notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Te melyik irodatípust kedveled jobban?

hirdetes

Egyterű, nyitott irodák nagy hátrányai

TB

Ha te is multinacionális vállalat egyik dolgozója vagy, biztosan találkoztál az egyterű, nyitott irodákkal. Ha még dolgoztál is ilyen irodában, biztosan nem lesz számodra újdonság, hogy a sok előny mellett bizony sok hátránya is van az ilyen iroda kialakításnak, éppen ezért sok vezető ma már nem hisz a nyitott irodákban, és újra ajtóval felszerelt helységekbe költöztetné alkalmazottait. Mutatjuk miért!

A nyílt irodáknak nem csak előnyük, de nagy hátrányuk is van

Nyitott irodák előnyei


A nyitott irodák nagy innovációnak számítottak a 2000-es évek elején. Előtte mindenki kis helységekben, zárható ajtó mögött dolgozott, azonban a vezetők egyre jobban kezdték úgy gondolni, hogy jótékony hatással lesz a munkavégzésre, ha az alkalmazottak inkább egy nagy térben együtt dolgoznak. Ugyanis a zárt ajtók akadályozták a csapatszellem kialakulását, és így lassabban tudták a munkafolyamatokat végrehajtani. Úgy gondolják sokan még  mai napig is, hogy azzal, ha megszüntetik a falakat, és ajtókat a munkatársak között, utat nyitnak a szabad információáramlásnak, és ösztönözni fogják egymást az emberek, így sokkal hatékonyabbá válik a munkavégzés. Nagy előnye továbbá, hogy segítséget is kérhetünk a körülöttünk ülőktől, és úgy vélik az eszmecsere is hamarabb elindul, ha szabadon beszélhetnek egymással az alkalmazottak, anélkül hogy be kéne kopogni valahova. Nagy előnye továbbá, hogy ha egy problémára nem tudunk választ, vagy megoldást találni, a környezetünkben ülők közül lehet olyan, aki jobban ért az adott témához, és így gyorsan segítségünkre lehet. 

hirdetes


Kutatások


Kutatások azonban bebizonyították, hogy az eszmecserék nagy százaléka nem munkáról, hanem magánéleti pletykálásról szól. A megkérdezettek közül többen is azt vallották, őket zavarják munka közben a magánéleti beszélgetések, így kevésbé hatékonyan tudnak dolgozni. Sokan beismerték, hogy rendszerint előfordul, hogy elkalandoznak, vagy társalognak munka helyett, amit nem tennének, ha nem lenne körülöttük ennyi ember. A nyitott irodák bevezetése igazi innováció volt a 2000-es évek elején, és nagyon jó ötletnek tűnt, azonban közel 10 év alatt bebizonyosodott, hogy az elgondolás hibás volt, és inkább ront a munkavégzésen, mint javít rajta. Éppen ezért lassan minden vezetőnek el kell gondolkodnia rajta, hogy megéri e egy óriási helységbe terelni munkavállalóit, vagy inkább megfelelő elszeparált környezettel biztosítja a nyugalmat a munka végzéshez.

hirdetes

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

Forrás: almaimotthona.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Pihenés

Mi a pihenés?   A pihenés fizikai és szellemi erők teljes értékű... Tovább

irodatakarítás Budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Stílusok