ennek a leggyakoribb formája a már említett úgynevezett amerikai konyha, ahol a konyhát, az étkezőt és a nappalit egyesítjük egy nagy térré. Ezzel az elrendezéssel viszonylag kis alapterületű lakások is nagyobbnak tűnnek és több funkciót tudnak ellátni.

Egy tér kialakítása kis alapterületű lakásban, ami által növekedett a lakás funkcionalitása

Itt egy kisebb alapterületű otthon alsó szintjén alakítottak ki egy nagy teret a falak eltávolításával, meghagyva egy alacsony elválasztó elemet, amellyel a térhatás megnőtt, de mégis el van választva egymástól a konyha, étkező és a nappali. Ezáltal a tulajdonosok kaptak egy nagyobb teret, ahol a család nagyobb lehetőséget kapott az együttlétre.

hirdetes

A nyitott terek előnyei

Az elmúl évek legnépszerűbb elrendezésének több előnye van:

Több közös program: ha valaki főz a konyhában vagy takarít, ugyanúgy tud beszélgetni azokkal,akik a nappaliban vannak.

Gyerekek szem előtt: A nagy térben lehetőség van a gyerekeknek elfoglalni magukat, játszani, miközben a szülők valamilyen háztartási munkát végeznek.

Növekszik a látvány és a természetes fény: A belső falak eltávolításával megnő a helyiségek benapozása, hiszen több irányból kaphatja a fényt.

Nyitás a kert felé: szinte kinn ülünk a kertben

Kellemesebb vendéglátás: A vendégek körüli háziasszony feladatokat is úgy tudjuk ellátni, hogy közben nem kell kiszakadnunk a szociális életből.

hirdetes

Felfelé nyitott tér

A nyitott tér számomra egy különösen kedvelt formája, amikor felfelé is nyitunk. A két szint magas nappali egy különleges hatást kelt az otthonunkban, nagy szintű térnövekedés, nem csak fizikailag, de mentálisan is növeli az életterünket. A felülről és minden irányból beáramló természetes fény szinte kirepít minket a külső környezetbe.

Különleges és extravagáns: nappali és wellness tér egyben

Nyitás a kert felé

Egyre népszerűbb az az irányzat, hogy minél közelebb kerüljünk a természethez és egyes lakásoknál szinte már úgy érezhetjük magunkat a nappaliban, mintha igazából már a kertben ülnénk. Ez a nyitott tér nagy szabadságot ad az ott lakóknak, sokkal jobban ki tudják használni a kertet és annak szépségét, hiszen az is szinte dekorációvá válik a nappaliban.

Kinn a természetben

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mosás

Ahhoz, hogy ne legyenek fehér ruháid egy idő után színesek, színes ruháid pedig haloványak,... Tovább

Monokróm

A monokróm szó egyszínűt jelent. A monokróm a lakberendezésben egy viszonylag új... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakberendezési ötletek