notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Te melyik irodatípust kedveled jobban?

hirdetes

Egyterű, nyitott irodák nagy hátrányai

almaimotthona, GE.

Ha te is multinacionális vállalat egyik dolgozója vagy, biztosan találkoztál az egyterű, nyitott irodákkal. Ha még dolgoztál is ilyen irodában, biztosan nem lesz számodra újdonság, hogy a sok előny mellett bizony sok hátránya is van az ilyen iroda kialakításnak, éppen ezért sok vezető ma már nem hisz a nyitott irodákban, és újra ajtóval felszerelt helységekbe költöztetné alkalmazottait. Mutatjuk miért!

A nyílt irodáknak nem csak előnyük, de nagy hátrányuk is van

Nyitott irodák előnyei


A nyitott irodák nagy innovációnak számítottak a 2000-es évek elején. Előtte mindenki kis helységekben, zárható ajtó mögött dolgozott, azonban a vezetők egyre jobban kezdték úgy gondolni, hogy jótékony hatással lesz a munkavégzésre, ha az alkalmazottak inkább egy nagy térben együtt dolgoznak. Ugyanis a zárt ajtók akadályozták a csapatszellem kialakulását, és így lassabban tudták a munkafolyamatokat végrehajtani. Úgy gondolják sokan még  mai napig is, hogy azzal, ha megszüntetik a falakat, és ajtókat a munkatársak között, utat nyitnak a szabad információáramlásnak, és ösztönözni fogják egymást az emberek, így sokkal hatékonyabbá válik a munkavégzés. Nagy előnye továbbá, hogy segítséget is kérhetünk a körülöttünk ülőktől, és úgy vélik az eszmecsere is hamarabb elindul, ha szabadon beszélhetnek egymással az alkalmazottak, anélkül hogy be kéne kopogni valahova. Nagy előnye továbbá, hogy ha egy problémára nem tudunk választ, vagy megoldást találni, a környezetünkben ülők közül lehet olyan, aki jobban ért az adott témához, és így gyorsan segítségünkre lehet. 

Nyitott iroda hátrányai


Nagy hátránya, hogy sok ember van egy helyen. Ha ez még munkahelyi stresszel is társul máris jó konfliktus alap. Sok ember, sokféle képpen gondolkozik, ami azt jelenti, igen veszélyes összezárni egy légtérbe olyan embereket, akiknek más az életfelfogásuk, gondolkozásuk, mert az csak vitát szül. Ha az alkalmazottakat egy helyre szorítjuk be feszengeni fognak. Eleve sosem lehetnek egyedül, és úgy érzik mindig valaki figyeli őket, így akkor sem vesznek ki egy kis pihenő 10 percet, ha már valóban elfáradtak, és nagyon szükségük van rá. A csapat húzóereje miatt, nem dolgozhatnak a saját munkatempójukban, ami nagyban ront az elvégzett munka minőségén. Ezen kívül az emberek többsége képtelen alkalmazkodni társaihoz, így folyamatosan megfigyelhető ezekben az irodákban a konfliktus.


Munka közben, amikor éppen egy fontos feladatra koncentrálnánk nagyon zavarók tudnak lenni a zajok. Már pedig egy ilyen nyitott iroda elég nagy zajjal jár. Mindig van valaki aki nem képes csöndben a helyén dolgozni, mert halaszthatatlan megvitatni az előző napi sorozat rész tartalmát, de a billentyűzet folyamatos csattogása is lehet idegességünk forrása. Ez megint csak nem tesz jót a munkának, és nem csak lassabban fogjuk elvégezni a kiadott feladatot, de még minőségbeli romlással is számolhatunk. A nézeteltérések rendezése sokkal nehezebb, és így hamar rossz hangulat alakulhat ki a helységben. Éppen ezért nem jó döntés nyitott irodában helyet keresni dolgozóinknak, főleg ha minőségi munkát várunk el tőlük

hirdetes

.
Másik nagy innováció a 2010-es években érte el a munkaadókat. A nagy ötlet szerint nincs szüksége a munkavállalónak állandó, fix helyre, ahol minden nap dolgoznak. Ezeket az irodákat úgy alakították ki, hogy minden reggel munkakezdéskor oda ülsz le ahol találsz helyet. Ugyan úgy egy nagy térről beszélünk sok asztallal. Ebben az esetben a dolgozók laptop-al rendelkeznek, így könnyedén változtathatják a helyüket napról, napra. Sokan úgy gondolják ezzel csak tovább rontottak a dolgozók helyzetén. Kutatások bizonyítják, hogy sokkal könnyebben tudunk megtanulni dolgokat, vagy vissza emlékezni, ha a környezet ismerős.

Ezzel az irodatípussal pont ettől fosztják meg a munkavállalókat. Ráadásul a munkahelyi dolgaidat nap mint nap cipelheted egyik helyről a másikra. Ez iratok elkeveredésével, és sérülésével járhat, amellett, hogy a dolgozótól elvesszük a biztonságérzetet.
Ha reggel késel, lehet, hogy már csak a legszelesebb vagy legmelegebb hely fog neked jutni, ami egész nap bosszantani fog. Ennek következtében a legkevésbé sem fogsz tudni a munkádra koncentrálni, mert egész nap bosszankodni fogsz a rossz hely miatt. Emellett fenn áll annak az esélye is, hogy nem a közvetlen munkatársaid közelében sikerül reggel helyet foglalnod magadnak, így lényegében egész nap a termen át kell megbeszélnetek az aznapi teendőket.

A kettő közti megoldás: térelválasztó falrendszerrel épült irodák

Amennyiben a nyitott irodák előnyeit sem szeretnéd mellőzni, de szeretnéd megteremteni a kollégáid számára azt a nyugalmat amely a produktív munkavégzéshez szükséges, az irodai térelválasztó falrendszerek, üvegfalak nagyszerű megoldást nyújtanak számodra. Az üvegfalak megfelelő hangszigetelést biztosítanak a nyugodt munkakörnyezethez, és egymás láthatóságát sem gátolják így a kommunikációt is támogatják! 

Ha úgy gondolod, neked is ez a megoldás lenne a legjobb, a SIMO Group Kft. hazai fejlesztésű üvegfal rendszereit ajánljuk. 

 

Kutatások


Kutatások azonban bebizonyították, hogy az eszmecserék nagy százaléka nem munkáról, hanem magánéleti pletykálásról szól. A megkérdezettek közül többen is azt vallották, őket zavarják munka közben a magánéleti beszélgetések, így kevésbé hatékonyan tudnak dolgozni. Sokan beismerték, hogy rendszerint előfordul, hogy elkalandoznak, vagy társalognak munka helyett, amit nem tennének, ha nem lenne körülöttük ennyi ember. A nyitott irodák bevezetése igazi innováció volt a 2000-es évek elején, és nagyon jó ötletnek tűnt, azonban közel 10 év alatt bebizonyosodott, hogy az elgondolás hibás volt, és inkább ront a munkavégzésen, mint javít rajta. Éppen ezért lassan minden vezetőnek el kell gondolkodnia rajta, hogy megéri e egy óriási helységbe terelni munkavállalóit, vagy inkább megfelelő elszeparált környezettel biztosítja a nyugalmat a munka végzéshez.

hirdetes

 

A zárt irodarendszer újra hódít


A nyitott irodák egyik nagy előnye az ajtónélküliség egy fajta jelzés volt a munkavállalók felé, hogy a főnök mindenkit szívesen lát, nem kell félni, nyugodtan be lehet jönni ötletekkel, problémákkal. Azonban mint előzőleg leírtuk sok hátránnyal jár a nyitott iroda rendszer egy munkahelyen. Egyre több vezető gondolkozik a zárt irodarendszerekben. Úgy gondolják, a magánszféra a munkahelyen nem csak a produktivitásra lenne pozitív hatással, de a dolgozók hangulatán is nagyot javítana, ami ma már nagyon fontos szempont a vezetőknek.

Rájöttek, hogy a dolgozóknak szükségük van saját térre, ahol vagy kifújhatják egy kicsit magukat, vagy bezárkózhatnak, ha csöndre van szükségük a munkájukhoz. Kevesebb ellentét születik, és a csapat szellem is nő az által, hogy nem kényszerből kell egymás mellett lenniük, hanem tényleg csak akkor, ha a munka megköveteli. Nehéz ugyan azokkal az emberekkel a nap nagyrészében összezárva lenni, a zárt iroda rendszerben mindenki maga döntheti el, hogy akar e társaságot. A pletykások nem zavarják az éppen dolgozókat. Kutatások bebizonyították, hogy sokkal kevesebbszer mennek be beszélgetni egymáshoz az dolgozók, ha külön irodákban dolgoznak, mintha egymás mellett ülnek, vagy akár egy asztalnál, így a munkaidő nagy része tényleg aktív feladat megoldással telhet. 


Sokkal jobb lett a hangulat, és sokkal többször kértek egymástól segítséget az emberek, amikor visszaköltöztették őket külön irodákba. A munkamorál javult, és az elvégzett feladatok minősége is nagyot ugrott pozitív irányba. Éppen ezért lassan minden vezetőnek, és multinacionális vállalatnak át kell gondolnia iroda stratégiáját. Nem hagyhatják figyelmen kívül a dolgozók érdekeit, és jelen állás szerint jobban döntenek ha nyitott egylégterű iroda helyett, több kisebb irodában helyezik el a munkavállalókat.
Te mit gondolsz, el fognak tűnni a nyitott irodák, vagy annyira beváltak, hogy térhódításuk még nem ért véget?

A kettő közti megoldás: térelválasztó falrendszerrel épült irodák

Amennyiben a nyitott irodák előnyeit sem szeretnéd mellőzni, de szeretnéd megteremteni a kollégáid számára azt a nyugalmat amely a produktív munkavégzéshez szükséges, az irodai térelválasztó falrendszerek, üvegfalak nagyszerű megoldást nyújtanak számodra. Az üvegfalak megfelelő hangszigetelést biztosítanak a nyugodt munkakörnyezethez, és egymás láthatóságát sem gátolják így a kommunikációt is támogatják! 

Ha úgy gondolod, neked is ez a megoldás lenne a legjobb, a SIMO Group Kft. hazai fejlesztésű üvegfal rendszereit ajánljuk. 

Kutatások


Kutatások azonban bebizonyították, hogy az eszmecserék nagy százaléka nem munkáról, hanem magánéleti pletykálásról szól. A megkérdezettek közül többen is azt vallották, őket zavarják munka közben a magánéleti beszélgetések, így kevésbé hatékonyan tudnak dolgozni. Sokan beismerték, hogy rendszerint előfordul, hogy elkalandoznak, vagy társalognak munka helyett, amit nem tennének, ha nem lenne körülöttük ennyi ember.

A nyitott irodák bevezetése igazi innováció volt a 2000-es évek elején, és nagyon jó ötletnek tűnt, azonban közel 10 év alatt bebizonyosodott, hogy az elgondolás hibás volt, és inkább ront a munkavégzésen, mint javít rajta. Éppen ezért lassan minden vezetőnek el kell gondolkodnia rajta, hogy megéri e egy óriási helységbe terelni munkavállalóit, vagy inkább megfelelő elszeparált környezettel biztosítja a nyugalmat a munka végzéshez.

A zárt irodarendszer újra hódít


A nyitott irodák egyik nagy előnye az ajtónélküliség egy fajta jelzés volt a munkavállalók felé, hogy a főnök mindenkit szívesen lát, nem kell félni, nyugodtan be lehet jönni ötletekkel, problémákkal. Azonban mint előzőleg leírtuk sok hátránnyal jár a nyitott iroda rendszer egy munkahelyen. Egyre több vezető gondolkozik a zárt irodarendszerekben. Úgy gondolják, a magánszféra a munkahelyen nem csak a produktivitásra lenne pozitív hatással, de a dolgozók hangulatán is nagyot javítana, ami ma már nagyon fontos szempont a vezetőknek.

Rájöttek, hogy a dolgozóknak szükségük van saját térre, ahol vagy kifújhatják egy kicsit magukat, vagy bezárkózhatnak, ha csöndre van szükségük a munkájukhoz. Kevesebb ellentét születik, és a csapat szellem is nő az által, hogy nem kényszerből kell egymás mellett lenniük, hanem tényleg csak akkor, ha a munka megköveteli. Nehéz ugyan azokkal az emberekkel a nap nagyrészében összezárva lenni, a zárt iroda rendszerben mindenki maga döntheti el, hogy akar e társaságot. A pletykások nem zavarják az éppen dolgozókat. Kutatások bebizonyították, hogy sokkal kevesebbszer mennek be beszélgetni egymáshoz az dolgozók, ha külön irodákban dolgoznak, mintha egymás mellett ülnek, vagy akár egy asztalnál, így a munkaidő nagy része tényleg aktív feladat megoldással telhet. 


Sokkal jobb lett a hangulat, és sokkal többször kértek egymástól segítséget az emberek, amikor visszaköltöztették őket külön irodákba. A munkamorál javult, és az elvégzett feladatok minősége is nagyot ugrott pozitív irányba. Éppen ezért lassan minden vezetőnek, és multinacionális vállalatnak át kell gondolnia iroda stratégiáját. Nem hagyhatják figyelmen kívül a dolgozók érdekeit, és jelen állás szerint jobban döntenek ha nyitott egylégterű iroda helyett, több kisebb irodában helyezik el a munkavállalókat.
Te mit gondolsz, el fognak tűnni a nyitott irodák, vagy annyira beváltak, hogy térhódításuk még nem ért véget?

Forrás: almaimotthona.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Medenceburkolat

A medence burkolására érdemes tartós anyagot választani, hiszen számos környezeti hatásnak... Tovább

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok